Menü

Kelbimbóból készült isteni receptek

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.

SAJTOS-TEJFÖLÖS KELBIMBÓ

HOZZÁVALÓK:

5 dkg vaj

1 ek olaj

50 dkg kelbimbó (fagyasztott vagy friss)

bors

1 tk ételízesítő (csapott)

10 dkg sajt

5 dkg füstölt sajt

1 kis pohár tejföl

ELKÉSZÍTÉS:

A vajat egy mélyebb serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd beletesszük a kelbimbót. Megpároljuk, megsózzuk. Ezután gyakori kevergetés mellett megpirítjuk, majd ízlés szerint megborsozzuk és meghintjük ételízesítővel.

Amíg puhulnak a bimbók, lereszeljük a sajtokat, és elkeverjük a tejföllel. Ráöntjük a kelbimbóra, és vagy összeforraljuk vagy a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre.

CSŐBEN SÜLT KELBIMBÓ MORZSÁVAL ÉS SAJTTAL

HOZZÁVALÓK:

50 dkg kelbimbó

2 tojás

1 dl tejföl

10 dkg reszelt sajt + a tetejére

őrölt szerecsendió

10 dkg zsemlemorzsa

kevés vaj

ELKÉSZÍTÉS:

1.) A kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

2.) A prézlit kevés olvasztott vajon megpirítjuk, majd egy kikent jénaiba a kelbimbóval rétegezve letesszük.

3.) A tojást felverjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, majd a kelbimbók tetején szépen eloszlatjuk. A végén még egy csomó reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd 200 fokon pirosra sütjük a sütőben.

MOGYORÓS KELBIMBÓ SALÁTA GRÁNÁTALMÁVAL

HOZZÁVALÓK

50 dkg kelbimbó

1 db gránátalma

10 dkg sózott földimogyoró

1/2 citrom leve

1 teáskanál cukor (vagy édesítőszer)

őrölt színes bors

2-3 evőkanál mogyoróolaj

ELKÉSZÍTÉS

A kelbimbó külső leveleit szedjük le, a zöldséget mossuk meg, csepegtessük le, vágjuk félbe, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá borsot, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál mogyoróolajjal (vagy más olajjal). Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre.

A dresszinghez a maradék olajat keverjük össze a citromlével, ízlés szerint cukorral (vagy édesítőszerrel). A gránátalmát magozzuk ki úgy, hogy a fehér, hártyás része ne kerüljön bele.

A megsült kelbimbót tegyük bele egy tálba, szórjuk meg a gránátalma maggal és a mogyoróval, majd locsoljuk meg a dresszinggel.

Tálalhatjuk melegen, hidegen is. Kínálhatjuk sültek mellé, de így magában is fogyaszthatjuk pl. vacsorára.

Természetesen mindazért, amiért általában a zöldségek és a gyümölcsök ajánlhatóak: csökkentik olyan súlyos betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések.

Szerző :Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.