Menü

A csirkehús gyakori fogyasztásának veszélye

A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. Egy kutatás szerint a nagyüzemi csirketartás során néhol arzén tartalmú hozamfokozókat is kapnak az állatok, ami benne marad a csirke húsában, és rákkeltő hatása is lehet. Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Emiatt sokan lemondanak a húsfogyasztásról és vegetáriánusok vagy vegánok lesznek vagy kizárólag bio hústerméket választanak.

Ajánlott fehérjebevitel

Ha testsúlyra bontjuk le, a szakértők szerint a napi ajánlott mennyiség 0,8 gramm/testtömegkilogramm, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy 60 kilogrammos nőnél 48 gramm fehérje a javasolt. A kalóriafogyasztásnak minimum 10, maximum 35%-át teheti ki a fehérje. Változatos, vegyes étrenddel ez megfelelő mennyiségben bevihető a szervezetbe, de túladagolástól sem kell tartani: 100 gramm csirkemell 18,6 gramm fehérjét tartalmaz.

A húsban előforduló fehér csíkok

Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között. Ha például a csirkemellen párhuzamosan futó, fehér csíkokat látunk, inkább ne vegyük meg. Ez szakértők szerint a zsúfolt, nagyüzemi körülmények között tartott csirkék izombetegségének a jele, és azt is jelenti, hogy az ilyen hús nem igazán egészséges.

A gyakori csirkehús fogyasztás kockázatai

Megállapították, hogy azok a nők, akik naponta legalább egyszer fogyasztottak rántott csirkét, 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azok pedig, akik rántott halat fogyasztottak rendszeresen, 7%-kal nagyobb eséllyel haltak meg korábban. Ezek alapján kimutatták, hogy a rántott ételek rendszeres fogyasztása a kettes típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefüggésben van.
Ha nem friss a hús, akkor pedig fennállhat az E-Coli bakteriális fertőzés veszélye. Ez hasmenést, lázat okozhat, és a tüdőt is megtámadhatja. Amikor csirkehúst vásárolsz, kérdezd meg mindig, hogy mennyire friss a hús (és reménykedj, hogy igazat mondanak).
– Igaz, hogy a csirkehúsban kevesebb a rossz koleszterin, mint a sertésben, de ha valakinek ilyen jellegű egészségügyi problémái vannak, akkor jobb, ha mértéktartóan fogyasztja a csirkét, és akkor is inkább roston sütve készíti el. Ha hetente 1-2 alkalommal fogyasztunk rántott csirkét, talán nincs okunk aggodalomra.
A túl magas koleszterinszint,
az elhízás és a túlsúly,
a köszvény szív- és érrendszeri betegségek, vagy a csontritkulás.
A húsokban lévő telített zsírsavak puffadást idézhetnek elő, mely normál esetben – egészséges és változatos, zöldség-és vitamindús étrendet alkalmazva – nem jelentene problémát. De mivel nem kerül be elég „gyomorkönnyítő” antioxidáns a szervezetedbe, ezért bélfájdalmakkal, valamint gázosodással is számolnod kell.

Egészséges alternatíva

Mondhatjuk, hogy a bio húsfogyasztás manapság nagyon divatos, ehhez alkalmazkodva egyre több hústermelő áll át bio tartásara. Ez az állat fajának megfelelő szabad tartást jelent, kiegyensúlyozott táplálkozással, hormon- és antibiotikumos kezelések nélkül. A bio húsok ezért egészségesebbek, hozzávetőleg kétszer annyi omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a hagyományos húsok.

Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el! Maradj annyira vékony, amennyire lehet, de ne vidd túlzásba: a testtömegindex 21 és 23 között ideális. Sajnos a túlsúly "előszobája" lehet bizonyos daganatos betegségeknek.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.