Menü

Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák

A Közel-Kelet kultúrájának minden szeglete titokzatos, számomra mégis a gasztronómia az, ami a legtöbb fűszeres titkot rejti.

A cserző szumák görög, török és közel-keleti területeken előszeretettel használt fűszer, amit a cserszömörce gyümölcséből állítanak elő. A szömörce fa mostoha olyan körülmények között is termékeny tud maradni, amelyek a Közel-Keleten találhatók, de megél Olaszország és Szicíliában is.

Már az ókori rómaiak is használták hús, és zöldségből készült ételeik ízesítésére. A szumákot nem csak önmagában, hanem olívaolajjal összekeverve is felhasználták a konyhában, mártásként. A cserző szumák az izraeli konyhában is megtalálható, a fűszerkeverék garam masala egyik alapja. Az alább található recept egyik hozzávalóját is a szumák vagy garam masala teszi ki. Ez a könnyed, mégis tápláló spenótsaláta vacsorának tökéletes, Yotam Ottolenghi receptje alapján készül el.

Hozzávalói:

1 evőkanál fehérborecet (almaecettel is kiváló)

1 kisebb lilahagyma

100 g datolya négy részre szeletelve

2 evőkanál olívaolaj

2 kis pita (vékony barna magvas kenyér és alkalmazható)

1 maráknyi mandula, vagy dió

2 teáskanál szumák (vagy gamar masala fűszerkeverék)

½ teáskanál chili por

150 g bébispenót alaposan megmosva

2 evőkanál citromlé

A lilahagymát felszeletelve, a datolyával összekeverve és a fehérborecettel megöntözve és egy csipet sóval mesózva. 20 percig állni hagyjuk. Eközben az apróra vágott mandulát, a pitát 2 evőkanál melegített olívaolajban 5-6 percig megpirítjuk. Miután levesszük a tűzről a pirított pitát és mandulát, összekeverjük a szumákkal, chili porral és egy kis sóval. Helyezzük egy nagy tálba a spenót levelek és keverjük hozzá a fűszerezett pitát és mandulát, majd ízesítsük még citromlével, olívaolajjal és sóval.

Rögtön fogyasztható.

A garam masala pác formájában is kapható, és különleges ízével az egyszerűbb csirkehúst is titokzatosan izgalmassá teszi. A húsételek mellett a tejtermékeket is remekül ízesíti, bátran fűszerezzünk grillételek elkészítésénél is szumákkal, legyen szó sajtról vagy bármilyen zöldségről.

Sipos Zsófia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.