Menü

Igazi fenyő vagy műfenyő?

A fenyőfaállítás sok évre visszatekintő hagyomány, nemcsak nálunk, hanem a legtöbb (karácsonyt ünneplő) nemzetnél. Ám mostanában ehhez a szokáshoz számos kérdés is kapcsolódik.

A környezettudatosság, a praktikum és az anyagi helyzet is felülírhatja ugyanis a szokást, az esetleges tradíciókat ezzel kapcsolatban. Ha az ár az elsődleges szempontunk, akkor sem egyértelmű a választás. Ugyanis vannak nagyon jó árban lévő műfenyők, de ha igazán szépet, és a valódihoz megszólalásig hasonlót szeretnénk, akkor sokkal körültekintőbben kell választanunk. A dúsra kialakított levélzetű, viszonylag magas, sűrű, kemény műfenyők a legalkalmasabbak ilyen szempontból. Fontos az is, hogy a színe inkább sötét legyen, mint élénk. Némelyiket már direkt illatosra csinálják, de olyat is választhatunk, amely a havas erdő látványát idézi fel. Természetesen a nagyon jó minőségű műfenyők nem olcsók, viszont ezt az árat csak egyszer kell kifizetnünk, és utána évekig nem.

Persze ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha tartósan ragaszkodunk a műfenyős elképzelésünkhöz. Ugyanis, ha nem így teszünk, és a következő évben már ismét igazi fenyőt szeretnénk, akkor sem anyagilag, sem a környezetre nézve nem hoztunk túl jó döntést.

A környezettudatosság talaján maradva, lássuk, melyikkel teszünk jobbat szeretett Földünknek. Nos, ehhez több tényező is hozzájárul. Egyrészt az, hogy hány évre tervezel. Másrészt az, hogy élő fából milyet szoktál vásárolni. A legjobb az, ha cserepes fenyőt veszel, amit földlabdával együtt árulnak. Lemosott gyökerű élő fát semmiképp ne vegyél. Ugyanis a fenyőnek nincs szerteágazó mellékgyökérzete, ezért gombafonalakkal él szimbiózisban. Ők veszik fel számára a megfelelő mennyiségű táplálékot, a fa pedig a hasznosított tápanyagokat visszajuttatja a gombáknak. Ha lemossák róla ezeket a fonalakat, a fa hamarosan elpusztul. A földlabdás fenyők megvásárlása ugyanakkor hasznos, hiszen azokat a fákat később kiültethetjük a természetbe. A kivágott fenyőkkel járó környezetkárosítás körülbelül ugyanakkora, mint a műfenyőnk előállításával járó. Viszont a műfenyőnket hosszú évekre vesszük. Ezért fontos a mérlegelés. Persze, a kivágott fa, amit megveszünk, direkt erre a célra lett ültetve. De így is hatalmas pazarlás ennyi egészséges fát elragadni a természettől.

Idén is kezdj el időben gondolkodni, még két van két heted! Ha minden lehetőséget számításba vettél, egészen biztosan jó döntést fogsz hozni a karácsonyfát illetően.

Mennyire megbízhatóak a digitális lázmérők?

A kormányok eleddig ismeretlen helyzettel találták szembe magukat amikor beütött a járvány. Így a márciusi lezárások vagy éppen a mostani inkább megelőző intézkedéseket a magam részéről nem szoktam minősíteni. Én, és a környezetem is, egyaránt mindent megteszünk, ami általános egészségügyi előírás. Október 1-jétől kötelező lesz az iskolák bejáratánál a lázmérés. Az már azonban önmagában kérdéseket vet fel, mennyire megbízhatóak ezek a digitális lázmérők. Személyes példákon keresztül mesélek pár történetet.

Utazzunk Magyarországon a vírus helyzet alatt!

A mostani vírushelyzet nem teszi ugyan lehetővé, hogy 100%-os biztonsággal utazzunk külföldre barátainkkal, családunkkal, viszont van egy jó hírem! Nem kell teljesen lemondani a szép helyekről, hiszen itthon, Magyarországon is vannak mesés, lélegzetelállító tájak, amiket akár autóval, akár kerékpárral megjárhatunk.

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.