Menü

Mit igyunk?

A kérdést azért tettem fel - és válaszolom majd meg-, mert hiába köztudott, hogy napi 3 liter vizet meg kellene innunk, viszont sajnos egy idő után már nagyon unalmas a víz. Szerencsére számtalan ötletet kipróbálhatunk, amelyekre talán eddig nem gondoltunk, vagy feledésbe merültek. Egy átlagos testalkatú felnőtt ember napi 2-3 liter folyadékot veszít izzadáson, légzésen és mozgáson keresztül. Ha ezt nem pótoljuk, testünk kiszárad. Ha a folyadékbevitel nem elegendő, kellemetlen méregtelenítési tünetek jelentkezhetnek (fáradtság, fejfájás, szédülés), másrészt a szervezet a savakat és méreganyagokat zsírba burkolja, hogy azok ne károsíthassák a működését. Ennek eredménye pedig fogyás helyett zsírtárolás, vagyis hízás lesz. Tehát inni kell. (ha meghalunk is) Ebben egyetértünk, de vajon mit igyunk?

Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, erre pedig tökéletes választás a víz, de mint említettem, egy idő után ez már nagyon unalmassá válik. Az energia italokról, cukros üdítőkről, mértéktelen kávé-és alkoholfogyasztásról mindenkit lebeszélnék, válogassuk meg, mit viszünk a szervezetünkbe, nemcsak az ételekre, a folyadékra is nagyon kell figyelni! A kávét, a leveseket, a tejet pedig ne számoljuk a napi folyadékhoz, azt inkább a kalóriákhoz adjuk hozzá. De máris mondok jobbat!

A rekkenő hőségben nagyon jól tud esni, egy előzőleg lehűtött zöldtea, gyümölcstea, vagy cukormentes limonádé egy pár karika lime, citrom, mentalevél kíséretében, vagy egy jéghideg cukormentes gyümölcsszörp, ezt a gyerekek is kifejezetten szívesen fogyasztják és mégis jobb, mint cukros, hagyományos rokona. (Nálunk most a bodzaszörp a sláger) Az ízesített vizeket már trendi palackokba is tölthetjük, melyekben külön rekesz készült a gyümölcsdarabkáknak, melyeket lefagyasztva, akár jégkockaként is bevethetünk. Nagyon hűsítő hideg dinnyekockákkal enyhíteni a hőséget, én mindig viszek hűtőtáskában a strandra, ennek a gyümölcsnek nagyon magas a víztartalma, arról nem is beszélve, hogy a forró nyári időben micsoda kényeztetés!

S vajon mi a helyzet az edzéssel? Sportolás közben milyen folyadékot vegyünk magunkhoz? Kellenek nekünk az izotóniás italok, vagy elégedjünk meg a vízivással, ha edzésről van szó?

Amennyiben egy hosszabb ideig tartó edzésre, esetleg versenyre indulunk, például maratont futunk, akkor a szervezetünknek szüksége van izotóniás italra, hogy pótoljuk az elveszített ásványi anyagokat. Azt tudni kell, hogy ezek az italok általában cukrot tartalmaznak (nem keveset) így cseppet sem nevezhetőek diétásnak. Ha a kedvenc aerobik óránkra indulunk, vagy túrázunk a hétvégén, kocogunk fél órát, akkor nincs szükség izotóniás italra, csak plusz kalóriákkal jutalmazzuk magunkat edzés közben, ami ebben az esetben teljesen felesleges.

Ilyenkor a legjobb dolog egy palack víz, esetleg benne egy kis BCAA italporral, ami a teljesítményt is segíti, vagy válasszunk L-karnitint tartalmazó cukormentes italt, mely kitolja kicsit a fáradtságküszöböt. Edzés után – aki fogyaszt ilyesmit - egy jó hideg fehérjeturmix is jól esik. Én személy szerint most kattantam rá egy citromos jeges tea ízű kollagén italporra, amit nagyon szeretek lehűtve fogyasztani.

Gyermekek esetében - nálunk ez nagyon bevált – rendkívül egészségesek a gyümölcsös turmixok reggelire vagy étkezések között. Ha a gyerekek elfogadnák, akkor a zöldségturmixokat is javasolnám, vagy a magtejeket, de nálunk az a veszély nem áll fenn, hogy ezeket meginnák a fiaim előlem, így marad a kivi-banán-eper turmix, vagy a barackos, mangós, avokádós koktél, de kétségtelenül ezek is nagyon egészségesek.

Egy szó, mint száz: tényleg nagyon sokat számít a napi folyadékfogyasztásra odafigyelni. Éppolyan fontos, mint az, hogy mit eszünk.

Martinka Dia

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!