Menü

Mikor kell nemet mondani?

„Igen, főnök, majd én túlórázok. Persze, nem gond, ha nyolc napig egyhuzamban. Ráérek hétvégén. Majd a többit is megcsinálom a szabadidőmben.” Ha számodra ismerősen cseng az idézett dolgozó hozzáállása, akkor valószínűleg neked is meg kellene tanulnod következetesen és határozottan nemet mondani.

Persze, a fenti példa erősen el van túlozva, de a felismeréshez szükséges annak a habitusnak az elnagyolt bemutatása, ami azt eredményezi, hogy (akármitől vezérelve) mindenre igent mondjunk. Túlórára, plusz munkára, esetleg még egy munkahelyre. Igenemberből sok van, de nem olyanok, mint a filmekben. Nem a szórakozásra és a kalandokra mondanak igent, hanem a kérésekre, könyörgésekre, terhekre és feladatokra. És ez az igen nem szabadít fel. Ez az igen csak újabb terheket pakol rájuk.

Ha te is könnyen beleesel ebbe a hibába, ne ess rögtön kétségbe: ezzel a problémával egyáltalán nem vagy egyedül. Nemet mondani sokkal nehezebb, mint gondolnád, nemcsak akkor, ha az állandó egyetértésed és bólogatásod a feltétele annak, hogy megtarts egy munkát, hanem akkor is, ha csupán megfelelési vágy vezérel a folyamatos beletörődésbe. Hiszen az igen kimondása előbb-utóbb olyanná válik, mint egy könnyed szokás: természetes lesz és elkerülhetetlen.

De mindenképpen erősnek kell lenned és ki kell mondanod a nemet, ha már az egészségedet veszélyezteti a dolog. Ez az első és fő szempont, amellyel szemben sosem választhatod a munkát. És ez nemcsak arra vonatkozik, hogy maradj otthon, ha influenzával küzdesz, hanem arra is, hogy ne gyengítsd le az immunrendszeredet a folyamatos munkával! Ugyanis a napi szintű, nyolc óránál hosszabb munkaidő igénybe veszi a szervezet energiakészletét, melynek pótlásáról nem tudsz megfelelően gondoskodni. Így szépen lassan leépülnek szervezeted vészidőkre tartogatott készletei, és kevésbé leszel ellenálló a betegségekkel szemben. Ráadásul a munkahelyeden még fokozottabban ki vagy téve vírusoknak, járványoknak. Éppen ezért, ha már észleled a túlzott fáradtság, kimerültség jeleit, vagy gyengeséget és rossz közérzetet tapasztalsz, azonnal kapcsolj alacsonyabb fokozatra. Hiszen az sem hasznos, ha hetekre kiesel a munkából emiatt.

Feltétlenül le kell állnod akkor is, ha érzelmileg fenyegetett vagy a munka miatt. Ugyanis sok munkahely káros hatással van a pszichére, ami könnyebben ellensúlyozható, ha valaki rövidebb időt tölt ott. De ha rosszak a munkahelyi kapcsolataid, és rosszul érzed magad ott, esetleg gyomorgörccsel mész be, akkor mindenképpen próbáld meg csökkenteni a napi munkaadagodat, amennyire normál keretek között lehet. Később ugyanis szorongásos betegséget, depressziót alakíthat ki az állandó érzelmi megterhelés.

Ha pedig az emberi kapcsolataid minősége romlik, akkor is megálljt kell parancsolnod. Hiszen nem nyomhatja rá a bélyegét a munka sem a családi életedre, sem a barátságaidra, sem az esetleges párkapcsolatodra.

Ha nehéz is nemet mondani, mindenképpen fontos, hogy amikor tényleg nyomós indokunk van rá, akkor megtegyük. Hiszen ha egyszer elkezdjük, talán később elkerülnek minket azok az emberek, akik csak kihasználnák engedékenységünket.

Varga Ágnes Kata

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.