Menü

Kevesebb hulladékot!

Nemrég akadt meg a szemem egy cikken, mely arra hívja fel a figyelmet, hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában. Bizony magamra ismertem jó pár dologban, így még ma elkezdem a konyhai szemetelésre való fokozott odafigyelést. Ki csatlakozik a kezdeményezéshez?

Az első és legfontosabb teendő, rászoktatni magam arra, hogy kevesebb műanyagzacskót és táskát hordjak haza a boltokból, tehát gondoskodjak magamnak a műanyagmentes megoldásokról, vigyek magammal vászonszatyrot és a gyümölcsöt, zöldséget is ilyen zacskókba pakoljam, a bolti műanyagzacskók tömkelege helyett. Érdemes beszerezni több kisebb vászonszütyőt, és azokba pakolni, amit szeretnénk.

Nem én találom fel a spanyolviaszt, a közösségi oldalak már tanúskodnak arról, hogy számtalan ismerősöm törekszik így vásárolni.

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, számomra nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetek a föld tisztaságáért, megóvásáért.

A szelektív szemétgyűjtés régóta bevett szokás, azonban ezen felül mi mindenre kellene még odafigyelni a környezetünk tisztasága, óvása érdekében!

Például arra, hogy a konyhában mellőzzük és száműzzük a rengeteg nedves törlőkendőt, amit használunk, majd eldobunk, helyette sokkal okosabb és környezetbarátibb megoldás a textiltörlőkendőket használni, mosni, majd újra felhasználni.

A konyhai papírtörlők vitathatatlanul hasznosak és rendkívül egyszerűek, modernek, de a műanyaghoz hasonlóan a papírtörlő sem számít környezetbarát megoldásnak. Papírtörlő helyett használjunk textil törlőkendőket és konyharuhákat.

Félkész ételek helyett főzzünk, dobozoljunk!

Az előre csomagolt ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, a magvakat kimérős változatban, ezzel is csökkenthetjük az eldobott hulladék mennyiségét.

Kerüljük a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből, mert sok helyet elfoglal, és ha megromlik, - úgy, hogy nem használtuk fel-, akkor csak pénzkidobást jelentett és pluszhulladékot.

Ha van rá mód, termeljük meg saját konyhakertünkben a zöldségféléket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk piacon, helyi termelőktől, frissen, saját bevásárlószatyrunkba.

A konyhában nemcsak a szemetet lehet mérsékelni, de bizonyos konyhai hulladékot remekül fel lehet használni. Ilyen megoldás például a kávézacc újra felhasználása. A legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újra hasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk, de mézzel elkeverve arcradír is készíthető belőle.

Nem kell kidobni a tojáshéjat sem! Rendkívül magas kalcium-, valamint fluortartalmánál fogva értékes ásványi anyagforrásunk. Miután kívül-belül alaposan átmostuk és leöblítettük, őröljük por finomságúra, majd kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjünk egy kávéskanállal a tésztába, mely remek megoldás kalcium hiány ellen.

Bevásárlásaink, konyhai teendőink során gondolkozzunk újra felhasználásban, újra hasznosításban, a szemetelés visszaszorításában, szelektív szemétgyűjtésben és máris sokat tettünk földünk megóvása érdekében. Mert igen, akár már egy ilyen cselekedet is sokat számít!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.