Menü

Veszélyes advent

A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam november végén az egyik internetes portálon.

Advent idején, a karácsonyi ünnepek és a szilveszter közeledtével, a karácsonyi készülődés idején sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karácsonyváráson kívül ez az idő egy rendkívül tűzveszélyes időszak is, fel kell hívni a figyelmet a karácsonytájt jellemző veszélyforrásokra. Odafigyeléssel a keletkezett tüzek többsége megelőzhető. A felügyelet nélkül otthon hagyott gyertya, az irodában vagy lakásban felejtett száraz adventi koszorú nagyon gyorsan óriási tüzet okozhat. Gondoljunk csak arra, hogy a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya eldől és meggyújt maga körül mindent, a tűz pedig villámgyorsan tovább terjed. Ehhez mindössze pár perc is elegendő.

A csillagszóró hangulatos, ám rendkívül tűzveszélyes mulatság, nagy odafigyelést igényel.

Bár ma már nem szokás gyertyát gyújtani a karácsonyfa ágain, egy nem biztonságos fényfüzér is veszélyes lehet, tüzet okozhat.

Nagyon fontos, hogy ha mégis tűz keletkezik, akkor a tűz oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket.

Mire kell odafigyelni? A szakemberek tanácsait megfogadva, helyezzük mindig az adventi koszorút, gyertyákat nem éghető anyagú alátétre!

Az adventi koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, vagy egyéb éghető anyag, textília közelében. A lakástüzeket elkerülhetjük, ha a koszorú és a mécsesek helyét körültekintően választjuk meg.

A műfenyőre egyáltalán ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót! Ezeket inkább máshol gyújtsuk meg.

A karácsonyfa füzéreket gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha elhagyjuk a lakást, füzér vásárlásánál pedig mindenképp gondosan bevizsgált terméket vegyünk, megbízható helyről. Olyan fényfüzért vásároljunk, amely megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

A családtagokkal, gyermekekkel mindig beszéljük meg, mi a teendő, ha véletlenül meggyullad a fenyőfa, vagy textília, mi a tűzoltóság és a mentők telefonszáma. Fontos!

Az ünnepek alatt nemcsak az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák és fényfüzérek jelentenek veszélyt, hanem szilveszter idején a petárdák felelőtlen használata is, mely tüzet, illetve égési sérüléseket okozhat.

A hangulatos karácsonyvárás és a boldog ünneplés mellett kívánom mindenkinek, hogy kellő körültekintéssel használja az ünnepi fényeket, fényfüzéreket és gyertyákat, s otthonunk és saját biztonságunk érdekében soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat, mécseseket. Ha megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.