Vegán vacsora egy hétre
- Dátum: 2019.10.04., 06:47
- Varga Ágnes Kata
- diéta, édes, életmód, étrend, finom, főétel, főzés, fűszer, gasztronómia, hús, íz, ízesít, ízlés, ízletes, konyha, leves, sós, táplálkozás, vegán, zöldség
Ez a diéta úgy az igazi, ha minden étkezésed során betartod. De egy nagyon mozgalmas, rohanós hét közben nehéz minden egyes fogást magadnak elkészíteni. Viszont egy jó vacsora lezárja, megkoronázza a napodat. Ha ez az étel csupa növényi eredetű élelmiszert tartalmaz, akkor az az emésztésednek is jót tesz, és jobbat is tudsz majd aludni.
Első este: tésztasaláta
Fogj egy adag szarvacskát vagy kagylótésztát, majd ha kifőzted, keverd össze kukoricával, valamilyen növényi felvágottal, savanyú uborkával, és készíts rá öntetet növényi joghurttal vagy tejfölpótlóval, és egy kis fokhagymával fűszerezd. Könnyű kezdés egy nagyon jó héthez.
Második este: tejberizs
A legegyszerűbb fogás lesz, hiszen egy rész rizs, egy rész víz, egy rész mandulatej és ízlés szerinti cukor kell hozzá. A mandulatej még plusz ízt is ad az ételnek, amitől sokkal különlegesebb lesz. Vigyázz, mert ezután lehet, hogy csak így akarod majd készíteni!
Harmadik este: lencsefasírt kelkáposztafőzelékkel
A lencsét főzve keverd össze zsemlebéllel, főtt répával, kevés keményítős vízzel, sóval, borssal, köménnyel és kevés szerecsendióval. Ha mindez nagyjából homogén masszává áll össze, golyókká formálva süsd ki olajban. A főzelékhez kelkáposztát és burgonyát főzz ki sós, köménymagos vízben. Ha megfőtt, a burgonyát passzírozd össze egy kis káposztával, és azzal sűrítsd a főzeléket.
Negyedik este: Zöldségleves
Unalmasnak hangozbat, pedig rengeteg fantázia van benne. Az általad kedvelt zöldségeket kevés olajon párold meg, majd öntsd fel vízzel. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítsd!
Ötödik este: lecsó
Végy egy klasszikust, dobd fel! Hagyma, paprika, paradicsom, rizs, tojásmentes tarhonya (akár saját készítésű), kell még ezt fokozni? Nincs olyan, aki ne tudna egy saját receptet erre, és szerencsére ez még nem minden. Cukkinivel, padlizsánnal, zöldbabbal bármikor feldobhatod ezt az ételt.
Hatodik este: avokádókrém
Az avokádót lepaszírozzuk, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tejföl helyett növényi joghurttal lazítjuk kicsit az állagát, némi petrezselyem pedig igazán különleges ízt ad neki. Pirítóssal tálalva könnyű vacsora.
Hetedik este: brokkolikrémleves
A brokkoli rózsákat burgonyával, répával, fokhagymával és egy kis petrezselyemmel feltesszük főni. Ízlés szerint fűszerezzük, ha megfőtt, botmixerrel passzírozzuk, és zöldség chipsszel tálaljuk.
A vegán étrend nemcsak egészséges, de teli van lehetőségekkel, és ha egy hétig e szerint táplálkozol, lehet, hogy később vissza sem akarsz majd szokni.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.