Menü

Az éneklés egészséges energiákat ad

Mielőtt egy kisgyermek megtanul beszélni, már az úgynevezett nyelv előtti ábécé rendszerében képes kommunikálni az édesanyjával. Ez a fajta nonverbális kommunikáció, a játék a hangszínnel, hangmagasággal, hanglejtéssel, hangerővel és tempóval, megegyezik a zene kifejezőeszközeivel.

Növeli az edzettségi szintet

Az éneklés, a különböző énektechnikák és az énekhangok képzése igénybe veszi a tüdőt, a hasi izmokat, ezáltal fokozza az edzettségi szintet. A jelentősebb oxigénfelvétel jó hatással van a vérkeringésre, sokak szerint ezáltal növeli az aerob kapacitást és az állóképességet.

Antidepresszáns hatású

A zene dallama és a dalszöveg segít elterelni a gondolatokat a mindennapi gondokról, lecsendesíti és nyugtatja az elmét, ezáltal remekül képes javítani a hangulatot. A legjobb, ha érted is a dal szövegét, amit énekelsz, és még jobb, ha a sorok pozitív töltetűek vagy pozitív megerősítéseket tartalmaznak.

Jó hatással van a társadalmi életre

Mindegy, hogy egy osztályban, baráti körben, karaoke-zás közben vagy csak úgy, a család szórakoztatására énekelsz, a közös éneklés képes összekötni az embereket, fokozza a jókedvet, ezáltal mélyíti a kapcsolatokat.

Javítja a kommunikációs készségeket

A kismamáknak egyenesen ajánlják, hogy már a pocakjukban lévő babának is rendszeresen énekeljenek és a születése után is ajánlott megtartani ezt a jó szokást. A zene dallama, a szöveg, az intonáció mind segíti, hogy a gyerek később könnyebben tanulja a beszédet és a szavak képzését.

Segít feldolgozni a stresszes eseményeket

A zeneterápia jótékony hatása már régóta ismert: hatékonyan csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit. A zene és az éneklés segít feldolgozni a munkahelyi stresszes eseményeket, de az élet minden területén oldja az idegeskedéssel töltött pillanatokat.

A korábban említett pozitív hatásai miatt fontos lenne, hogy a közoktatásban érzékenyítsék a gyermekeket a kultúra és a művészetek iránt, felkeltsék érdeklődésüket a színházi és táncelőadások, képzőművészeti kiállítások, zenei koncertek iránt. A zenei és egyéb művészeti órák száma ezzel szemben a rendszerváltást követően drasztikusan csökkent. És bár minden második-harmadik ember fül-/fejhallgatóval közlekedik, a bevásárlóközpontokból, üzletekből, vendéglátóipari egységekből is folyamatosan árad valamilyen zene, ezek inkább csak a csend megtörését és belső hangunk elnyomását szolgálják, nem a hagyományos értelemben vett zenei élményt nyújtják. Így hatásuk is eltörpül amellett, amikor kis időre teljesen átadjuk magunkat egy zenei élménynek, hagyjuk, hogy átjárjanak a felcsendülő dallamok, megszólaltatunk egy hangszert vagy énekelünk, semmi mással nem törődve. A tudatos jelenléttel megélt élmények ugyanis valódibbnak tűnnek: teljesebben észleljük a zenét és annak kedvező hatásait, ha kizárólag a dallamokra figyelünk. Emellett minden emberre más zene hat jótékonyan; a zenék, dallamok üzenetét mindenki a maga módján kell, hogy felfedezze.

A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” – írta Kodály Zoltán, hazánk valószínűleg legnagyobb zeneszerzője, zenetudósa, zeneoktatója és népzenekutatója.

Szerző :Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.