Egy közel-keleti fűszerkülönlegesség: a cserző szumák
- Dátum: 2019.08.31., 03:42
- Sipos Zsófia
- cserző szumák, garam masala, gasztronómia, izraeli konyha, konyha, Közel-Kelet, különlegesség, Yotam Ottolenghi
A Közel-Kelet kultúrájának minden szeglete titokzatos, számomra mégis a gasztronómia az, ami a legtöbb fűszeres titkot rejti.
A cserző szumák görög, török és közel-keleti területeken előszeretettel használt fűszer, amit a cserszömörce gyümölcséből állítanak elő. A szömörce fa mostoha olyan körülmények között is termékeny tud maradni, amelyek a Közel-Keleten találhatók, de megél Olaszország és Szicíliában is.
Már az ókori rómaiak is használták hús, és zöldségből készült ételeik ízesítésére. A szumákot nem csak önmagában, hanem olívaolajjal összekeverve is felhasználták a konyhában, mártásként. A cserző szumák az izraeli konyhában is megtalálható, a fűszerkeverék garam masala egyik alapja. Az alább található recept egyik hozzávalóját is a szumák vagy garam masala teszi ki. Ez a könnyed, mégis tápláló spenótsaláta vacsorának tökéletes, Yotam Ottolenghi receptje alapján készül el.
Hozzávalói:
1 evőkanál fehérborecet (almaecettel is kiváló)
1 kisebb lilahagyma
100 g datolya négy részre szeletelve
2 evőkanál olívaolaj
2 kis pita (vékony barna magvas kenyér és alkalmazható)
1 maráknyi mandula, vagy dió
2 teáskanál szumák (vagy gamar masala fűszerkeverék)
½ teáskanál chili por
150 g bébispenót alaposan megmosva
2 evőkanál citromlé
A lilahagymát felszeletelve, a datolyával összekeverve és a fehérborecettel megöntözve és egy csipet sóval mesózva. 20 percig állni hagyjuk. Eközben az apróra vágott mandulát, a pitát 2 evőkanál melegített olívaolajban 5-6 percig megpirítjuk. Miután levesszük a tűzről a pirított pitát és mandulát, összekeverjük a szumákkal, chili porral és egy kis sóval. Helyezzük egy nagy tálba a spenót levelek és keverjük hozzá a fűszerezett pitát és mandulát, majd ízesítsük még citromlével, olívaolajjal és sóval.
Rögtön fogyasztható.
A garam masala pác formájában is kapható, és különleges ízével az egyszerűbb csirkehúst is titokzatosan izgalmassá teszi. A húsételek mellett a tejtermékeket is remekül ízesíti, bátran fűszerezzünk grillételek elkészítésénél is szumákkal, legyen szó sajtról vagy bármilyen zöldségről.
Sipos Zsófia
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.
Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!