Menü

Meglepően egészséges húsvéti falatok

Tojás

A tojásnak manapság rossz hírneve van, mivel a tojássárgája magas koleszterinszintet okoz, de számos tanulmány kimutatta már, hogy a szívbetegségeket kiváltó magas koleszterinszintet a telített és transz-zsírok fogyasztása váltja ki, nem pedig a tojás. A tojásban D-vitamin (többek közt ismert fogyókúrás vitamin) és kolin található (vitaminszerű anyag, amely a B-vitaminok családjába tartozik, mégsem igazi vitamin, mert a szervezetünk elő tudja állítani). Használjunk fertőtlenített héjú tojásokat, és különösen ügyeljünk a vásárlás körülményeire és a hűtőlánc folyamatosságára.

A hűtőlánc azt jelenti, hogy a boltokban hűtve tárolt árut – ami hűtött üzemből, hűtött kamionokkal érkezett – a lehető legrövidebb időn belül tegyük újra hűtőbe, esetleg hűtőtáskával szállítsuk haza. A főtt tojás maximum 2 órán keresztül maradhat hűtés nélkül, utána vissza kell tenni a hűtőbe. Ezért célszerű külön dekorációt készíteni és külön főtt tojást az ünnepi menükhöz, amit tálalásig hűtve tároljunk. Sose tegyük a főtt tojást vissza a tojástartóba, mert az ott könnyen szennyeződhet.

Torma

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

Érdekességek a tormáról: A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették, csak később vált a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítőjévé. A torma csípősségét, erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt állapotban néhány percre betesszük a sütőbe, vagy ecetes cukros vízbe rakjuk. Állítólagos bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Magyarország jelentős mennyiségű tormát exportál nyugat-európai országokba.

Húsvéti sonka

A sonkákban (és általában a húsokban) levő foszfor sokkal könnyebben felszívódik, mint a gabonafélékben vagy hüvelyesekben levő foszfor. A húsok jelentős B12-vitaminnal szolgálnak. Kerüljük azonban a zsíros sonkák, szalámik, szalonnák fogyasztását, mert ezek magas zsír, só és nitrát/nitrit tartalommal bírnak. Egy tanulmány szerint a fahéjjal és kurkumával fűszerezett sonka egészségügyi áldás a II-típusú cukorbetegségre. Fogyasszunk tehát sovány sonkát, lehetőleg nyers állapotban vásároljuk, és mi magunk készítsük el. A házi füstölt sonkák sem ártalmasak, de napi 60-75 grammnál többet nem ajánlatos fogyasztanunk belőle.

Édességek

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a kakaóbab és makadám dió fogyasztása pozitívan befolyásolja, azaz csökkenti a koleszterinszintet. Így az ünnepre tudományos alapon csokoládés, makadám diós nassokat ajánlunk. Természetesen a csokoládéval is bánjunk körültekintően és olvassuk el a csomagoláson feltüntetett kakaótartalmat, minél magasabb, annál jobb minőségű a csoki és így annál jobb hatással lesz a koleszterinszintre.

Diétás Fehérjés Almás Krémes

Hozzávalók a piskótához:

3 db tojás

4 ek. zabpehelyliszt

2 ek. vaníliás fehérjepor

1 kk. sütőpor

7 ek. víz

2 ek. eritritol

1 db nagyobb alma (ha szeletelve tesszük a piskótába, viszont, ha reszelve, akkor legalább 2 darabra lesz szükségünk)

Hozzávalók a krémhez:

2 cs. vaníliás pudingpor

5 dl víz

2 ek. eritritol

2 tojásfehérje

1 kk. folyékony édesítő (ez kiváltható por állagú édesítőre is)

Tetejére:

4 dl cukrozatlan habtejszín

1 kk folyékony édesítő

cukrozatlan habfixáló, a biztonság kedvéért (a növényi tejszínt használsz, nem lesz rá szükséged)

Diétás krémes

Elkészítés:

• 3 tojásból piskótát sütünk /175 fokon, 15 perc/, úgy, hogy a sütőpapírral bélelt tepsi aljára almaszeletek teszünk. (A szeletelt almák helyett tehetünk reszelt almát is, csak akkor előtte kicsit ki kell nyomkodni a levét, ízlés szerint fahéjjal megszórhatjuk.) Ha a tészta megsült, felfordítjuk a tepsibe, hogy az almás része kerüljön felülre.

• A pudingot vízzel és 2 evőkanál eritritttel, ez lehet több is, attól függ, ki mennyire szereted édesen) sűrűre főzzük. 2 tojásfehérjéből 1 kávéskanál folyékony édesítővel kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük.

• Ezután a tejszínből kemény habot verünk, majd a sütemény tetejére simítjuk. Én ebbe is tettem 1 kávéskanál édesítőt, plusz egy kis habfixálót, hogy tutira ne essen össze. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

/Ez a réteg elkészíthető tejföllel vagy görög joghurttal is, összekeverjük édesítővel, zselatinporral és így megy a tetejére./

Fahéjjal meghintve, kockára szeletelve kínáljuk, hacsak nem állunk neki már a tepsiből kienni az egészet!

Szerző: Udvari Fanni

Az ülőmunka az új népbetegség

Hát- és nyakfájás, zsibbadó lábak, görnyedt testtartás… Mit okoz hosszútávon a szervezetünkkel mindez? Az ülőmunka az új népbetegség. Mit szólnál egy pár perces office vagy, ami mostanság aktuálisabb: home office mozgáshoz?

Légy tudatos! – a harminc napos kihívás

Számos pszichés probléma onnan ered, hogy nem tudjuk felismerni az érzelmeinket, nem tudjuk a környezetünkből érkező ingereket dekódolni, és nehezen különítjük el az érzelmi ambícióinkat a szellemi ambícióinktól. Pedig ha ismerjük a saját érzelemvilágunkat, és képesek vagyunk azt a pozitív tartomány felé irányítani, akkor sokkal kevesebb dühből, szomorúságból vagy csalódottságból eredő, hirtelen döntést hozunk meg.

Az ökológiailag tudatos étkezés rajtunk múlik

Az év elején készített ökoforradalmi sorozatában a Budapest Park zenészekkel, szakértők segítségével járja körbe a klímaváltozásért felelős területeket és gyűjti össze a hétköznapokban hasznosítható tippeket, hogy együtt változtatni tudjunk, fel tudjunk lépni a klímaváltozás ellen. Természetesen ennek mi is helyt adunk ezúttal az ökológiailag tudatos étkezés pár alapszabálya kerül terítékre.

Hogyan kerüld el a kommunikációs zsákutcákat

Vannak kommunikációs zsákutcák, amelyekbe ha belefutunk, bizony garantált a konfliktus, a vita, a feszültség, a sértődés.

Szobanövények, amik mindent túlélnek

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe, tehát nem árt néhány növényke otthonunkban, de vajon melyek azok a növények, amelyek csodaszépek és mégse igényelnek különleges bánásmódot.