Menü

Most akkor szép legyek vagy okos?

Nehéz dolga van annak, aki manapság bárkiről messzemenő megállapításokat szeretne tenni. Bár kezdünk rájönni, hogy a személy és a személyiség igen összetett, és akárhány tényezőt veszünk számításba, az nem elég, mégis vannak erősen és kevésbé erősen befolyásoló hatások, melyeket nagyon nehéz kiiktatni. A szépség, amellett, hogy szubjektív, szinte kizárhatatlan. Ha kimegyünk az utcára, a szemünk a szépet, az esztétikust, a harmonikust keresi. Ami pedig nem tartozik ebbe a kategóriába, az vagy elkerüli a figyelmünket, vagy negatív benyomást kelt bennünk. Így van ez az emberekkel is. Hiába az ész és a gondolkodás, az első ítéletet mindig az érzékszerveink hozzák.

Ez az ítélet nemtől függetlenül jön létre, de általában a nők reagálnak rosszabbul rá. A másféle szociális érzékenység másképpen hat a két nemre. A nők ezeket a látás alapján alkotott véleményeket előbb társítják előítéletességgel, felületességgel, érzéketlenséggel, noha külső alapján ítélni nemcsak a férfiak szoktak. Sőt, a nők sokkal messzebb menő következtetéseket vonnak le az alapján, amit látnak. Az viszont személyfüggő, hogy kit mennyire határoz meg a külső.

Ha egy társaságba szeretnénk beilleszkedni, azt biztosan állíthatjuk, hogy nem fog menni csupán külső alapján. A szépség nem első számú tényező, ha csoportdinamikáról van szó. De az is biztos, hogy valamilyen, nem elhanyagolható mértékben hozzájárul a szimpátia kialakulásához. Egy szép, vonzó ismeretlenhez hamarabb odamegyünk ismerkedési célzattal. Több erőt fektetünk abba, hogy megismerjük, információkat csikarjunk ki belőle, és közelebb kerüljünk hozzá. Ezáltal könnyebbé tesszük számukra azt, hogy valódi kötődést váltsanak ki belőlünk. Magyarán szólva, aki szép, annak könnyebb barátságokat kötni. Sajnos ez jobban meghatározza az emberi kapcsolatokat, mint az intellektus vagy az érdeklődés. Hiszen a külső elsődleges benyomást kelt, míg a műveltség megtapasztalásához több időre van szükség. Ugyanakkor a lenyűgöző mértékű tudás sokkal hosszabb távú megállapításokra bírhat rá minket.

A válasz a kérdésre, hogy szépnek vagy okosnak érdemes lennünk (nemtől függetlenül), az, hogy mindkettőre érdemes törekednünk, de arra fektessük a hangsúlyt, ami közelebb áll hozzánk. Szépség helyett igyekezzünk ápoltak lenni, adjunk a megjelenésünkre, ez olykor magában is elég vonzó. Legyünk tájékozottak a mindennapokban, legyünk olvasottak, legalább olyan témákban, amelyek érdekelnek. Az, hogy ez kire milyen hatással van, már nem rajtunk múlik.

Varga Ágnes Kata

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.