Menü

Mi lesz a sok karácsonyfával?

Sokan kidobják. Ledobják az erkélyen. Kirakják a kuka mellé. Megszabadulnak tőle így vagy úgy. Eddig tartott a tündöklése és fénylő pompája. Pedig rengeteg módja lenne környezetbarát módon megoldani, hogy nemcsak ragyogó karácsonyfánk legyen, hanem az újrahasznosítás vagy a környezetvédelem jegyében ünnepeljünk.

Mi már egy ideje műfenyőt díszítünk. Egyszerűen azért, mert nincs szívem élő fát venni, aztán eldobni, a műfenyő gazdaságosabb is, hiszen - bár drága – pár éven belül behozza az árát, a levele sem hullik és igazán könnyű az összeállítása. Igaz, nincs valódi fenyőillata és nem hozza a természetes fa érzetét, bármily jó minőségű is, ám nem is vágnak ki miattam egyetlen fenyőt sem karácsonykor az erdőkből.

Akik mégis az élő fára szavaznak, ők is megtehetik, hogy vásárolnak gyökerestől fát, és később kiültetik, vagy – ahogy rokonaimnál látom évek óta – egy élő szobafenyőt díszítenek fel, majd karácsony után újra hétköznapi fenyőként folytatja szoba-életét, így nem veszik kárba a növény.

Bármelyik évben lehet földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, azzal a szándékkal, hogy az ünnepek elmúltával kiültessük és tovább élhessen. A kivágott fenyők viszont sajnos a kukában végzik száradt csonkként. Szomorú látvány.

A dömping vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdődik, ilyenkor becslések szerint 500-600 ezer karácsonyfa kerül az utcákra, melyek máshogy is végezhetnék.

Az újrahasznosítás jegyében a használt fákból bizonyos városokban gyűjtéseket szerveznek, általában kihelyezett gyűjtőpontok formájában.

A fenyőkből madáretető is készülhet, a faágak és tűlevelek eltávolításával, a törzsből. Faggyút, magvakat és más eledeleket helyezhetünk el rajta. A tűlevelek kerülhetnek a komposzt közé is.

A karácsonyfák köztudottan gyúlékonyak, különösen, ha már jól kiszáradtak a szobában az ünnepek alatt, ezért ha lehetőség van otthon fával fűteni, akkor a fenyőt feldarabolva gyújtósnak is használhatjuk. Természetesen miután minden díszt eltávolítottunk róla, és ha valóban teljesen kiszáradt.

A világhálón utánakeresve még számtalan más egyéb felhasználási, vagyis újrafelhasználási módot találtam a már nem használt karácsonyfák, fenyők környezetbarát használatára, alkalmazására, illetve ötleteket a tudatosabb karácsonyfa állításra. Jövőre sem késő más hozzáállással kezdeni az ünnepeket.

Újra megjelent a madárinfluenza Európában – aggódnunk kell-e?

Európában újra nő a madárinfluenzás esetek száma. Ez a jelenleg ismert leghalálosabb állati betegség, amely néhány héten belül a megfertőzött csoport 90%-ának halálát okozza. Valóban szükség van az aggodalomra?

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?