Menü

Veszélyes advent

A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam november végén az egyik internetes portálon.

Advent idején, a karácsonyi ünnepek és a szilveszter közeledtével, a karácsonyi készülődés idején sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karácsonyváráson kívül ez az idő egy rendkívül tűzveszélyes időszak is, fel kell hívni a figyelmet a karácsonytájt jellemző veszélyforrásokra. Odafigyeléssel a keletkezett tüzek többsége megelőzhető. A felügyelet nélkül otthon hagyott gyertya, az irodában vagy lakásban felejtett száraz adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Gondoljunk csak arra, hogy a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől és meggyújt maga körül mindent, a tűz pedig villámgyorsan tovább terjed. Ehhez mindössze pár perc is elegendő.

A csillagszóró hangulatos, ám rendkívül tűzveszélyes mulatság, nagy odafigyelést igényel.

Bár ma már nem szokás gyertyát gyújtani a karácsonyfa ágain, egy nem biztonságos fényfüzér is veszélyes lehet, tüzet okozhat.

Nagyon fontos, hogy ha mégis tűz keletkezik, akkor a tűz oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket.

Mire kell odafigyelni? A szakemberek tanácsait megfogadva, helyezzük mindig az adventi koszorút, gyertyákat nem éghető anyagú alátétre!

Az adventi koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelében. A lakástüzeket elkerülhetjük, ha a koszorú és a mécsesek helyét körültekintően választjuk meg.

A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót! Ezeket inkább máshol gyújtsuk meg.

A karácsonyfa füzéreket gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha elhagyjuk a lakást, füzér vásárlásánál pedig mindenképp gondosan bevizsgált terméket vegyünk, megbízható helyről. Olyan fényfüzért vásároljunk, amely megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

A családtagokkal, gyermekekkel mindig beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa, vagy textília, mi a tűzoltóság és a mentők telefonszáma. Fontos!

Az ünnepek alatt nemcsak az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák és fényfüzérek jelentenek veszélyt, hanem szilveszter idején a petárdák felelőtlen használata is, mely tüzet, illetve égési sérüléseket okozhat.

A hangulatos karácsonyvárás és a boldog ünneplés mellett kívánom mindenkinek, hogy kellő körültekintéssel használja az ünnepi fényeket, fényfüzéreket és gyertyákat, s otthonunk és saját biztonságunk érdekében soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat, mécseseket. Ha megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Kés, villa, kanál, kütyü

Az étkezőasztalnál otthon, az étteremben, az ebédidőnkben, a családi összejövetelekkor, egy közös reggelinél… Ott hever a tányér mellett. Telefon, tablet, akármilyen kütyü. Miért kell, hogy szerves része legyen az étkezéseknek? Pláne a gyerekeknél!

Veszélyes gyerekjátékok

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Velük mi lesz télen?

Beköszöntött a csípős hideg, az ember szinte menekül a nap végén a meleg otthonába, hogy forró fürdőt vegyen, vagy betakarózzon, azonban sajnos ezt az utcán élő állatok nem tehetik meg. Nagyon sok kóborló kutyus szenved a hideg téli éjszakákon az utcán. Szerencsére sokan vannak, akik segítenek rajtuk. Te megteszed?

Ideje kidobni!

Újévi fogadalmak, új szokások, új tervek, új teendők, új feladatok, új célok. Mindenki másképp kezdi a 2020-as évet. Én egy kiadós szelektálással. Annyi kacatot kidobtam!

Mi lesz a sok karácsonyfával?

Sokan kidobják. Ledobják az erkélyen. Kirakják a kuka mellé. Megszabadulnak tőle így vagy úgy. Eddig tartott a tündöklése és fénylő pompája. Mi lesz a sok karácsonyfával?