Menü

Folyamatosan változó időjárás - hogyan viseljük el?

Az odakinn röpködő mínuszok ellen tenni viszonylag könnyű: vitaminokat szedünk, jól felöltözünk, kerüljük a hideg ételeket és italokat. De ha egy hideg, szeles, dermesztő napot egy meleg, napsütéses nap követ, nehéz megállapítani, mi lenne a helyes viselkedés.

Főleg azért is, mert ilyenkor sem alulöltözni, sem túlöltözni nem tanácsos. Minden napra új haditervvel kell előállnunk, és a szervezetünknek minden nap új külső hatásokhoz kell alkalmazkodnia. A hidegben a testhőmérsékletünk védelmében rengeteg energiát kell felhasználnia, ilyenkor általában érdemes több ételt bevinni. Az enyhe időjárás azonban a szervezetünk pihenőideje, amikor sokkal kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben, ezért a védelem érdekében muszáj több vitaminnal szolgálnunk az immunrendszerünk számára. Tehát tervben ez úgy néz ki, hogy a hideg napokon jöhet valami, amiben több hús és zsiradék található, az enyhe napokon pedig inkább natúr salátákat és leveseket tanácsos fogyasztani.

De mi legyen az öltözködéssel? Nos, az abszolút helytelen taktika az, hogy minden nap nagy hidegre készülök, aztán majd nap közben alakul. Hiszen ennek úgyis az a vége, hogy teljesen kimelegszünk, amely során sokkal könnyebb megbetegedni. Érdemes ehelyett minden nap figyelni az előrejelzést. Vagy, ha mindenképpen be akarunk öltözni vastagon, akkor inkább vegyünk fel hozzá vékonyabb kabátot. Éjszakánként pedig tegyük el a plusz takarókat. Fűtsük fel a szobát kellemes hőmérsékletűre, és próbáljunk meg rendesen, szimpla takaróval aludni. Ez fontos a tavaszi időre való átszokás szempontjából.

A vitaminok szedése semmilyen időjárás mellett nem megy ki a divatból, de a melegebb időjárás más módot kíván, mint a zimankós téli. Télen a tea, forró levesek és a déli gyümölcsök jelentik a természetes forrást, míg a február-márciusi idő már lehetővé teszi lassacskán a jobb minőségű zöldségek vásárlását. Ezért ilyenkor igyekezzünk jól bejáratott, biztos helyről minél frissebb zöldségeket megvásárolni, melyeket nyersen, salátaként vagy mártásként is elfogyaszthatunk. Emellett a gyógyszertárban kapható vitaminokat is szedhetjük természetesen, de a fajtája kiválasztásához mindig kérjünk segítséget a gyógyszerészektől, hiszen ők pontosan tudják, hogy miből mekkora mennyiségre van szükségünk.

Ne csüggedjünk el tehát, ha ma még fagy, mert holnap akár 15°C is lehet. És mindkét időjárásnak megvan a maga veszélye, ahogy a szépsége is. Nekünk csak fel kell készülni, és élvezni kell.

A digitalizáció hatásai társadalmunkra

Az emberek és a mainál is „okosabb” technológiák egyre nagyobb átfedésbe kerülnek, az Internet of Things, vagyis a dolgok internete már nem csak egy elméleti paradigma, hanem a jelen valósága.

Erős Pistás szaloncukor, bögrés bejgli és más

Ha karácsony, akkor legtöbbünknek a halászlé, töltött káposzta és bejgli jut eszébe - legalábbis itthon ezeket fogyasztjuk karácsonykor. A világ más részein azonban teljesen más fogások kerülnek a karácsonyi asztalra és furcsa ünnepi szokásokból sincs hiány.

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Vajon mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos, egészséges, betegségeket megelőző táplálkozás mellett döntünk?

Péntekek a jövőért – a FridaysForFuture mozgalom

2018 szeptembere óta több pénteken a diákok utcára vonulnak és a környezetvédelemért tüntetnek. A mozgalom egy határozott, ambiciózus svéd lánytól indult, aki csupán 16 éves, de már részt vett az ENSZ szeptemberi klímacsúcsán

Adj vért!

Egy véradás neked maximum egy órába telik, de három ember életét mentheted meg! Ha rendszeresen megteszed, hogy elmész vért adni, akkor ezúton is hatalmas tisztelet és köszönet Neked! Ha még nem tetted, ideje csatlakozni!