Menü

A McKenzie torna nyomában

A McKenzie tornáról már szinte mindenki hallott. Nekem is ezt írták ki a hátfájásom kezelésére. A módszer kétségkívül remek, a világ 40 országában alkalmazzák. Az alapja, hogy egy erre kiképzett, szakintézeti oklevéllel rendelkező szakember (többségében gyógytornász) alapos állapot felmérés során a gerincbetegségeknél fellépő fájdalom lokalizációját követően egy közös munkában elnyújtja és megszünteti azt. A lényeg, hogy a beteg aktívan részt vegyen és 'meggyógyítsa' önmagát. Sok hazai, otthoni gyakorlást igényel, amelyhez sok türelem szükséges. Emellett nagyon fontos, hogy őszinték legyünk a kezelőnkkel, mert nem mindenkinél alkalmazható ez az eljárás, a fájdalom centralizáció nem mindig megoldható. Például ha különféle a gyulladásos betegségek, a tumoros megbetegedések és a súlyos csontritkulás van a háttérben, akkor sajnos ellenjavalt. Tehát, korán sem jó minden állapotra ugyanaz a gyakorlat. Kimondható, hogy ez a tornasor a nyugati orvoslás elvein alapuló, biomechanikailag, élettanilag és anatómiailag is alátámasztott hozzáállás/kezelési rendszer.

A sok előnye közül az egyike ennek a módszernek, hogy segédeszközmentes. Emellett a sok apró gyakorlat a mozgásszervi problémák okait, amelyek lehet a napközbeni egyoldalú terhelés vagy a hosszú ideig tartó ülés, kiegyenlíthetjük a nap folyamán többször végzett ellentétes irányú mozgással. Maga a módszert, ezt a mechanikus diagnózist és kezelési elvrendszert a fájdalom egyéni mozgásáról, is így fedezte fel és dolgozta ki az angolszász névadó orvos.

A személyre szabott segítség, feladatsor kialakításakor figyelembe veszi a szakember a páciens életmódját, hogy a lehető legkönnyebben beépíthesse hétköznapjaiba a tornát. Az önálló egyéni munkát később már csak érintőlegesen segítik. Általában a komolyabb problémák, műtétek megelőző kezeléseként is működik. A McKenzie- módszer tehát hosszú távon és távra kínál olyan gyakorlatokat, amelyekkel kezelhetjük magunkat a hát és nyaki részeken egyaránt. De mi helyzet más ízületek esetében, mint a váll és a térd? A módszer nagy hangsúlyt fektet a fájdalommentes teljes mozgástartomány mihamarabbi elérése és a panaszok kiújulásának megelőzésére. Fontos, hogy figyeljük a testünk üzenetét hozzánk és merjünk szakszerű segítséget kérni, hogy aztán szép lassan megtanulhassunk meggyógyítani magunkat.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.