Menü

Hogy aludjak 30 fokban?

Jó kérdés. Magam is azért kutatok a megoldás után, mert pár napja éjjel csak forgolódom, nézelődök, és óránként ránézek a telefonra, mennyi az idő, miközben rettentő melegem van. Ezzel pedig az a baj, hogy másnap napközben még fáradtabb és tikkadtabb az vagyok otthon, vagy a munkahelyemen. Váratlanul köszöntött be a kánikula, s a számunkra szokatlan hőségben jelentősen romlik az alvásunk minősége. Néhány egyszerű módszerrel azonban újra pihentető lehet az alvás.

A pihentető alvás egyik legfontosabb feltétele lenne a megfelelő hőmérsékletű hálószoba, ami hőségriadó idején - hacsak nincs klíma a szobánkban, nálunk nincs – szinte lehetetlen megoldani. Sajnos a napközbeni forróság után – hiába sötétítünk be napközben - a lakás éjszakára sem hűl le, így nem lehet kellemesen aludni. A szoba hűtésére talán egy ventilátor nyújthat megoldást. Ha valaki klímaberendezést használ, azt mindenképpen tanácsos 1-2 órával a lefekvés előtt bekapcsolni, majd alvás előtt kikapcsolni.

Ha a szobánkat nem sikerül lehűteni, akkor próbálkozzunk meg a testünk hűtésével. Erre a legegyszerűbb módszer a langyos vízzel történő zuhanyozás, vagy vizes borogatás alkalmazása azokra a helyekre, ahol érezni a pulzust: csuklóra, karra, halántékra, bokára. A borogatás helyett jégkockával is végigdörzsölhetjük a végtagjainkat.

Én már húztam magamra vizes lepedőt is, az ember sok mindent kipróbál. Ha jól akarunk aludni, a vacsorát tegyük pár órával a lefekvés előtti időszakra, s kerüljük a zsírosabb, nehéz ételeket, s a koffeintartalmú- illetve alkoholos italokat, mert ezek is nehezítik az elalvást.

Lefekvéskor gyakran csak egy kis alsóneműt adok a gyerekekre, a takarózáshoz is elég ilyenkor egy vékony pamutlepedő, igaz a kisebbik fiam kedvenc mesefigurás takarója ilyenkor is elmaradhatatlan, de szerencsére kiveszem belőle az ágyneműt, s elég csak a huzattal takaróznia.

Ha nincs klímánk (nincs) és mostanában nem is fogunk venni (nem) akkor alkalmazhatjuk azt a trükköt is, hogy hajszárítás nélkül, vizes hajjal fekszünk le pihenni. A vizes haj szép lassan párologva hűti a testünket, bár ennek a módszernek számos ellenzője is akad, akik baktériumtenyészethez hasonlítják az átnedvesedett párnát, így ők nem ajánlják a hajszárítás nélküli lefekvést. A kánikula idején este is fokozottan érvényes, hogy igyunk sokkal, sokkal több vizet, s amiatt ne aggódjunk, hogy egész éjjel a mosdóba fogunk járni. Egy pohár vizet érdemes elérhető távolságban tartani magunk mellett éjjel, ami frissítő hatású, s javítja az anyagcserét is. Érdekes dolgot olvastam a pizsamafagyasztásról. A hálóruhánkat célszerű beletenni egy műanyag zacskóba, majd bedobni a fagyasztóba 10-15 percre lefekvés előtt, mert ez friss és hűvös érzést ad, ami megkönnyítheti az elalvást.

Ha semmiképp nem sikerül lehűteni a hálószobát, költözzünk a lakásunk, házunk hűvösebb helyiségeibe, vagy a teraszra. Abban sincs semmi rossz, ha a szabad ég alatt alszunk. Ki kell próbálni! Jó pihenést! Én most indulok aludni.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?