Menü

Mennyi alkoholt isznak a nők?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a politikai értelemben vett szabadság terjedésével, és ezáltal a fogyasztási lehetőségek növekedésével ma már szinte nem létezik ajtó a világon, amit valahogyan ki ne tudnánk nyitni – természetesen metaforikus értelemben. Milyen hatással van ez a nők alkoholfogyasztására? Ebben az esetben persze ne az éjszakánként utcákon hemzsegő tiniket vegyük figyelembe, akiknek a keze folyton cigivel és sörrel van tele. Ássunk mélyebbre!

Azért, hogy ne csigázzam a kedélyeket, a választ már előre megadom: igen, mint ahogy mindenki valószínűleg jól sejtette, most már tudományosan is bizonyított tény, hogy a nők is nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt. Sőt, az 1900-as évek elejének arányaihoz viszonyítva ma a nők majdnem annyi alkoholt fogyasztanak, mint a férfiak. Az 1900-as évek kezdetén a férfiak még kétszer annyi alkoholfogyasztást tudhattak magukénak, de hát behoztuk a lemaradást. Akkoriban tehát a férfi populáció szenvedett az alkohol okozta egészségügyi problémáktól. Ez a mai világban élő nőkre vetítve nem a legjobb hír, hiszen a nők szervezete az alkoholt lassabban bontja le, és a szervezetük az egészségügyi terhelést is nehezebben bírja, ezáltal a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás hatására hamarabb meg is betegszenek.

Egy ausztrál vezetés alatt álló összesítő tanulmány 1980 és 2014 között megjelent, összesen 68 darab tanulmányt vizsgált meg azzal a céllal, hogy megállapítsák a nők alkoholfogyasztása vajon hogyan változott az elmúlt években. Ők jutottak arra a következésre, amit fentebb már bemutattam. Természetesen a tanulmányt a bolygó teljes népességére nem lehet kivetíteni, hiszen a tanulmányban főleg amerikai és európai résztvevők szerepeltek, valamint ebben az esetben arra sem derült fény, hogy a fogyasztási szokások hogyan változtak, és ennek milyen okai lehetnek. Tehát még egy kosárnyi kérdés vár megválaszolásra, az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy ilyen rövid idő alatt milyen jelentős növekedés figyelhető meg a hölgyek alkoholfogyasztásában.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?