Menü

Mik az egyéni sportok előnyei?

Aki mélyen el akar merülni az egyéni edzések, az egyéni sportok világában, annak javasoljuk az 1970-es években Balczó Andrásról, minden idők egyik legkiválóbb öttusázójáról készült dokumentumfilmet, a Küldetést. Balczó ugyanis tipikusan magányos farkasként érte el világbajnoki és olimpiai sikereit, a maga ura volt sportolói életében mindig is, és erről igen hosszan beszél Kósa Ferenc fekete-fehér filmjében. Ez a fajta magány jelleméhez hozzátartozott, és ezzel akár kisgyermekkorban is sokan lehetnek így. Kevesebb a szociális közösségi igényük, de attól lehetnek nagyon is kitartóak. Ez pedig sok gyermeknek is nagyon kényelmes.

Elsősorban mert függetlenek mindenkitől, saját tempójukban tudnak készülni. Felelősséget tanít a még kiforratlan személyiségű gyermeknek, akár az edzés, akár a versenyek során. Az egyedül készülő gyermekek nagyon kitartóak, ezt több nemzetközi kutatás is bizonyította. Mivel másra nem számíthat, önmagát kell motiválnia, nem mások tolják a szekerét, csak saját maga (itt most természetesen nem veszem számításba a szülői, rokoni hátteret, ami szintén biztos alapot és sokat adhat). Mindebből adódóan kiváló állóképességgel és fizikummal rendelkeznek ezek a fiatalok. Az egyéni sport nem tűri el a lazsálást, a kihagyást, vagy azt, hogy könnyen, félvállról vegyük az edzést. Nincs szülői igazolás, felesleges is. A magad esélyeit rontod, ha kihagysz.

Egyéni és egyéni sport között is vannak különbségek. Hiszen nem mindenki olyan magányos, mint Balczó András, még ha esetleg önmaga is öttusát űz. Vannak olyan egyéni sportok, ahol kifejezetten erős a közösségi szellem, a torna például tipikusan ilyen. Az ilyen sportokban, mondják, még ha csapatverseny is van, a versenyző akkor is individuális marad, nem annyira csapatjátékos. Ezen kívül akadnak olyan egyéni sportok, ahol kikerülhetetlen, hogy ne hozz be edzőpartnert, bár ezekben az esetekben is magadért sportolsz. Gondoljunk csak a teniszre, a hozzá hasonló labdajátékokra, vagy esetleg a küzdősportokra.

A végkövetkeztetés megint csak az, hogy a gyermeknek sportolnia kell valamit, lényegileg mindegy mit. A gyermek részéről az érdeklődés a legfontosabb, a szülőnek úgyis a gyermek testi épsége, és a saját pénztárcája lesz a fő szempont, jobb esetben ilyen sorrendben.

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?

Hogyan bírjuk sportolásra a gyereket?

Néhány előző cikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy milyen sportágakra írassuk be a gyermekünket, mik a csapatsportok vagy éppen az egyéni sportok előnyei. Azonban azt be kell látni, hogy ebben a digitalizált világban már az is egyre nehezebb, hogy a gyermeket rábírjuk egyáltalán a sportolásra. Nem kell, és belátásunk szerint nem is szabad bűnbakokat keresni ebben, a jelenség ugyanis globális és tendenciózus. Megpróbálunk összegyűjteni néhány, nevezzük így jó tanácsot, hogyan is vihetjük-e a gyermekünket a rendszeres sportolás felé.

Megyek futni

A futás egy csomó jó dolgot tesz a testünkkel, azonban furcsa dolgokat is előidézhet, aminek annyira nem örülünk, azonban megpróbálhatjuk kiküszöbölni őket.

Barátunk a reggel!

Régóta tervezed, hogy sporttal indítod a napot, de eddig nem tudtad megtenni? Irigyled a reggeli edzőket, akik egész nap jókedvűen pörögnek, de túlságosan fáradt vagy a hajnali keléshez? Mégis hogyan lehet eljutni addig, hogy reggel vidáman felkelve futni induljunk? Könnyen

A zenetanulás pozitívan hat az agyműködésre

Függetlenül attól, hogy milyen dalokat szeretünk hallgatni, kik a kedvenceink, csak a javunkat szolgálja a zene szeretete, fizikai és mentális egészségünket jótékonyan befolyásolja.