Menü

Legerősebb táplálékok mellrák és méhnyakrák ellen

Méhvédő táplálékok

Keresztesvirágzatúak: Számos kutatás bizonyította, hogy a keresztesvirágzatúak fogyasztása más gyümölcsökkel és zöldségekkel összevetve hatékonyabb segítséget nyújthat a rákmegelőzésben. Egy amerikai táplálkozástani kutatásokkal foglalkozó szervezet vizsgálatai szerint például a karfiol, a káposzta vagy a brokkoli emésztése során egy AITC nevű vegyület szabadul fel a szervezetben. Ez az enzim pusztítja a rákos sejteket, így a keresztesvirágzatúak fogyasztása melegen ajánlott, ha szeretnéd megelőzni például a méhnyakrák kialakulását.
Oltás: A méhnyakrák jelenleg legbiztosabb megelőzési módja a HPV elleni oltás.
Shiitake gomba: A shiitake gomba a természetgyógyászatban régóta ismert rákellenes élelmiszerként. Egy amerikai tanulmány alá is támasztotta a shiitake gomba rákellenes hatását. Ennek a különleges gombának a kivonata nemcsak a human papillomavírust (HPV) küzdötte le, melyet a méhnyakrákért felelőssé tesznek, hanem a már meglévő méhnyakdaganatot is összezsugorította. A shiitake gomba Ázsiából származik. Azonban már régóta jelen van Európában is ízletes étkezési gombaként sok szupermarketben, és persze a zöldségeseknél. A shiitake gombának kiadós fűszeres íze van. Pontosan úgy készíthető el, mint más gombák, nagyon jól illik levesekbe és mártásokba, lehet wokban sütni, vagy nyersen salátában fogyasztani.

Gyógyolaj nyálkahártya ápolására:

• 10 ml orbáncfűolaj,

• 2 ml homoktövisolaj,

• 2-2 ml citromfű-, levendula- és niaouliolaj.

Segítő tea:

• 15 g fehér árvacsalán,

• 25 g palástfű,

• 15 g körömvirág,

• 25 g pásztortáska,

• 25 g kakukkfű,

• 35 g görögszéna.

A petefészek védelmében

Olajbogyó: Az olajbogyó tojásdad alakjával emlékeztet a petefészekre. A formai hasonlóság mellett azonban más kapcsolat is felfedezhető a női szerv és a mediterrán csemege között. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában.
Búzacsíraolaj: A búzacsíra az egyik legbiztosabb természetes E-vitamin-forrás, két evőkanál olaj körülbelül 40 mg-ot tartalmaz ebből a létfontosságú vitaminból. Az E-vitaminban gazdag táplálékok, például a búzacsíra, de a mogyoró, a mandula és általában az olajos magvak is hatékony segítséget nyújthatnak a petefészket érintő megbetegedésekkel szemben.

Mellvédő táplálékok

Szója: A mellrák ösztrogénfüggő daganat. A szójatermékekben lévő izoflavonoidok olyan enyhe ösztrogénszerű hatással bíró vegyületek, melyek megakadályozzák a mellrákkal összefüggésbe hozott ösztrogén hatását.
Paradicsom: A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns karotinszármazék adja. A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza.
Citrusfélék: Fogyasztása egészségügyi szempontból pozitív hatással van a mell mirigyállományára, valamint nyirokrendszerére. Emellett magas C-vitamin- és tangeretin nevű flavonoidtartalmuknak köszönhetően segítenek megelőzni a mellrák kialakulását.
Halfélék: A szelén serkenti az immunsejtek és különösen a természetes ölősejtek működését. Sok szelént tartlamaznak a halak, a kagylófélék, illetve a belsőségek is.
Tej: Egyes kutatások szerint a magas kalciumbevitel jelentősen csökkentheti a mellrák kockázatát. Sok kalcium található a tejtermékekben, a lazacban, a mandulában.
Lenmag: A len kiváló lignánforrás. Ez a vegyület képes megelőzni és lassítani az ösztrogénfüggő daganatok növekedését.

A HPV terjedésének módja lehetséges:

A HPV ritkán terjedhet anyáról a gyermekére - szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelése által. Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

Veszélyes tényezők

Genetikai hajlam
Dohányzás: a nikotin anyagcseretermékek felszaporodnak a dohányzó nők méhnyaknyákjában, ami az immunválasz elégtelen működését okozza, és nem utolsó sorban közvetlen rákkeltő hatású
Csökkent, elégtelen immunválasz
Fogamzásgátló tabletták alkalmazása – öt évnél tartósabban
Higiénia

A méhnyakrák esetében a megbetegedések 99,7 százalékában a HPV vírus a ludas, mégis általában senki sem tudja, hogyan terjed, vagy hogyan lehet felismerni. Pedig az általa okozott betegségekből te is láthatod milyen fontos lenne az ebbéli tájékozottság.

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.