Péksütemény helyett
- Dátum: 2019.01.11., 16:38
- búzaliszt, egészség, előny, étel, gyümölcs, lenmagliszt, reggeli, szendvics
A heti öt munkanapból öt munkanapon péksüteményt vagy szendvicset majszolsz reggelire? Nem muszáj! Létezik alternatív megoldás. Megmutatjuk mi az!
Amikor esténként a vacsora után nekiállok elkészíteni a másnapi szendvicshalmazt, mindig arra gondolok, tulajdonképpen miért nem eszünk mást sosem? Miért nem születik meg valami más opció a fejemben, hogy a fehér búzalisztes zsemlék helyett valami változatosabbat készítsek? Aztán járkáltam az üzletekben, s egyszer csak megszületett a B opció. (Ezt csak azt jelenti, hogy létezik több is, de ma csak egyet mutatok be.)

Gyakran szembesültem azzal a problémával is, hogy a fél hatos kelés után nem vagyok kapacitálható egy reggelire. De ha mégis, délelőtt kilenckor ugyanúgy megéhezem, s akkor még nagyon távoli az ebédidő. Régóta szerettem volna már egy smoothie makert is venni, mert láttam, hogy nagyon divatba jött, és még nem volt hasonló eszközöm a háztartásban. Persze, akkor még fogalmam sem volt mire fogom használni, de éreztem, szükségem van rá. S aztán a két ötlet találkozott, és egy egésszé kovácsolódott.
Úgyhogy a téli munkanapokra mindig egy shake-et készítettem magamnak, amelynek amellett, hogy egészségesebb, mint a fehérlisztes szendvicshalmaz, az is az előnye, hogy nem kell kiülni az ebédlőbe, hanem folyamatosan lehet iszogatni munka mellett/közben (így a főnök sem szólhat, hogy már korán reggel szünetet veszünk ki).

Tehát minden este összevágtam egy-két banánt és egy narancsot (de bármilyen gyümölcs lehet, ez egy téli variáció), felöntöttem egy kevés vízzel vagy tejjel (tejérzékenyek vagy tejellenesek nyugodtan használhatnak helyette mandulatejet, rizstejet stb.), néha kiegészítettem egy kis mézzel (ez jó, ha túl sok savanyú gyümölcs kerül a turmixba) és egy kevés lenmaglisztet is szórtam bele. Aztán csak bekapcsoltam a készüléket, és kész is volt a reggelim. A hűtőben egy teljes napig eláll minőségromlás nélkül.
A lenmaglisztnek egyébként nincs különösebb íze, ám számos pozitív egészségügyi hatással bír, például csökkenti a menopauza tüneteit, a termékeny korszakban lévő nőknél pedig szerepe lehet a peteérés elősegítésében. Magas magnéziumtartalommal bír, így több betegség tüneteinek a csökkentésében részt vehet.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.