Menü

Agyturbózó táplálékaink

A diétának ne mondj teljesen nemet!

Ha tanulásról van szó, akkor az egyik legfontosabb tápanyag, amiből energiát nyerhetsz az a szénhidrát. Természetesen vannak jó és rossz fajtái is, a legmegfelelőbb, ha olyan kenyérfélét választasz, amely teljes kiőrlésű lisztből készült, amely lassabban szívódik fel, és tovább tartja éberen az elmét. Ha tésztás ételre vágysz, akkor pedig válaszd a durumtésztát. Ügyelj arra, hogy mindig megfelelő mennyiségben fogyaszd a vizsgaidőszak alatt, mert ha túl sokat csirke-salátázol, nem lesz miből táplálkoznia az agyadnak. Fontos, hogy válassz alternatívákat és ne csak az egészségtelen ételeket lásd meg a polcokon.

Koronázd meg reggelivel a napot!

A „reggel” szóból „i” melléknévképzővel jött létre, ami az ősi ugor, esetleg a finnugor kori „reg” határozószóból származik, melynek jelentése: „meleg, forró, hőség”. Ebből ered a „reggel” szavunk értelme is: amikor az idő a hajnal hűvöséhez képest felmelegszik. Az angol nyelvű „breakfast” szó szerint azt jelenti, hogy megtörni („break”) a koplalást („fast”). A korai táplálékbevitel fontos ahhoz, hogy beinduljon az anyagcsere és az emésztés. A szellem működéséhez kell az energia, amelyből merítkezni tud. Az ideális reggeli a napi energiabevitelünk 20%-át (2,3), azaz egy egészséges felnőtt 2000 kilokalóriás energiaszükségleténél 400 kilokalóriát tartalmaz.

Ilyen reggeli például egy diós- almás zabpehely tejjel (zabpehely-50 g, tej, 1,5%-os-2 dl, alma-150g, dió-5g, sztívia). A főétkezések (reggeli, ebéd vacsora) kihagyása nem javasolt. A reggeliző embereknek általában kiegyensúlyozottabb az étrendjük, kisebb lehet az elhízásra, cukorbetegségre, szív és érrendszeri betegségre való hajlamuk, vagy ha túlsúlyosak, könnyebben lefogyhatnak. Továbbá javíthatja a szellemi teljesítményt, a koncentrálóképességet és hangulatot is. A reggeli kihagyása a nap folyamán növelheti az éhségérzetet, ami nassoláshoz vezethet. A fentieket figyelembe véve nyugodtan mondhatjuk, hogy napunk során ez a legfontosabb étkezés. Ha késésben vagyunk, dobjunk be a táskába egy banánt vagy müzli szeletet. Az édes, sós pékáruk mindennapi fogyasztása nem ajánlott, mivel ezek sok kilokalóriát, cukrot, zsírt tartalmaznak. Figyeljünk a kellő napi folyadékfogyasztásunkra is!

Tanuláshoz agyserkentők:

Omega-3 zsírsavak: Nemcsak a depressziót, de az agressziót és az idegességet is csökkenthetik. Az ún. BDNF-fehérje (agyi neurotrofikus faktor) egy olyan anyag, amely elősegíti az idegsejtek egészséges működését. Kutatásokból kiderült, hogy a fizikai aktivitás megnöveli a BDNF szintjét az agy bizonyos részeiben. A rendszeres tengeri hal fogyasztása támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet.

Koffein: A koffein az egyik legjobban hozzáférhető és legenyhébb élénkítő szer. Ha egészséges vagy, alkalmi (nem mindennapos) 1-2 kávé vagy 1-2 doboz energiaital fogyasztásával valamelyest kitolhatod a fáradtság jelentkezését.

B-vitaminok: Jó B-vitamin és magnézium forrásokra szüksége van a szervezetednek, az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Az időskori memóriaromlás és kedélyváltozás sokszor az elégtelen B-vitamin ellátottsággal függ össze. A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag. Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojás sárgája bővelkedik a B-vitamin, ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, burgonyában, mogyoróvajban és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.

E-vitamin: Különösen C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását. Segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek: mustár, karórépa, spenót, brokkoli, napraforgómag, mandula és az olívabogyó.

L-karnitin: Tipikusan fogyókúrákhoz használják, ám a szellemi teljesítőképesség és koncentráció fokozására is be lehet vetni, különösen az acetil-L-karnitin vegyületet. Mivel az állati eredetű élelmiszerek (húsok) a fő forrásai, a vegetáriánusoknál sajnos hiányállapot alakulhat ki.

Próbálj tehát tudatosan vásárolni és naponta figyelni arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Hasznos lehet, hogyha olvasol a téma után és nem fogadod el szimplán azt, hogy rossz kedved van, nincs erőd tanulni, hanem teszel érte, hogy megváltozzon!

Szerző: Udvari Fanni

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Természetes gyógymódok elfertőződött sebre

Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.

Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!

A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.