Menü

Sokoldalú sütőtök

A sütőtököt bevallom, akkor sem szerettem, mikor a gyerekeimnek készítettem pici korukban hozzátápláláskor. Az illatát sem bírtam és amúgy sem, valahol furcsa ízű és aromájú jellegzetes élelmiszernek tartottam, amivel egyszerűen nem tudtam mit kezdeni.

Barátnőm kóstoltatta először velem sütve, akkor sem voltam még elragadtatva tőle, azóta már tudom, hogy a sütőtök mennyire jótékony hatású élelmiszer és, hogy - nevével ellentétben - nemcsak sütve jó!

Számtalanszor készítettem krémként, például almával, fahéjjal turmixolva, vagy narancslével, vaníliapudinggal elkeverve. Készíthetjük például úgy, hogy megfőzzük a sütőtök felkockázott darabjait, majd össze turmixoljuk. Remek reggeli vagy uzsonna válhat belőle.

Az abszolút kedvencünk a sűrű és finom sütőtökkrémleves, ahogy anyukám készíti, pirított magokkal a tetején. A sütőtök jó a bőrnek, a gyomornak és a szemnek is, a szezonja pedig szerencsére jó hosszú ideig, szeptembertől januárig tart. A tökfélék családjába tartozik, számos „rokona” van.

Hazánkban nagyon régóta termelik, elsősorban a táplálkozás-élettani hatásai miatt, a második világháborút követő szűkös esztendőkben pedig szinte népi tápláléknak számított, mert olcsó volt és tápláló.

A sütőtök magas karotintartalommal bír, s jelentős B vitamin, cink, kalcium- és foszforforrás. Aki rendszeresen eszik sütőtököt, annak szebb a bőre, rendezettebb az emésztése, serkenti a máj működését, s szem problémákra is jó hatással van.

Számos vizsgálat bizonyította már, hogy az alfa-karotin és a béta-karotin bevitel mérsékli a gyomorrák és más emésztőrendszeri daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, ezért a sütőtök fogyasztása fontos a megelőzésben.

A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. A tökmagból sajtolt, sötétzöld olaj kiváló forrása a telítetlen zsírsavaknak, melyek csökkentik a vérben a rossz koleszterin mennyiségét, így védik a szívet.

Egy sütőtökös pitét bármikor megkóstolnék, de a sütőtökbefőttről is hallottam már.

A sütőtök tulajdonságaihoz hozzátartozik, hogy bár nagyon egészséges ennivaló, azért fogyasztásával nem árt az óvatosság. Néhány embernél allergiás reakciót válthat ki és mérsékelten vizelethajtó hatással bír. A legfinomabb, a mézesre sült sütőtök! Sütőtök, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál rozmaring és olívaolaj kell hozzá. Mossuk meg, kanállal távolítsuk el a magokat, vágjuk fel, majd szórjuk meg rozmaringgal, kakukkfűvel, gyömbérrel. Locsoljuk kevés olívaolajjal, az édesszájúak csorgassanak rá mézet. Sütőben süssük 1 órán át.

Nagyon sokoldalú élelmiszerről van szó, ám aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt hiheti, az, ami ennyire egészséges, csakis rossz ízű lehet, pedig tévednek! Sokoldalú és ízletes zöldség, ami lehet, hogy sütve nagyon ízletes, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, torta, krém, turmix, lekvár, ivólé. Érdemes kipróbálni és megkóstoltatni a családdal az összes verziót!

Mire jó az útifű maghéj?

Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.

Az almaecet egészségre gyakorolt hatásai

Az almaecetet biológiai úton állítják elő, amelynek során az erjesztett almalevet (almabor) fahordókban ecetesen fermentálják. A jó minőségben biztosak lehetünk, ha az ecetből kiérezzük az alma illatát és aromáját, valamint ha egy kissé zavaros, kevésbé tiszta és áttetsző az almaecet.

Extra finom citromos édességek

Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Egészséges nassolnivalók

Ha fogyókúrázol, akkor is ennél, ha amúgy nem vagy éhes. Ilyenkor inkább engedj a kísértésnek! Válogass kedvedre az alábbi 21 finomság közül, melyek ráadásul nem tartalmaznak többet 100 kalóriánál.