Menü

Mik az egyéni sportok előnyei?

Aki mélyen el akar merülni az egyéni edzések, az egyéni sportok világában, annak javasoljuk az 1970-es években Balczó Andrásról, minden idők egyik legkiválóbb öttusázójáról készült dokumentumfilmet, a Küldetést. Balczó ugyanis tipikusan magányos farkasként érte el világbajnoki és olimpiai sikereit, a maga ura volt sportolói életében mindig is, és erről igen hosszan beszél Kósa Ferenc fekete-fehér filmjében. Ez a fajta magány jelleméhez hozzátartozott, és ezzel akár kisgyermekkorban is sokan lehetnek így. Kevesebb a szociális közösségi igényük, de attól lehetnek nagyon is kitartóak. Ez pedig sok gyermeknek is nagyon kényelmes.

Elsősorban mert függetlenek mindenkitől, saját tempójukban tudnak készülni. Felelősséget tanít a még kiforratlan személyiségű gyermeknek, akár az edzés, akár a versenyek során. Az egyedül készülő gyermekek nagyon kitartóak, ezt több nemzetközi kutatás is bizonyította. Mivel másra nem számíthat, önmagát kell motiválnia, nem mások tolják a szekerét, csak saját maga (itt most természetesen nem veszem számításba a szülői, rokoni hátteret, ami szintén biztos alapot és sokat adhat). Mindebből adódóan kiváló állóképességgel és fizikummal rendelkeznek ezek a fiatalok. Az egyéni sport nem tűri el a lazsálást, a kihagyást, vagy azt, hogy könnyen, félvállról vegyük az edzést. Nincs szülői igazolás, felesleges is. A magad esélyeit rontod, ha kihagysz.

Egyéni és egyéni sport között is vannak különbségek. Hiszen nem mindenki olyan magányos, mint Balczó András, még ha esetleg önmaga is öttusát űz. Vannak olyan egyéni sportok, ahol kifejezetten erős a közösségi szellem, a torna például tipikusan ilyen. Az ilyen sportokban, mondják, még ha csapatverseny is van, a versenyző akkor is individuális marad, nem annyira csapatjátékos. Ezen kívül akadnak olyan egyéni sportok, ahol kikerülhetetlen, hogy ne hozz be edzőpartnert, bár ezekben az esetekben is magadért sportolsz. Gondoljunk csak a teniszre, a hozzá hasonló labdajátékokra, vagy esetleg a küzdősportokra.

A végkövetkeztetés megint csak az, hogy a gyermeknek sportolnia kell valamit, lényegileg mindegy mit. A gyermek részéről az érdeklődés a legfontosabb, a szülőnek úgyis a gyermek testi épsége, és a saját pénztárcája lesz a fő szempont, jobb esetben ilyen sorrendben.

A kevesebb több!

Ez bizony az élet sok területére, a sminkre, ruházatra, lakberendezésre, hiszen ha túlzásokba esünk, vissza tetszőleg hat, „túl sok” lesz, vagy már nem esztétikus, nem tesz jót.
Ugyanez elmondható az edzésről is.

Meddig egészséges a futás?

Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egy órás kocogással, futással.

A szokások rabja vagy?

Rossz szokásai szerintem mindenkinek vannak. Az ember csak egy kiscit nem figyel, és az alattomos rossz attitűdök máris beférkőznek a hétköznapokba, rutinná, szokássá válnak. Én sokban magamra ismerek. Te is?

Sportajánló – baranta

Egyre több városban hallhatjuk meg a sportcsarnok mellett elhaladva azokat a jellegzetes mondatokat, hogy „Hallja meg minden hun – mindenhun!” Ez nemcsak egy frappáns szójáték, hanem egy jelmondat is, ami több száz, sőt, több ezer komoly sportolót tölt el büszkeséggel. Ismerjük meg ezt az érdekes sportot!

Ezeket tudnod kell mielőtt vállalkozásba kezdesz

Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy MIT szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, HOGYAN fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.