Menü

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, annak ellenére, hogy sokan nem divatból, hanem ténylegesen küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, amelyek arra utalnak, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

A glutén egy növényi fehérje, amely a búza, árpa, rozs és zab gabonákban található és amely felszívódása a vékonybélben történik. A gluténérzékenység tulajdonképpen a vékonybél krónikus megbetegedése, ami a glutén felszívódását akadályozza meg. A köztudatban többféle hasonló tünetű, de különböző hátterű betegség él, amit gluténérzékenységnek neveznek. Ilyen a cöliákia, ami az örökölt gluténérzékenység, a búzaallergia, vagy a nem-cöliákiás glutén szenzitás, ami a cöliákia enyhébb tüneteivel jelentkezik és az előbbivel ellentétben nem számít autoimmun betegségnek.

A cöliákia legáltalánosabb tünetei hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság és fogyás, fogproblémák és afták rendszeres és tartós jelenléte, valamint a laktózintolerancia. Természetesen széles a skála, mivel a nagyon egyedi tünetek is jelenthetnek lisztérzékenységet. Vannak olyan jelzések is, amik nem tartoznak a gluténérzékenység klasszikus tünetei közé, ezek például a hajhullás, a körömtöredezés, izomgyengeség, pikkelysömör és egyéb bőrproblémák, valamint erős menstruációs problémák.

A gyermekeknél is a leggyakrabban előforduló tünet hasmenés, puffadás, de mindezek mellett megjelenik a fejlődésben való elmaradás is, ami legtöbbször súlyban és magasságban mutatkozik meg. Fontos, hogyha ezek a tünetek fennállnak mindenképp konzultálni kell háziorvossal és gasztroenterológus szakorvossal. A betegség orvosi kivizsgálása általában vérvétellel, gyomor, illetve béltükrözéssel történik.

Pozitív eredmény esetén a gluténmentes étrend tartása erősen ajánlott, mivel diéta mellőzése komoly szövődmények fellépését eredményezhetik.

A diéta betartása természetesen nem egyszerű, sőt nagyon nehéz és rengeteg küzdelemmel és lemondással jár, de napjainkra már meglehetősen szélessé vált a gluténmentes lehetőségek tárháza. Az interneten sorra születnek a témával foglalkozó blogok, chat-beszélgetések és bejegyzések, amik recepteket, jól bevált üzleteket, éttermeket és hoteleket osztanak meg ország-, Európa-, sőt világszerte. Míg tíz évvel ezelőtt meglehetősen körülményes volt a garantáltan gluténmentes alapélelmiszerek beszerzése, ez szerencsére nagyon megváltozott, ma már a legtöbb nagy áruházban kapható gluténmentes termék, sőt a nagyobb városokban kifejezett ilyen árukat készítő pékségek és cukrászdák is találhatóak.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.