Menü

Veszélyes advent

A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam november végén az egyik internetes portálon.

Advent idején, a karácsonyi ünnepek és a szilveszter közeledtével, a karácsonyi készülődés idején sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karácsonyváráson kívül ez az idő egy rendkívül tűzveszélyes időszak is, fel kell hívni a figyelmet a karácsonytájt jellemző veszélyforrásokra. Odafigyeléssel a keletkezett tüzek többsége megelőzhető. A felügyelet nélkül otthon hagyott gyertya, az irodában vagy lakásban felejtett száraz adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Gondoljunk csak arra, hogy a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől és meggyújt maga körül mindent, a tűz pedig villámgyorsan tovább terjed. Ehhez mindössze pár perc is elegendő.

A csillagszóró hangulatos, ám rendkívül tűzveszélyes mulatság, nagy odafigyelést igényel.

Bár ma már nem szokás gyertyát gyújtani a karácsonyfa ágain, egy nem biztonságos fényfüzér is veszélyes lehet, tüzet okozhat.

Nagyon fontos, hogy ha mégis tűz keletkezik, akkor a tűz oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket.

Mire kell odafigyelni? A szakemberek tanácsait megfogadva, helyezzük mindig az adventi koszorút, gyertyákat nem éghető anyagú alátétre!

Az adventi koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelében. A lakástüzeket elkerülhetjük, ha a koszorú és a mécsesek helyét körültekintően választjuk meg.

A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót! Ezeket inkább máshol gyújtsuk meg.

A karácsonyfa füzéreket gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha elhagyjuk a lakást, füzér vásárlásánál pedig mindenképp gondosan bevizsgált terméket vegyünk, megbízható helyről. Olyan fényfüzért vásároljunk, amely megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

A családtagokkal, gyermekekkel mindig beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa, vagy textília, mi a tűzoltóság és a mentők telefonszáma. Fontos!

Az ünnepek alatt nemcsak az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák és fényfüzérek jelentenek veszélyt, hanem szilveszter idején a petárdák felelőtlen használata is, mely tüzet, illetve égési sérüléseket okozhat.

A hangulatos karácsonyvárás és a boldog ünneplés mellett kívánom mindenkinek, hogy kellő körültekintéssel használja az ünnepi fényeket, fényfüzéreket és gyertyákat, s otthonunk és saját biztonságunk érdekében soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat, mécseseket. Ha megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

ONLINE RENDELŐ INDUL– Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indul TB támogatott online vizit/távkonzultáció a Svábhegyi Gyermekgyógyintézeben.

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat, és ez a Hajrá Egészség oldalán is meglátszik. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

„Túl jó vagy hozzám” – és ami mögötte van

Az utóbbi években megnövekedett azoknak a száma, akiket depresszió, vagy valamilyen szorongásos probléma miatt kezeltek. A pszichológusok rendszeresen találkoznak olyan páciensekkel, akik nem tudják helyesen felmérni a saját személyiségük jelentőségét, esetleg nem rendelkeznek egészséges önképpel. Ez pedig nemcsak lélektani hatásokkal bír, de az emberi kapcsolatokat is nagyban befolyásolja.

Ne őrülj meg otthon

Nyilván nem is tehetünk most mást, mint nyugalmunkat valamennyire megőrizve óvjuk magunk és szeretteink egészségét, betartsuk a szabályokat, de hogyan ne őrüljünk meg otthon?

Elválasztva – na de meddig?

Akarva-akaratlanul is felmerül mostanság bennünk a kérdés, hogy milyen következményekkel jár a kapcsolatainkra nézve az, ha most egy ideig folyamatosan otthon maradunk. Ha ez nem is jelenti azt, hogy nem tartózkodunk a lakásunkon kívül, hiszen sokan dolgozni is járnak, azért mégis beszűkül az életterünk, és ezzel együtt az emberi kapcsolataink is.