Menü

Tanulj gyorsan!

Léteznek különféle módszerek arra, hogy egy anyagot viszonylag rövid idő alatt megtanuljunk. Ám azt tudni kell, hogy ezekkel a módszerekkel tartósan tanulni lehetetlen. Alkalmanként azonban megmenthetnek minket a teljes kudarctól, bukástól. Olykor nehéz a saját gyors módszerünket megalkotni, ezért most mutatunk egy univerzálisat. Vigyázat, használata lustaság tartós kialakulásához vezethet!

Ha odafigyeltünk korábban nyelvtan órákon, akkor a szövegkohézióról hallottakat rendkívül jól átültethetjük a gyakorlatba. Nem kell mást tennünk, mint követni a szöveg összekötő kapocsait és a kulcsszavakat. A függőleges olvasás olyan technika, ami sokat könnyít az életünkön, ám alkalmazása a gyakorlottságon alapul. Tehát ne egy nagyon hosszú anyagon próbáld ki először! Érdemes egy pár oldalas szövegen kísérletezni, míg nem fejlesztjük a figyelmünket a legfelsőbb szintre.

A függőleges olvasás alapja az a feltevés, miszerint kulcsszavak és az őket összekötő nyelvi kapcsolóelemek alapján képesek vagyunk egy tiszta képet kapni az olvasott szövegről. Ez a módszer az olvasás és a megértés idejét akár harmadára, negyedére is csökkentheti. Ehhez azonban szükséges a kulcsszavak helyes felismerése, illetve azok könnyű behelyezése logikai kapcsolatokba. Amennyiben tudjuk magunkról, hogy ez a terület számunkra nehézkes, gyakoroljuk a módszert, mielőtt alkalmazzuk, vagy inkább ne is alkalmazzuk azt!

Néhány praktika:

A kulcsszavak általában a mondat fókuszában helyezkednek el, ami az állítmány előtti részt jelöli. A fókusz és az állítmány, illetve az alany és az ok-, cél- vagy eredményhatározó elolvasása kialakít bennünk egy logikai sort. Ha ezeket a benyomásokat nem elnyomva építjük magunkban a szöveg egészét, akkor rövidebb idő alatt is feldolgozhatunk komplexebb témákat. Ez egyébként a gondolkodásunkra is pozitív hatással van, hiszen ki tudjuk szűrni a lényeget olyankor is, amikor nem sürget az idő. Ha végigértünk a szövegen, érdemes egyszer leírni, végiggondolni vagy elmondani, hogy mit olvastunk, így rögzülhet is a kapott információ.

Fontos tisztában lenni vele, hogy ez a módszer nem maximum pontszámot fog eredményezni, és nem is hosszú távú tudást. A képesség, ami általa fejlődik, később jól jöhet, de maga a folyamat nem alkalmas velősebb, pontosabb anyagok megtanulására. Inkább elméleti, olvasott szövegértésen alapuló tantárgyak esetén alkalmazható, és akkor sem folyamatosan. A tanulást nem váltja ki, de néhány esetben kifejezetten jól jön.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.