Menü

Kevesebb hulladékot!

Nemrég akadt meg a szemem egy cikken, mely arra hívja fel a figyelmet, hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában. Bizony magamra ismertem jó pár dologban, így még ma elkezdem a konyhai szemetelésre való fokozott odafigyelést. Ki csatlakozik a kezdeményezéshez?

Az első és legfontosabb teendő, rászoktatni magam arra, hogy kevesebb műanyagzacskót és táskát hordjak haza a boltokból, tehát gondoskodjak magamnak a műanyagmentes megoldásokról, vigyek magammal vászonszatyrot és a gyümölcsöt, zöldséget is ilyen zacskókba pakoljam, a bolti műanyagzacskók tömkelege helyett. Érdemes beszerezni több kisebb vászonszütyőt, és azokba pakolni, amit szeretnénk.

Nem én találom fel a spanyolviaszt, a közösségi oldalak már tanúskodnak arról, hogy számtalan ismerősöm törekszik így vásárolni.

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, számomra nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetek a föld tisztaságáért, megóvásáért.

A szelektív szemétgyűjtés régóta bevett szokás, azonban ezen felül mi mindenre kellene még odafigyelni a környezetünk tisztasága, óvása érdekében!

Például arra, hogy a konyhában mellőzzük és száműzzük a rengeteg nedves törlőkendőt, amit használunk, majd eldobunk, helyette sokkal okosabb és környezetbarátibb megoldás a textiltörlőkendőket használni, mosni, majd újra felhasználni.

A konyhai papírtörlők vitathatatlanul hasznosak és rendkívül egyszerűek, modernek, de a műanyaghoz hasonlóan a papírtörlő sem számít környezetbarát megoldásnak. Papírtörlő helyett használjunk textil törlőkendőket és konyharuhákat.

Félkész ételek helyett főzzünk, dobozoljunk!

Az előre csomagolt ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, a magvakat kimérős változatban, ezzel is csökkenthetjük az eldobott hulladék mennyiségét.

Kerüljük a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből, mert sok helyet elfoglal, és ha megromlik, - úgy, hogy nem használtuk fel-, akkor csak pénzkidobást jelentett és pluszhulladékot.

Ha van rá mód, termeljük meg saját konyhakertünkben a zöldségféléket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk piacon, helyi termelőktől, frissen, saját bevásárlószatyrunkba.

A konyhában nemcsak a szemetet lehet mérsékelni, de bizonyos konyhai hulladékot remekül fel lehet használni. Ilyen megoldás például a kávézacc újra felhasználása. A legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újra hasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk, de mézzel elkeverve arcradír is készíthető belőle.

Nem kell kidobni a tojáshéjat sem! Rendkívül magas kalcium-, valamint fluortartalmánál fogva értékes ásványi anyagforrásunk. Miután kívül-belül alaposan átmostuk és leöblítettük, őröljük por finomságúra, majd kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjünk egy kávéskanállal a tésztába, mely remek megoldás kalcium hiány ellen.

Bevásárlásaink, konyhai teendőink során gondolkozzunk újra felhasználásban, újra hasznosításban, a szemetelés visszaszorításában, szelektív szemétgyűjtésben és máris sokat tettünk földünk megóvása érdekében. Mert igen, akár már egy ilyen cselekedet is sokat számít!

Mit jelent a hold légzés és mi a szerepe az elalvásban?

Az alvászavarok manapság népbetegséggé váltak: egyre többen küzdenek azzal, hogy hosszú percekig, sőt órákig forgolódnak az ágyban, mire végre sikerül elaludniuk. A stressz, a képernyők kék fénye, a felgyorsult életmód és a túl sok inger mind hozzájárul ahhoz, hogy este nehéz kikapcsolni.

Hogyan készüljünk fel biztonságosan a túrázásra?

A természetjárás egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára elérhető, és nem igényel különleges felszerelést vagy tanfolyamot. Mégis érdemes néhány alapvető dologra figyelni, hogy a kirándulás élménye ne váljon kellemetlenné.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.