Menü

Leánybúcsú kontra legénybúcsú

Egy padon figyeltem, ahogy a gyerekeim játszanak a játszótéren, miközben egy csapat lányra lettem figyelmes, egyen pólóban, nagy csokor csillámos lufival, két pezsgősüveggel, amint elkezdtek valami furcsa táncot lejteni az arra tévedt járókelőkkel. Hamar leesett, hogy itt a lánybúcsúk ideje!

A közelgő nyár az esküvők szezonját is jelzi, és így értelem szerűen a leánybúcsúk száma is megnövekszik. Hogy ki hogyan szervez leánybúcsút és mi a menő mostanság? Nos, annyira nem vagyok tapasztalt a témában, viszont számtalan ötlet található a világhálón, ha valaki ilyesmi szervezésébe kezd. Bevallom tavaly voltam egy többnapos balatoni lánybúcsúban, melyre egyáltalán nem vágytam és aztán, ahogy lenni szokott: kellemesen csalódtam.

Először nem értettem, mire jó ez a felhajtás, miért kell egy hatalmas lagzi előtt még nyolcvanezret „kidobni” limuzinra meg felfújható dolgokra, esetleg chippanddale showra (az nálunk nem volt, eskü), az elfogyasztott alkoholmennyiségre, a néha kínos utcai feladatokra. Hetekig tartó készülődés, szervezkedés, dekoráció, ötletek, játékok, étterem, sütés-főzés… ezt mind minek egyetlen este kedvéért? Gondoltam, öreg vagyok én már ehhez, aztán mégis becsomagoltam és elmentem a barátnőm lánybúcsús bulijára Siófokra.

Akármit is gondol az ember egy ilyen buliról, a megszervezése bizony nem kis feladat, csak kapkodtam a fejem, mennyi apró részletre gondoltak a szervezők és milyen jól sültek el a poénos feladatok, mennyire ötletesek voltak az ajándékok, igényes a szállás, a dekoráció, emlékezetes a közös produkció.

A menyasszony és a barátnők nagyon jól érezték magukat, s ez is volt a cél, de mi minden szükséges ahhoz, hogy jól sikerüljön ez a nap és emlékezetes maradjon a menyasszony számára? Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a buli ne az esküvő előtti napon legyen, s a rendezvényszervezők arra is ügyelnek, hogy hiába az a legjobb, ha a leánybúcsúnak van előre eltervezett menetrendje, azért ahhoz nem kell mereven ragaszkodni, amíg mindenki jól érzi magát, addig a spontaneitás a fő. Senki nem szeret „vezényszóra” bulizni.

A szervezőknek figyelniük kell arra, hogy a meglepetések esetenként rosszul is elsülhetnek, ha figyelmen kívül hagyják a menyasszony ízlésvilágát, igényeit, szórakozási szokásait. Mielőtt nekiesnénk a lázas szervezésnek, nem árt informálódni a menyasszony igényeiről, ízléséről, szokásairól, hogy a búcsúja ne rémálom legyen, hanem felejthetetlen élmény. A meghívott vendégekről is egyeztetni kell és a helyszín, időpont kiválasztása is nagy körültekintést igényel. Aki ilyesmi szervezésébe kezd, jó, ha alaposan utánanéz a szokásoknak.

Nemcsak a leánybúcsúk, hanem a legénybúcsúk szükségessége is vitathatatlan. A legénybúcsú megszervezése viszont szerintem lényegesen egyszerűbb feladat. Legalábbis, amikor a férjemtől megkérdeztem mi mindent csináltak a fiúbulin, nagyon rövid választ kaptam: „Mit? Hát ittunk.”

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?