Menü

A lustaság kialakulásának okai

Ugyanúgy ahogy legtöbb embertársunkra, a majmokra is jellemző az, hogyha a cél távoli, akkor sokkal kisebb hajlandóságot mutatnak dolgozni, mintha a cél kézzelfogható távolságban van.

Azonban, ha egy gént kikapcsoltak, akkor az addig lustálkodó majmok elkezdtek keményen dolgozni. Amerikai kutatók megtanították a majmokat arra, hogy meghúzzanak egy kart, amikor a komputer képernyőjén egy lámpa pirosról zöldre vált. Az állatoknak többször egymás után jól kellett a feladatot megoldani, hogy jutalmat kapjanak. Hogy tudják, mennyit kell még dolgozniuk, a számítógép képernyőjén egy szürke vonal a feladat előrehaladásával egyre világosabbá vált. Normálisan a majmok, amikor még sok feladat volt hátra a jutalomig, csak nyugodtan húzogatták a kart, és csak akkor kezdtek el gyorsabban dolgozni, amikor már csak néhány feladat volt hátra és a jutalom kézzelfogható közelségbe került.

Ezután a majmok agyába egy rövid DNS darabkát fecskendeztek, ami átmenetileg kikapcsolt egy gént, amelyről tudták, hogy az agy jutalomadás folyamatában szerepel. A gén a dopamin D2 receptor fehérjét kódolta, amely az agyban termelődő dopaminhoz kötődik, és ez a kapcsolat a jutalomhoz kapcsolódó kellemes érzéseket vált ki (Így, illetve itt hatnak például egyes kábítószerek is). Ha a gént kikapcsolták, a majmok nem törődtek vele, hogy a jutalomig hány feladatot kell még végrehajtaniuk. Abbahagyták a feladat halogatását, és teljes erőből dolgoztak a feladat megkezdésétől egészen a teljesítéséig, és egyre kevesebb hibát ejtettek. A kutatás alapján elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek a dopamin D2 receptor mennyisége változott meg az agy bizonyos területein, melyet esetleg gyógyítani lehet.

Tippek a lustaság leküzdésére

Ne az egész hegyet nézd, csak a következő lépést!
A saját bőrömön is tapasztalom, hogy amikor elképzelem, mennyi mindent kell megcsinálnom egy cél eléréséhez, kaotikussá és ijesztővé válik. Koncentrálj az átláthatóságra és higgy magadban!
Bontsd lépésekre a feladatokat!
Gondolj bele, hogy milyen büszke leszel majd magadra, ha nem hátrálsz meg és inkább produktív vagy!
Adj Magadnak határidőket!
Te is tudod, ahogy a mondás tartja:
Teher alatt nő a pálma.

Másképp kifejezve, ahhoz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, fejlődjünk értsd: legyőzzük a lustaságunkat - nem árt, ha nyomás alá helyezzük magunkat.
Légy fegyelmezett!
“Ahhoz, hogy égjen a lámpa, folyamatosan csepegtetnünk kell belé az olajat.” (Kalkuttai Szent Teréz)
Ha sikerül felállítanod egy ütemtervet, és következetesen tartod magad hozzá, akkor könnyebb fegyelmezettnek maradnod, és nem esel a tétlenség hibájába.
Mindent a maga idejében
“Mindent szeretettel és szeretetből tegyetek, használjátok jól a jelen perceket, és ne aggodalmaskodjatok a jövő felől!” (Szalézi Szent Ferenc)
A szeretet a legerősebb fegyver a félelem ellen. A bukástól, erőfeszítéstől, elköteleződéstől való félelem a halogatás melegágya. Tűzd ki a napot, amikor cselekszel, és motiváljon a szeretet!

A jól megérdemelt pihenést sose keverjük össze a lustasággal! Időt kell szánni arra, hogy élvezni tudjuk a vágyott cél elérését, és fel kell töltődnünk energiával a további tevékenységekhez.

Szerző:Udvari Fanni

Alkoholról való leszokás módszerei

A terápia hatásának kulcsa a beteg együttműködése. Megfelelő motiváció hiányában a visszaesés valószínűségének esélye igen nagy. Az alkoholbeteg segítségre szorul, ez pedig nehezen képzelhető el a potenciális segítők előítéleteinek félre tétele nélkül.

Lelki egyensúly megtalálása

A lelki béke és nyugalom megtalálása mindannyiunkra jellemző igény, még ha nem is tudatosul bennünk. Minden ember boldog akar lenni, és el akarja kerülni a szenvedést.

Amikor legyőznek az önmagunk felé táplált érzéseink

A környezetünk véleménye rólunk nagyban befolyásolja a saját véleményünket. A felénk táplált érzések pedig előbb-utóbb interiorizálódni fognak. Csakhogy mégis magunkban kell rendet tenni ahhoz, hogy a külvilág is elfogadhasson.

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

A sírás pszichológiája

Talán mindenki tudja, hogy mi az a sírás. Lényegében a könnytermelődés fokozódása valamilyen emocionális hatásra. Milyen érzelem válthatja ki? Nos, gyakorlatilag bármi, ami (akár pozitív, akár negatív irányban) elég erős ahhoz, hogy bennünket felkavarjon.