Menü

Hátráltató szokásaink bűvkörében

A szakértők szerint a rossz szokások felszámolhatók. Ehhez pedig nem kell más, mint egy kis őszinteség, sok-sok bátorság, pár száz munkát megszakító szünet és közös játék. Legelőször azt kell megérteni, hogy mi magunk okozzuk saját érzéseinket és persze problémáinkat. Amint sikerül mindezt elfogadni, készen állunk arra, hogy az önmegváltoztatás útjára lépjünk, melynek siker lesz a végpontja. A leszokás lépéseit el kell sajátítanod magadban és szépen fokozatosan elérni a célodat. A legtöbb rossz szokás a stresszhez köthető.

1) Legelső lépésként a legjobb, ha tudatosítod magadban, mikor és mik késztetnek arra, hogy ezeket csináld. Rá kell jönnöd milyen érzések dominálnak ilyenkor.

2) Vesd papírra az előzményeket, illetve azt, hogy milyen érzelmeket vált ki belőled, mondjuk a körömrágás. Legalább 5 napig rendszeresen vezess naplót ezekről és fokozatosan szabadulj meg tőlük.

3) Most már világos számodra, miért ropogtatod az ujjaidat néha-napján, de a következő lépés, hogy találj valami helyettesítő cselekvést, ami kevésbé rossz hatással van rád, illetve a környezetedre. Jól bevált módszer, a körmöd rágása helyett, mondjuk rágózni. túlevés helyett pedig vizet inni. A diétázók számára mindezek mellett a cukormentes rágógumiknak még egy fontos előnye van: azt az üzenetet küldi az agynak, hogy rágunk (vagyis eszünk), mindezt kalória-bevitel nélkül. Az édes íz megnyugtatja az ízlelőbimbókat, így általa átvészelhetők azok az időszakok, amikor nehezen tartjuk magunkat a fogadalmunkhoz.

4) A meditálás is nagy segítséget jelenthet egy-egy nehéz nap után, és általa a lelki. megnyugvást is könnyebben elérheted.

Legszembetűnőbb káros szokások:

Internetezés lefekvés előtt: Tanulmányok szerint, ha túl sok ér minket az éjszakai fényből, az összefüggésbe hozható a rákkal (különösen a mell- és a prosztatadaganattal), de az elhízás, a szívbetegség és a diabétesz is fenyegeti egészségünket. Elalvás előtt arra van szükségünk, hogy lenyugodjunk. Ha olvasni szeretnénk valamit, nyissunk ki egy könyvet! A hálószoba pedig legyen sötét és csendes.

Túlzásba vitt alkoholfogyasztás, dohányzás: Sokan nem tudják a mértéket betartani, ezért kerülnek bele a ,,már úgy is mindegy” gondolkodásba. Vesebetegséget, májbetegséget, emésztési problémákat, szívproblémákat, csontkárosodást és rákot kockáztatva ezzel.

Túl sok időt töltünk egyedül: Ismerőseim közül sokan a téli hidegre hivatkozva, nincs kedvük kimozdulni a meleg lakásából. Ha magányosak vagyunk, akkor menjünk társaságba, kezdjünk bele valami újba, lépjünk ki a komfortzónánkból.

Túl sok evés: Még ha egészséges ételről van is szó, könnyen hízni kezdhetünk – ez rossz hatással van az egészségre. Ellenőrizzük evés előtt az adagokat és figyeljünk oda, mennyit eszünk! Ha már reggel átgondolod, milyen uzsonnát teszel a táskádba, jó eséllyel nem csoki kerül a kezedbe először, hanem például egy finom alma.

Tisztálkodási kényszer: a személyes tárgyak állandó sikálása, naponta többszöri zuhanyozás, szigorú higiénia. Ezek a cselekvések mások számára gyakran észre sem vehetők vagy jelentéktelenek, de gondolni kell arra, hogy az érintett személynek napi több órát vehetnek el az életéből.

Nem alszunk eleget: Az alvás, pontosabban annak hiánya az életünk minden területére hatással van, nemcsak a hangulatunkat befolyásolja, hanem azt is, hogy miként végezzük a munkánkat, vagy éppen mennyire vagyunk képesek megőrizni az egészségünket. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Ne felejtsd el, hogy minden fejben dől el! Éppen ezért igen hasznos megtanulnunk, miként formálhatjuk a mentális beállítódásunkat, gondolatainkat úgy, hogy ezek minél inkább segítsenek, ne pedig hátráltassanak minket.

Szerző: Udvari Fanni

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.