Menü

Péksütemény helyett

A heti öt munkanapból öt munkanapon péksüteményt vagy szendvicset majszolsz reggelire? Nem muszáj! Létezik alternatív megoldás. Megmutatjuk mi az!

Amikor esténként a vacsora után nekiállok elkészíteni a másnapi szendvicshalmazt, mindig arra gondolok, tulajdonképpen miért nem eszünk mást sosem? Miért nem születik meg valami más opció a fejemben, hogy a fehér búzalisztes zsemlék helyett valami változatosabbat készítsek? Aztán járkáltam az üzletekben, s egyszer csak megszületett a B opció. (Ezt csak azt jelenti, hogy létezik több is, de ma csak egyet mutatok be.)

Gyakran szembesültem azzal a problémával is, hogy a fél hatos kelés után nem vagyok kapacitálható egy reggelire. De ha mégis, délelőtt kilenckor ugyanúgy megéhezem, s akkor még nagyon távoli az ebédidő. Régóta szerettem volna már egy smoothie makert is venni, mert láttam, hogy nagyon divatba jött, és még nem volt hasonló eszközöm a háztartásban. Persze, akkor még fogalmam sem volt mire fogom használni, de éreztem, szükségem van rá. S aztán a két ötlet találkozott, és egy egésszé kovácsolódott.

Úgyhogy a téli munkanapokra mindig egy shake-et készítettem magamnak, amelynek amellett, hogy egészségesebb, mint a fehérlisztes szendvicshalmaz, az is az előnye, hogy nem kell kiülni az ebédlőbe, hanem folyamatosan lehet iszogatni munka mellett/közben (így a főnök sem szólhat, hogy már korán reggel szünetet veszünk ki).

Tehát minden este összevágtam egy-két banánt és egy narancsot (de bármilyen gyümölcs lehet, ez egy téli variáció), felöntöttem egy kevés vízzel vagy tejjel (tejérzékenyek vagy tejellenesek nyugodtan használhatnak helyette mandulatejet, rizstejet stb.), néha kiegészítettem egy kis mézzel (ez jó, ha túl sok savanyú gyümölcs kerül a turmixba) és egy kevés lenmaglisztet is szórtam bele. Aztán csak bekapcsoltam a készüléket, és kész is volt a reggelim. A hűtőben egy teljes napig eláll minőségromlás nélkül.

A lenmaglisztnek egyébként nincs különösebb íze, ám számos pozitív egészségügyi hatással bír, például csökkenti a menopauza tüneteit, a termékeny korszakban lévő nőknél pedig szerepe lehet a peteérés elősegítésében. Magas magnéziumtartalommal bír, így több betegség tüneteinek a csökkentésében részt vehet.

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.