Menü

Egyél annyit, amennyit csak akarsz!

Egy texasi-ausztrál tudományos összefogás során derült fény arra, hogy egyetlen egy gén elcsípésével megengedhetjük magunkat, hogy annyit együnk, amennyit csak akarunk anélkül, hogy híznánk. Egerek esetében bizonyítottan. Ez persze mind szépen hangzik, de a jövőben a módszert inkább betegségek kezelésére használnák, semmint a nyári strandalak létrehozására.

A gén, amelynek „neve” RCAN1, anyagcsere folyamatokban és a testhő termelésében vesz részt. A kutatások során ezt a gént egerekben működésképtelenné tették, és meglepődve fedezték fel, hogy az egerek ezt követően bármennyit ehettek, nem híztak. Vagyis a korábbinál több kalóriát égettek el. Habár a módszert még csak egereken tesztelték, a tudósok azt mondják, a felfedezésük lehetőséget rejt a túlsúllyal, illetve anyagcsere zavarokkal küzdő emberek kezelésére. Ezt a lehetőséget úgy képzelik el, hogy kifejlesztenek egy gyógyszert, amely az RCAN1 gén működését célozza meg. Ha működik, a páciens fogyhat. Tehát a közeljövőben igazi áttörés is várható a túlsúllyal való küzdelemben.

Az emberi test két típusú zsírszövetet tartalmaz. A fehér zsírszöveg raktározza az energiát. A barna zsírszövet felhasználja az energiát, és ezáltal hőt termel. Ez utóbbit korunk előrehaladtával vagy különböző betegségektől szenvedve (pl. cukorbetegség) elveszíthetjük. A kutatók szerint az RCAN1 gén működésének megváltoztatásával lehetőségek nyílhat arra, hogy a fehér zsírszövetet barnává alakítsuk.

Természetesen bármilyen hosszú távú eredményt is érnek el, a kiegyensúlyozott étrend még mindig szükséges lesz a teljesen egészséges szervezet megőrzéséhez. Az azonban nem egy elhanyagolható szempont, hogy a krónikus elhízással vagy anyagcsere problémákkal küzdő emberek hatalmas segítséget kaphatnak.

Forrás: www.iflscience.com

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?