A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység
- Dátum: 2019.08.24., 11:17
- Sipos Zsófia
- allergia, cöliákia, diéta, érzékenység, glutén, gluténmentes, hasmenés, laktóz, laktózintolerancia, liszt
A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, annak ellenére, hogy sokan nem divatból, hanem ténylegesen küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, amelyek arra utalnak, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

A glutén egy növényi fehérje, amely a búza, árpa, rozs és zab gabonákban található és amely felszívódása a vékonybélben történik. A gluténérzékenység tulajdonképpen a vékonybél krónikus megbetegedése, ami a glutén felszívódását akadályozza meg. A köztudatban többféle hasonló tünetű, de különböző hátterű betegség él, amit gluténérzékenységnek neveznek. Ilyen a cöliákia, ami az örökölt gluténérzékenység, a búzaallergia, vagy a nem-cöliákiás glutén szenzitás, ami a cöliákia enyhébb tüneteivel jelentkezik és az előbbivel ellentétben nem számít autoimmun betegségnek.
A cöliákia legáltalánosabb tünetei hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság és fogyás, fogproblémák és afták rendszeres és tartós jelenléte, valamint a laktózintolerancia. Természetesen széles a skála, mivel a nagyon egyedi tünetek is jelenthetnek lisztérzékenységet. Vannak olyan jelzések is, amik nem tartoznak a gluténérzékenység klasszikus tünetei közé, ezek például a hajhullás, a körömtöredezés, izomgyengeség, pikkelysömör és egyéb bőrproblémák, valamint erős menstruációs problémák.
A gyermekeknél is a leggyakrabban előforduló tünet hasmenés, puffadás, de mindezek mellett megjelenik a fejlődésben való elmaradás is, ami legtöbbször súlyban és magasságban mutatkozik meg. Fontos, hogyha ezek a tünetek fennállnak mindenképp konzultálni kell háziorvossal és gasztroenterológus szakorvossal. A betegség orvosi kivizsgálása általában vérvétellel, gyomor, illetve béltükrözéssel történik.

Pozitív eredmény esetén a gluténmentes étrend tartása erősen ajánlott, mivel diéta mellőzése komoly szövődmények fellépését eredményezhetik.
A diéta betartása természetesen nem egyszerű, sőt nagyon nehéz és rengeteg küzdelemmel és lemondással jár, de napjainkra már meglehetősen szélessé vált a gluténmentes lehetőségek tárháza. Az interneten sorra születnek a témával foglalkozó blogok, chat-beszélgetések és bejegyzések, amik recepteket, jól bevált üzleteket, éttermeket és hoteleket osztanak meg ország-, Európa-, sőt világszerte. Míg tíz évvel ezelőtt meglehetősen körülményes volt a garantáltan gluténmentes alapélelmiszerek beszerzése, ez szerencsére nagyon megváltozott, ma már a legtöbb nagy áruházban kapható gluténmentes termék, sőt a nagyobb városokban kifejezett ilyen árukat készítő pékségek és cukrászdák is találhatóak.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.