Egyél annyit, amennyit csak akarsz!
- Dátum: 2018.12.20., 15:33
- www.iflscience.com
- anyagcsere, betegség, egészség, elhízás, étel, evés, gén, gyógyszer, kutatás, megoldás, probléma, tudomány, zavar
Egy texasi-ausztrál tudományos összefogás során derült fény arra, hogy egyetlen egy gén elcsípésével megengedhetjük magunkat, hogy annyit együnk, amennyit csak akarunk anélkül, hogy híznánk. Egerek esetében bizonyítottan. Ez persze mind szépen hangzik, de a jövőben a módszert inkább betegségek kezelésére használnák, semmint a nyári strandalak létrehozására.
A gén, amelynek „neve” RCAN1, anyagcsere folyamatokban és a testhő termelésében vesz részt. A kutatások során ezt a gént egerekben működésképtelenné tették, és meglepődve fedezték fel, hogy az egerek ezt követően bármennyit ehettek, nem híztak. Vagyis a korábbinál több kalóriát égettek el. Habár a módszert még csak egereken tesztelték, a tudósok azt mondják, a felfedezésük lehetőséget rejt a túlsúllyal, illetve anyagcsere zavarokkal küzdő emberek kezelésére. Ezt a lehetőséget úgy képzelik el, hogy kifejlesztenek egy gyógyszert, amely az RCAN1 gén működését célozza meg. Ha működik, a páciens fogyhat. Tehát a közeljövőben igazi áttörés is várható a túlsúllyal való küzdelemben.
Az emberi test két típusú zsírszövetet tartalmaz. A fehér zsírszöveg raktározza az energiát. A barna zsírszövet felhasználja az energiát, és ezáltal hőt termel. Ez utóbbit korunk előrehaladtával vagy különböző betegségektől szenvedve (pl. cukorbetegség) elveszíthetjük. A kutatók szerint az RCAN1 gén működésének megváltoztatásával lehetőségek nyílhat arra, hogy a fehér zsírszövetet barnává alakítsuk.
Természetesen bármilyen hosszú távú eredményt is érnek el, a kiegyensúlyozott étrend még mindig szükséges lesz a teljesen egészséges szervezet megőrzéséhez. Az azonban nem egy elhanyagolható szempont, hogy a krónikus elhízással vagy anyagcsere problémákkal küzdő emberek hatalmas segítséget kaphatnak.
Forrás: www.iflscience.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.