Menü

Az állandó éhség egészségügyi tényezői

Az étel a szervezet számára csak rövid ideig nélkülözhető energiaforrás, ezért érthető, ha nagyjából 4 óránként megéhezel. Ha viszont folyamatosan gyarapodik a súlyod, mert mindig korog a gyomrod az éhségtől, akkor valószínűleg egészségügyi problémával állsz szemben.

Túl sok szénhidrát

A szénhidrátfogyasztás régóta a jóllakottsággal köztudott, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot eszünk. A finomított szénhidrátok, mint a fehér lisztből készült étel, vagy a fehér rizs nagyon hirtelen emelik meg a vércukorszintet. Amikor pedig vércukrunk leesik, akkor farkas éhesek leszünk, és általában még több szénhidrátot akarunk elfogyasztani. Érdemes inkább teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztát, vagy barna rizst fogyasztani, hagyományos burgonya helyett pedig átszokni az édesburgonyára.

Túl kevés zsír

A zsírfogyasztás növeli a teltségérzetet és megemésztése is hosszabb időt vesz igénybe. Persze, nem mindegy, hogy milyen fajta zsírt viszünk be a szervezetünkbe. A kókuszolaj, az avokádó, az olívaolaj és az olajos magvak mértékletes, de rendszeres fogyasztása segít felvenni a harcot a falási rohamok ellen.

Túl sok gyümölcs

A gyümölcsökben található fruktóz is okozhat vércukorszint-ingadozást, éppen ezért naponta egy-két adagnál többet ne együnk belőlük. Fontos, hogy rosttal és fehérjével együtt fogyasszuk a gyümölcsöket, mert csak így csillapítják az étvágyat hosszú távon.

Túl kevés fehérje

A fehérjekomplex tápanyag tovább marad a gyomorban és hosszabb időre eltelít, éppen ezért érdemes figyelni rá, hogy mindegyik főétkezésünk tartalmazzon fehérjét. Így elkerülhetjük, hogy az egyes étkezések között megéhezzünk, emiatt pedig túl sokat együnk.

Túl kevés folyadék

A megfelelő hidratáltság hihetetlenül fontos az egészség szempontjából.

A sok vízivás számos módon hat előnyösen az egészségünkre, beleértve a szív és az agy megfelelő működését, illetve a mozgás optimalizálását, de a bőr és az emésztőrendszer egészségesen tartásához is sok tiszta vízre van szükség.

Túlzásba vitt sportolás

Bár sok vizsgálat szerint sportolással eredményesen lehet csökkenteni az étvágyat, bizonyos tények arra utalnak, hogy a hosszú távú sporttevékenységet folytatók többet esznek, mint azok, akik nem mozognak. Az intenzív sportolás következtében megnövekedett étvágyat csillapíthatjuk úgy, hogy többet eszünk, hogy legyen mit elégetnünk edzés közben, de ilyenkor is nagyon fontos, hogy elsősorban rostokban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag ételeket fogyasszunk.

Egyéb okok

Az állandó éhség egyik látszólag okozója lehet az alváshiány. Ugyanis megbolygatja a szervezet éhséget szabályozó hormonjainak a termelését, ami által kalóriadús ételeket fogsz kívánni. Figyelj arra, hogy aludj 7 óránál többet. Egy vizsgálat 15 résztvevője, akiktől egy éjszakára megvonták az alvást, másnap szignifikánsan nagyobb éhségérzetről számoltak be, és 14%-kal többet ettek, mint azok, akik nyolc órát aludtak. Az elegendő alvás segít a leptin hormon megfelelő szintjének fenntartásában, mely hormon a teltségérzetért felelős.

Az étvágyat alakító másik fontos faktor az érzelmi állapot. A szorongás és a stressz növelik a testben a kortizol hormon termelését, ami éhségérzetet vált ki belőled.

Egyes gyógyszerek is lehetnek a probléma okozói. Jó példa erre számos allergiagyógyszer - az antihisztaminok -, egyes antidepresszánsok, szteroidok, valamint a cukorbetegség néhány gyógyszere.

Egy további lehetséges magyarázat az éhség ugrásszerű növekedésére, hogy kisbabát vársz, ilyenkor ugyanis a szervezet hirtelen jóval több tápanyagért kiállt. Érdemes tehát figyelnünk a testi jelekre, hogy biztosak legyünk az éhségérzet valódi okára. Ha farkaséhség tör ránk, igyunk meg két pohár vizet, ne egyből a hűtő ajtaját nyitogassuk!

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.