Vegán vacsora egy hétre
- Dátum: 2019.10.04., 06:47
- Varga Ágnes Kata
- diéta, édes, életmód, étrend, finom, főétel, főzés, fűszer, gasztronómia, hús, íz, ízesít, ízlés, ízletes, konyha, leves, sós, táplálkozás, vegán, zöldség
Ez a diéta úgy az igazi, ha minden étkezésed során betartod. De egy nagyon mozgalmas, rohanós hét közben nehéz minden egyes fogást magadnak elkészíteni. Viszont egy jó vacsora lezárja, megkoronázza a napodat. Ha ez az étel csupa növényi eredetű élelmiszert tartalmaz, akkor az az emésztésednek is jót tesz, és jobbat is tudsz majd aludni.
Első este: tésztasaláta
Fogj egy adag szarvacskát vagy kagylótésztát, majd ha kifőzted, keverd össze kukoricával, valamilyen növényi felvágottal, savanyú uborkával, és készíts rá öntetet növényi joghurttal vagy tejfölpótlóval, és egy kis fokhagymával fűszerezd. Könnyű kezdés egy nagyon jó héthez.
Második este: tejberizs
A legegyszerűbb fogás lesz, hiszen egy rész rizs, egy rész víz, egy rész mandulatej és ízlés szerinti cukor kell hozzá. A mandulatej még plusz ízt is ad az ételnek, amitől sokkal különlegesebb lesz. Vigyázz, mert ezután lehet, hogy csak így akarod majd készíteni!
Harmadik este: lencsefasírt kelkáposztafőzelékkel
A lencsét főzve keverd össze zsemlebéllel, főtt répával, kevés keményítős vízzel, sóval, borssal, köménnyel és kevés szerecsendióval. Ha mindez nagyjából homogén masszává áll össze, golyókká formálva süsd ki olajban. A főzelékhez kelkáposztát és burgonyát főzz ki sós, köménymagos vízben. Ha megfőtt, a burgonyát passzírozd össze egy kis káposztával, és azzal sűrítsd a főzeléket.
Negyedik este: Zöldségleves
Unalmasnak hangozbat, pedig rengeteg fantázia van benne. Az általad kedvelt zöldségeket kevés olajon párold meg, majd öntsd fel vízzel. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsd!
Ötödik este: lecsó
Végy egy klasszikust, dobd fel! Hagyma, paprika, paradicsom, rizs, tojásmentes tarhonya (akár saját készítésű), kell még ezt fokozni? Nincs olyan, aki ne tudna egy saját receptet erre, és szerencsére ez még nem minden. Cukkinivel, padlizsánnal, zöldbabbal bármikor feldobhatod ezt az ételt.
Hatodik este: avokádókrém
Az avokádót lepaszírozzuk, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tejföl helyett növényi joghurttal lazítjuk kicsit az állagát, némi petrezselyem pedig igazán különleges ízt ad neki. Pirítóssal tálalva könnyű vacsora.
Hetedik este: brokkolikrémleves
A brokkoli rózsákat burgonyával, répával, fokhagymával és egy kis petrezselyemmel feltesszük főni. Ízlés szerint fűszerezzük, ha megfőtt, botmixerrel passzírozzuk, és zöldség chipsszel tálaljuk.
A vegán étrend nemcsak egészséges, de teli van lehetőségekkel, és ha egy hétig e szerint táplálkozol, lehet, hogy később vissza sem akarsz majd szokni.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.