Menü

Legerősebb táplálékok mellrák és méhnyakrák ellen

Méhvédő táplálékok

Keresztesvirágzatúak: Számos kutatás bizonyította, hogy a keresztesvirágzatúak fogyasztása más gyümölcsökkel és zöldségekkel összevetve hatékonyabb segítséget nyújthat a rákmegelőzésben. Egy amerikai táplálkozástani kutatásokkal foglalkozó szervezet vizsgálatai szerint például a karfiol, a káposzta vagy a brokkoli emésztése során egy AITC nevű vegyület szabadul fel a szervezetben. Ez az enzim pusztítja a rákos sejteket, így a keresztesvirágzatúak fogyasztása melegen ajánlott, ha szeretnéd megelőzni például a méhnyakrák kialakulását.
Oltás: A méhnyakrák jelenleg legbiztosabb megelőzési módja a HPV elleni oltás.
Shiitake gomba: A shiitake gomba a természetgyógyászatban régóta ismert rákellenes élelmiszerként. Egy amerikai tanulmány alá is támasztotta a shiitake gomba rákellenes hatását. Ennek a különleges gombának a kivonata nemcsak a human papillomavírust (HPV) küzdötte le, melyet a méhnyakrákért felelőssé tesznek, hanem a már meglévő méhnyakdaganatot is összezsugorította. A shiitake gomba Ázsiából származik. Azonban már régóta jelen van Európában is ízletes étkezési gombaként sok szupermarketben, és persze a zöldségeseknél. A shiitake gombának kiadós fűszeres íze van. Pontosan úgy készíthető el, mint más gombák, nagyon jól illik levesekbe és mártásokba, lehet wokban sütni, vagy nyersen salátában fogyasztani.

Gyógyolaj nyálkahártya ápolására:

• 10 ml orbáncfűolaj,

• 2 ml homoktövisolaj,

• 2-2 ml citromfű-, levendula- és niaouliolaj.

Segítő tea:

• 15 g fehér árvacsalán,

• 25 g palástfű,

• 15 g körömvirág,

• 25 g pásztortáska,

• 25 g kakukkfű,

• 35 g görögszéna.

A petefészek védelmében

Olajbogyó: Az olajbogyó tojásdad alakjával emlékeztet a petefészekre. A formai hasonlóság mellett azonban más kapcsolat is felfedezhető a női szerv és a mediterrán csemege között. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig segít a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásában.
Búzacsíraolaj: A búzacsíra az egyik legbiztosabb természetes E-vitamin-forrás, két evőkanál olaj körülbelül 40 mg-ot tartalmaz ebből a létfontosságú vitaminból. Az E-vitaminban gazdag táplálékok, például a búzacsíra, de a mogyoró, a mandula és általában az olajos magvak is hatékony segítséget nyújthatnak a petefészket érintő megbetegedésekkel szemben.

Mellvédő táplálékok

Szója: A mellrák ösztrogénfüggő daganat. A szójatermékekben lévő izoflavonoidok olyan enyhe ösztrogénszerű hatással bíró vegyületek, melyek megakadályozzák a mellrákkal összefüggésbe hozott ösztrogén hatását.
Paradicsom: A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns karotinszármazék adja. A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza.
Citrusfélék: Fogyasztása egészségügyi szempontból pozitív hatással van a mell mirigyállományára, valamint nyirokrendszerére. Emellett magas C-vitamin- és tangeretin nevű flavonoidtartalmuknak köszönhetően segítenek megelőzni a mellrák kialakulását.
Halfélék: A szelén serkenti az immunsejtek és különösen a természetes ölősejtek működését. Sok szelént tartlamaznak a halak, a kagylófélék, illetve a belsőségek is.
Tej: Egyes kutatások szerint a magas kalciumbevitel jelentősen csökkentheti a mellrák kockázatát. Sok kalcium található a tejtermékekben, a lazacban, a mandulában.
Lenmag: A len kiváló lignánforrás. Ez a vegyület képes megelőzni és lassítani az ösztrogénfüggő daganatok növekedését.

A HPV terjedésének módja lehetséges:

A HPV ritkán terjedhet anyáról a gyermekére - szülés közben, fertőzött magzatvíz lenyelése által. Szexuális érintkezésnél a HPV nem a testnedvek cseréjével fertőz, hanem bőrkontaktus útján, ezért az óvszer sem biztosít 100 százalékos védelmet.

Veszélyes tényezők

Genetikai hajlam
Dohányzás: a nikotin anyagcseretermékek felszaporodnak a dohányzó nők méhnyaknyákjában, ami az immunválasz elégtelen működését okozza, és nem utolsó sorban közvetlen rákkeltő hatású
Csökkent, elégtelen immunválasz
Fogamzásgátló tabletták alkalmazása – öt évnél tartósabban
Higiénia

A méhnyakrák esetében a megbetegedések 99,7 százalékában a HPV vírus a ludas, mégis általában senki sem tudja, hogyan terjed, vagy hogyan lehet felismerni. Pedig az általa okozott betegségekből te is láthatod milyen fontos lenne az ebbéli tájékozottság.

Szerző: Udvari Fanni

Mire jó az útifű maghéj?

Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.

Harmadlagos dohányzás. Mi az?

Aktív dohányos maga a cigarettázó, ezt tudjuk, a passzív dohányzástól pedig a dohányosok környezetében élők szenvednek, azonban létezik a harmadlagos dohányzás okozta állapot, ennek hatásairól is kell beszélni.

Mennyit kell inni?

A megfelelő vízfogyasztás az egészséges élet alapfeltétele. A szervezetünk körülbelül 70%-át víz teszi ki, ezért is elengedhetetlen a pótlása

Szója és pajzsmirigy

Mi a baj a mértéktelen szójafogyasztással? Vajon a szója hozzájárul a TSH-szint emelkedéséhez? Fogyasztása súlyosbíthatja a pajzsmirigy-alulműködést? Befolyásolhatja a szója a gyógyszerek, vitaminok felszívódását?

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.