Menü

Lelki egyensúly megtalálása

A lelki béke és nyugalom megtalálása mindannyiunkra jellemző igény, még ha nem is tudatosul bennünk. Minden ember boldog akar lenni, és el akarja kerülni a szenvedést.

Ez a mentalitás kortünet, az emberi őrület betegsége, melynek az elengedése rengeteg energiát szabadíthat fel az életünkben. Nem az betegíti meg ugyanis az embert, amit eszik, vagy ami “megfertőzi”, hanem mindaz, mely az életünk részeként bennünk lezajlik. Az a káosz, ami mindent áthat, s amitől képtelenek vagyunk értelmesen és boldogan élni az életünket. Ha kivesszük az életünkből mindazon tényezőket, melyek fölöslegesen betegítenek meg bennünket, azzal felszabadul az életünk és meggyógyulhat a lelkünk/elménk/szívünk (kinek ahogy tetszik).

Humor

A legtöbb esetben, még ha valami szerencsétlen dolog is történik velünk; pl. magunkra borítjuk a kávét és egész nap abban a foltos ruhában kell jönni-menni, “kinevethetjük” az egészet. Azzal, ha sírunk, úgyis ugyanúgy ott marad a paca, mintha nevetünk. Ezért jobb, ha nem mérgezzük magunkat a keserűség magjaival. Inkább nevess egy nagyot, majd jó sztori lesz belőle a barátaidnál…

Megbocsátás

Megbocsátani nem könnyű. De még nehezebb azt a sérelmet magunkkal hurcolni, amit például egy szerettünk rosszul megfogalmazott véleménye miatt sértésnek vettünk és nem tudtunk megbocsátani neki ezért. A meg nembocsátás olyan, mint egy szálka egy tigris talpában. Eleinte nem fáj túlságosan, de az idő múlásával begyullad, egyre mélyebb és gennyesebb seb lesz rajta, és nem bír kipiszkálni a fogával. Nekünk sem szégyen, ha segítséget kérünk: mert az is lehet, hogy félórás beszélgetés más színben láttatja velünk a dolgot és sikerül a gennyes sebet meggyógyítani.

Adás

Az adás egy nagyon pozitív dolog. Lemondás, áldozat, amely bár nem vár viszonzást, mégis, amint odaadsz valamit, egy űr keletkezik benned, melyet a sors vagy azonnal, vagy kicsit később be fog tölteni egy másik dologgal, amire még nagyobb szükséged volt, és talán nem is tudtál róla, hogy hiányzott. Viszont amint megkapod, tudod, hogy a nagylelkűséged “viszonzása”.

Harmónia

A harmónia, a külső-belső tisztaság, rend nélkül nem alakulhat ki. Figyelj oda magadra, környezetedre, de még inkább a gondolataidra. Legyél következetes! Ha valami rossz érzésed van, igyekezz minél hamarabb megváltoztatni, és jó irányba terelni gondolataidat. Ha például szomorú vagy, kezdj el mosolyogni! Igen! Mert testünk működése befolyásolhatja érzéseinket. Tudósok kimutatták, hogy ha valaki (folyamatosan) mosolyog, az agya elkezdi az oxitocint termelni – boldogsághormon – és máris boldogabbnak érzi magát.

Elengedés

Ha valamihez vagy valakihez túlságosan ragaszkodunk, akkor átadjuk az irányítást. Ez viszont nem ad biztonságot számunka, mert függünk valakitől. Halálunk után sem az emberi kapcsolatainkat, sem vagyontárgyainkat nem vihetjük magunkkal. Ezért, ha nyugalmat szeretnénk, ne ragaszkodjunk túlságosan semmihez.

Koncentráljunk a jelenre

Az esetek nagy részében a jövő miatt aggódunk. Természetes, hogy az ember előre tervez, számol; mégis jobb, ha nem gondolkozunk nagy távlatokban, inkább a közeli jövőre, de legjobb, ha inkább a jelenre koncentrálunk. Az sem tesz jót a lelkünknek, ha beleesünk a múlt csapdájába. Bármennyire fájdalmas is, el kell engednünk ezeket a sérelmeket, s megtartani a kellemes dolgokat; hiszen a múlt csak az emlékeinkben él. Ha sikerül megtalálni az arany középutat, s teljes mértékben elégedettek leszünk önmagunkkal s környezetünkkel, akkor ennek eredményeként a teljes lelki béke és nyugalom fog uralkodni bennünk.

A vacsora időpontja

Vacsoránkat tanácsos 2-3 órával lefekvés előtt elfogyasztani, a nehéz ételek és a teli gyomor ugyanis nem kedvez alvásunk minőségének. Kerüljük a túl fűszeres, illetve a magas zsírtartalmú ételeket. Vannak azonban olyan ételek, amelyek kifejezetten elősegítik pihenésünket, ilyen a joghurt, a müzli, a gyümölcsök és zöldségek, valamint a natúr csirke- és pulyka is. Ezeket nyugodtan fogyaszthatjuk lefekvés előtt is.

Igazat megvallva a stresszel való munka teszi ki a harmónia megborulásának nagy részét, mert a zaklatott, ezernyi impulzussal terhelt mindennapjainkat kezelni egy igazi művészet.

Szerző: Udvari Fanni

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.