Menü

Stresszevés? Számolj le vele!

A stressz, vagy, ahogy hívják sokan a „csendes gyilkos” sok gondot, egészségügyi problémát okoz mindennapjainkban. Az érzelmi evés az egyik leggyakoribb. Ebben az esetben a szervezetünk úgy szeretne boldogsághoz jutni, hogy extra kalóriákat vesz magához, mintha az érzelmi megnyugvást evéssel érné el. Sokan azonnal ennivaló, nassolni való után nyúlnak, ha bánat éri őket, ha szomorúak, ha dühösek, ha idegesek, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Ezzel most leszámolunk!

Az érzelmi evés ugyanis nagyon gyorsan plusz kilókhoz, esztétikai és egészségi problémákhoz vezet, ezért tenni kell ellene, le kell küzdeni a kisördögöt. Oldalunkon már számtalanszor ajánlottunk egészséges nassolnivalókat a hizlaló rágcsik helyett, adtunk tanácsokat stresszevés esetén a helyettesítendő reformélelmiszerekre, közzétettünk egészséges recepteket, azonban tehetünk az életmódváltáson kívül mást is, hogy elkerüljük az érzelmi falást.

Elterelhetjük például a figyelmünket az evésről, a problémáról azzal, hogy olvasunk egy kicsit, megnézünk egy filmet, elmegyünk futni, biciklizni, teszünk-veszünk otthon, lehetőleg messzire elkerülve a konyhát. A hűtőben ne ilyenkor rakjunk rendet!

Szerintem házon kívül a legkönnyebb megakadályozni a nassolást, főleg ha sportolni megyünk. Számtalan tanulmány bizonyította, hogy a stresszkezelés tekintetében a sport hatékonynak bizonyul. Vérkeringésünk gyorsabb lesz, így pedig a kortizol – stresszhormon – gyorsan kiürül a szervezetünkből. Fél órája pedig mindenkinek van bármire, ha akarja.

Az érzelmi evés sokszor pótcselekvés, vagyis szinte mindig az és nem a valódi éhségről szól. Próbáljuk csak ki, hogy eszünk egy almát, vagy banánt, ha nem elégít ki, nem voltunk igazán éhesek, a tábla csoki nem valódi éhséget jelent, ahogy az üveges mogyorókrém sem. A boldogsághormonjaink és kedvünk kicsit megugrik ugyan tőle, kisimulnak a ráncaink, na de milyen áron… Hosszútávon nem hálálja meg a szervezetünk.

A stresszevés leküzdését nagyon megnehezítik a szigorú és egyoldalú diéták, nem leszünk velük közelebb a megoldáshoz, sőt! A szigorú diéták valójában koplalások, amelyek csak a stresszhormont növelik bennünk és ez szintén falásrohamokhoz vezet. Végső elkeseredésünkben és éhségünkben dühösen tépjük fel a hűtőajtót, s mivel egy falat „bűnözés” óriási lelkiismeretfurdalást okoz, hamar követi a többi étel is, „ha lúd, legyen kövér” alapon. A falás után pedig ismét valami szigorú egyoldalú és koplalós diétával büntetjük magunkat másnap, amiből ismét a stresszevésbe menekülünk.

Szakemberek szerint a megfelelő vitaminbevitel is sokat segíthet a problémán, ugyanis a stressz kialakulását gyakran okozza vitaminhiány. Egy egyszerű laborvizsgálat megmutatja mely értékeink alacsonyak esetleg, hol van szükség vitaminpótlásra. Lehet, hogy bizonyos ételek után is azért sóvárgunk, mert például magnéziumhiányunk van.

Megfelelő vitaminbevitellel csökkenthetjük a kortizol szintünket (azaz a stresszhormon szintünket), ami hosszútávon véget vethet a stressz alapú érzelmi evésnek.

A stresszkezelés tanulható. Fontos, hogy semmiképp ne kössük össze a stresszes állapotot az evéssel. Alkalmazzunk figyelem elterelő technikákat, s vessük be stresszhelyzetekben.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.