Menü

Legyél mesedoktor!

Ha valaki volt már gyermekével kórházban (jelen!) akkor meghálálhatja az ott dolgozók áldozatos munkáját, ha pedig nem volt ebben része, akkor belepillanthat a kórházak gyermekosztályainak életébe, s fényt vihet az unalmas napokba, ha önkéntes mesedoktornak áll!

Korábban írtam már az úgynevezett bohócdoktorokról, akik a nevetés specialistái, hiszen jól tudják, a nevetés gyógyít! A bohócdoktori tevékenység egy vidámságközpontú terápiás program, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mentális gyógyulást elősegítse a gyerekeknél.

A mesedoktorok szerepe is hasonló fontosságú! A meseolvasó önkéntesek kórházakban, rendelőintézetekben, gyermekotthonokban olvasnak fel mondókákat, meséket, verseket. A jótékonysági segítő tevékenység ingyenes, s a mesedoktorok gyakran együttműködnek a bohócdoktorokkal, segítőkkel, támogatókkal.

Önkéntes meseolvasónak bárki jelentkezhet, évek óta keresnek országszerte meseolvasó önkénteseket a kórházban fekvő gyerekek mellé, akik meséléssel segítenék a beteg gyerekek gyógyulását.

Több megye kórháza várja a felolvasókat, a lista szerencsére folyamatosan bővül.

Olvasni amúgy is jó! Segíti a kreatív gondolkodás mellett a stressz oldást, remekül bővíti a szókincset, fejleszti a memóriát, a helyesírást.

A modern technika segítségével pedig lehetőség van arra is, hogy az internet segítségével olvass fel mesét a beteg gyerekeknek! Így nem kell felkeresned egyetlen kórházat sem személyesen és a mesédet többszáz gyermek meghallgathatja, amikor egy kis kikapcsolódásra vagy vidámságra vágynak. Ebben az a legjobb, hogy akár otthonról, online is örömet csempészhetsz a beteg gyerekek hétköznapjaiba.

Amikor a kórházban fekvő beteg gyermekeket például egy látogatási tilalom miatt senki sem látogathatja, akkor különösen jól jön, ha segítségül hívjuk a technikát. A mesedoktorok online felületén több mint 700 mesevideóból van lehetőségük a kis betegeknek választani, amivel el tudják foglalni magukat a kórházi tartózkodás ideje alatt.

Ha Te is szeretnél csatlakozni a programhoz, mindössze egy regisztrációs lapot kell kitöltened a mesedoktorok webhelyén, majd eldönteni, hogy személyesen keresnéd fel a kórházat, vagy inkább online küldenél be mesét.

A meseolvasással az intézményekben lévő gyermekek az idejüket hasznosan, élményekkel tölthetik el. Az önkéntes mesedoktorok elterelik a gyerekek gondolatait, figyelmét és ezáltal segíti gyógyulásukat. A vizsgálatról vizsgálatra járó, vagy naphosszat fekvő kisgyermekek a mesék csodás világába repülhetnek, ez pedig olyan jótékony hatású, hogy meggyorsítja a gyógyulásukat.

A mesedoktor jótékonysági program több éve támogatja a beteg gyerekek felépülését, gyógyulását, s most te is csatlakozhatsz egyedül, vagy akár pároddal, családoddal, barátaiddal együtt!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.