Menü

Kezeink védelme

Vegyük csak számításba, hogy hányféle tevékenységért felelősek a kezeink, mennyi mindenhez nélkülözhetetlenek. Sem enni, sem írni, sem pakolni, takarítani nem tudnánk nélkülük. Szerencsére maga a kézfej és a kar is elég erős ahhoz, hogy különösebb károsodás nélkül is elvégezze ezeket a tevékenységeket. Csakhogy pont emiatt ritkán is vesszük észre, hogy mennyi ápolásra, regenerálódásra lenne szüksége ennek a testrésznek. Hiszen természetesnek vesszük, hogy a mindennapjaink során minden általános cselekvést végre tudunk hajtani. Épp ezért előfordulhat, hogy valaki annyira megterheli a végtagjait, hogy a szervezetnek jeleznie kell, valami nincs rendben, ideje visszavenni a tempóból.

Ezeket a jelzéseket jobb komolyan venni. Néha nem egyszerű felismerni őket, de ha mégis sikerül, akkor minél előbb reagálnunk kell rá. Az első lépés, hogy megfelelően dekódoljuk a jeleket. Figyeljünk arra, hogy pontosan mit érzünk. Nem mindegy sem a fájdalom helye, sem a jellege, de még az erőssége sem. Ha inkább az ujjainkban vagy azok tövénél érezzük a fájdalmat, akkor valószínűleg túlerőltettük azokat. Ha viszont a csukló vagy a kézfej a probléma forrása, az sok mindent jelenthet.

Az sem mindegy, hogy az adott terület sajog, szorít, feszül vagy zsibbad. Ha szorít és feszül, az gyulladásos betegségre is utalhat, amelyet nem elég csupán pihentetéssel és borogatással kezelni. Sőt, bizonyos kézfájdalmakra szigorúan tilos hideg vizes borogatást tenni, mert az tovább növelheti a fájdalmat. Ezért, ha fájdalmat tapasztalunk, mindenképp érdemes szakértő segítségét kérni az esetleges kezelésekről.

A leggyakoribb probléma az ínhüvelygyulladás, ami sokakat érint. Azok vannak legjobban kitéve ennek a betegségnek, akik sokat gépelnek, írnak, esetleg napi szinten több órát játszanak hangszeren, vagy a munkájukból adódóan sokat használják a kezüket, különös tekintettel az ujjaikra. Ekkor az ujjak közti terület, amelyben az inak találhatók, felhalmozza a kötőszövetet, ezzel merevvé teszi a kézfejet, a mozgatását pedig fájdalmassá. Érintésekor hóropogás-szerű hangot hallhatunk, az érzés pedig kattogásra emlékeztet. Ha ínhüvelygyulladásban szenvedünk, nemcsak a pihenés mindenképpen szükséges, hanem olykor gyógyszeres kezelésre is szorulhatunk. A gyulladás sokszor jár együtt lázzal is, ami szintén árulkodó jel, hogy pár nap lazításra van szükségünk. Az ínhüvelygyulladás extrém esetben olyan súlyos is lehet, hogy terápia és torna is szükséges lehet a gyógyuláshoz.

A reumatikus fájdalmakat valahogy a legtöbben az idős korhoz kötik, pedig kortól függetlenül bárkinél jelentkezhetnek a panaszok. Tünetek közé tartozik a nehéz ujjmozgás, a fájdalom az ízületi kapcsolódásoknál, a folyamatos szúró érzés a kézfejben. Okozhatja az, ha túl sok ideig tartjuk a kezünket hideg levegőn, védelem nélkül. Ekkor ugyanis az ízületeink "megfázhatnak", begyulladhatnak, ezzel folyamatos kínokat okozva. Fontos a hatékony kezelés, hiszen a reumás vagy reumaszerű panaszok igen fájdalmasak tudnak lenni.

Testünk egészségére odafigyelvén a legapróbb részeket se hagyjuk ki! A kezeink, karjaink egészsége, fájdalommentessége épp úgy fontos a napjaink zavartalanságában, mint bármely egyéb szervünké.

Varga Ágnes Kata

Leptin hormon növelése

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

Hajápolás télen

Túl a tél közepén a hajunk is megérzi a természetes meleg és az elegendő napsütés hiányát. A fűtés miatt kiszárad, a sapka miatt azonban folyamatosan zsírosodik. Természetes hajpakolásokkal azonban a hajunk is egészségesen vészelheti át a hideg időszakokat.

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Íme, pár gondolat arról, hogy , mi okozza és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!