Menü

Kevesebb hulladékot!

Nemrég akadt meg a szemem egy cikken, mely arra hívja fel a figyelmet, hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában. Bizony magamra ismertem jó pár dologban, így még ma elkezdem a konyhai szemetelésre való fokozott odafigyelést. Ki csatlakozik a kezdeményezéshez?

Az első és legfontosabb teendő, rászoktatni magam arra, hogy kevesebb műanyagzacskót és táskát hordjak haza a boltokból, tehát gondoskodjak magamnak a műanyagmentes megoldásokról, vigyek magammal vászonszatyrot és a gyümölcsöt, zöldséget is ilyen zacskókba pakoljam, a bolti műanyagzacskók tömkelege helyett. Érdemes beszerezni több kisebb vászonszütyőt, és azokba pakolni, amit szeretnénk.

Nem én találom fel a spanyolviaszt, a közösségi oldalak már tanúskodnak arról, hogy számtalan ismerősöm törekszik így vásárolni.

A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, számomra nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetek a föld tisztaságáért, megóvásáért.

A szelektív szemétgyűjtés régóta bevett szokás, azonban ezen felül mi mindenre kellene még odafigyelni a környezetünk tisztasága, óvása érdekében!

Például arra, hogy a konyhában mellőzzük és száműzzük a rengeteg nedves törlőkendőt, amit használunk, majd eldobunk, helyette sokkal okosabb és környezetbarátibb megoldás a textiltörlőkendőket használni, mosni, majd újra felhasználni.

A konyhai papírtörlők vitathatatlanul hasznosak és rendkívül egyszerűek, modernek, de a műanyaghoz hasonlóan a papírtörlő sem számít környezetbarát megoldásnak. Papírtörlő helyett használjunk textil törlőkendőket és konyharuhákat.

Félkész ételek helyett főzzünk, dobozoljunk!

Az előre csomagolt ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, a magvakat kimérős változatban, ezzel is csökkenthetjük az eldobott hulladék mennyiségét.

Kerüljük a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből, mert sok helyet elfoglal, és ha megromlik, - úgy, hogy nem használtuk fel-, akkor csak pénzkidobást jelentett és pluszhulladékot.

Ha van rá mód, termeljük meg saját konyhakertünkben a zöldségféléket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk piacon, helyi termelőktől, frissen, saját bevásárlószatyrunkba.

A konyhában nemcsak a szemetet lehet mérsékelni, de bizonyos konyhai hulladékot remekül fel lehet használni. Ilyen megoldás például a kávézacc újra felhasználása. A legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újra hasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk, de mézzel elkeverve arcradír is készíthető belőle.

Nem kell kidobni a tojáshéjat sem! Rendkívül magas kalcium-, valamint fluortartalmánál fogva értékes ásványi anyagforrásunk. Miután kívül-belül alaposan átmostuk és leöblítettük, őröljük por finomságúra, majd kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjünk egy kávéskanállal a tésztába, mely remek megoldás kalcium hiány ellen.

Bevásárlásaink, konyhai teendőink során gondolkozzunk újra felhasználásban, újra hasznosításban, a szemetelés visszaszorításában, szelektív szemétgyűjtésben és máris sokat tettünk földünk megóvása érdekében. Mert igen, akár már egy ilyen cselekedet is sokat számít!

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

4 gyógynövény menstruációs görcsökre

A menstruációs görcs sajnos sok nő életét megkeseríti. A fájdalom gyakran annyira erős, hogy lehetőségünk sincs bármi másra koncentrálni. A gyógynövények viszont gyors és természetes megoldást nyújthatnak a gyötrelmes panaszok ellen.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Szentendre látnivalói és nevezetességei

Szentendre igazi turisztikai különlegesség, Budapesttől mindössze 8 km-re a Dunakanyar és a Pilis hegység találkozásánál terül el a város, és HÉV-vel is könnyedén megközelíthető. Összességében a város egy egész évben pezsgő, kulturális ékszerdoboz, ami mindenki számára nagy élmény lehet. Az alábbi cikkben bemutatom a település legfőbb múzeumait és látnivalóit