Menü

Szeretetnyelvek

A szeretetnyelvek elkülönítését és pontos meghatározását Gary Chapmannek köszönhetjük. Ő az, aki rájött, hogy a személyek közötti tévedések és nézeteltérések gyakran az egymás felé küldött jelek téves dekódolásából adódik. Fontos személyiségjegyek és kapcsolati tényezők határoznak meg minket, melyek alapján az élet jelenségeit másképpen tudjuk értelmezni, mint társaink. A szeretet kifejezése és befogadása nem egyforma módon történik két embernél, de történhet nagyon hasonlóan. Ugyanakkor arra is jó esély van, hogy teljesen különböző módon vélekedünk a szeretet kinyilvánításáról. Ez attól még nem jelenti azt, hogy nem szeretjük egymást egyforma mértékben. Éppen ezért fontos ismerni az öt fő szeretetnyelvet.

1. Ajándék

Aki ebbe a csoportba tartozik, annak az apró figyelmességek, pici tárgyak, fényképek, az adott személyre emlékeztető dolgok fontosak. Akkor érzik legjobban a szeretetet, ha az megnyilvánul egy ajándékozós gesztusban. Általában ők maguk is szeretnek ajándékozni, úgy vélik, adni a legjobb, mert így a szeretetüknek bizonyítéka is van, ami tartós és maradandó. Finom és önzetlen lelkűek, de a nehézség, amivel szembe kell, hogy nézzenek az, hogy könnyű őket érzelmileg zsarolni vagy megvesztegetni, akaratukon kívül is. Ezért óvatosan kell az ajándékozók felé fordulniuk.

2. A minőségi idő

Akiknek ez a szeretetnyelve, azok egy kiadós baráti beszélgetésben, lelkizésben, közös programokban tudják legjobban megélni az érzelmeiket. Többet jelent nekik fél óra, amelyet együtt tölthetnek a szeretett személlyel, mint bármilyen ajándék. Jó hallgatóságnak számítanak, szívesen adnak tanácsot és jó szívvel közelednek az emberek felé. Nekik is meg kell küzdeniük a nehézségekkel, mint például azzal, hogy ne váljanak a kötődés és az idő rabjaivá, illetve ne érezzék magukat magányosnak egy baráti összejövetel hiányában

3. Dicsérő, elismerő szavak

Ha mindennél többet jelent számodra, ha azt mondják: értékes vagy, ügyes vagy, okos vagy, jól csináltad, szeretlek stb., akkor valószínűleg ebbe a csoportba tartozol. Az elismerés, mint szeretetnyelv, bizonyos szinten mindenkiben ott van, de fel kell ismerni, ha ez az elsődleges. Ugyanis az, aki ezt nem kapja meg, könnyen depresszióba eshet. Persze a dicsérő szavak szeretetnyelvként nem negatív dolgok, ellenben a becsvággyal, túlzott népszerűség-hajhászással. Fontos megtartani ezt a nyelvet is a rendes keretei között.

4. Szívességek

Azok, akik a szívességeken keresztül érzik legjobban a szeretetet, olyan apróságokat várnak el, mint takarítás, elmosogatás, egy kis segítség a munkában vagy házi feladatban, és ehhez hasonlók. Persze, nem állandóan, csak alkalomszerűen. Ők maguk is szeretik az érzelmeiket ilyen módon kifejezni, például meleg vacsorával várják haza a családjukat, reggel korábban felkelnek, hogy kávét főzzenek a párjuknak, kigazolnak a szomszéd előtt is. Arra kell vigyázniuk, hogy ez ne csapjon át munkamániába, illetve hogy ne azonosítsák a házi munkát a szeretettel. Ez ugyanis csak egyetlen apró módja annak, hogy kifejezzük, amely nem mindenkinek jut ugyanígy eszébe.

5. Testi érintés

Talán ez az, amelyiket legkevésbé kell magyarázni. Egy ölelés, egy kézfogás, egy simogatás, egy átkarolás többet jelent nekik, mint öt szép ajándék. Akinek az érintés a szeretetnyelve, az sokkal könnyebben engedi el magát, hiszen az érintés biztonságot ad neki. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ez ne menjen át túlzott intimitásba, más magánszférájának megsértésébe. És azt is érdemes szem előtt tartani, hogy nem szabad a kapcsolatainkat csupán érintésekre alapozni, hiszen ezáltal sokkal könnyebben lehetünk visszaélés áldozatai.

Varga Ágnes Kata

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.