Menü

Mi lesz a sok karácsonyfával?

Sokan kidobják. Ledobják az erkélyen. Kirakják a kuka mellé. Megszabadulnak tőle így vagy úgy. Eddig tartott a tündöklése és fénylő pompája. Pedig rengeteg módja lenne környezetbarát módon megoldani, hogy nemcsak ragyogó karácsonyfánk legyen, hanem az újrahasznosítás vagy a környezetvédelem jegyében ünnepeljünk.

Mi már egy ideje műfenyőt díszítünk. Egyszerűen azért, mert nincs szívem élő fát venni, aztán eldobni, a műfenyő gazdaságosabb is, hiszen - bár drága – pár éven belül behozza az árát, a levele sem hullik és igazán könnyű az összeállítása. Igaz, nincs valódi fenyőillata és nem hozza a természetes fa érzetét, bármily jó minőségű is, ám nem is vágnak ki miattam egyetlen fenyőt sem karácsonykor az erdőkből.

Akik mégis az élő fára szavaznak, ők is megtehetik, hogy vásárolnak gyökerestől fát, és később kiültetik, vagy – ahogy rokonaimnál látom évek óta – egy élő szobafenyőt díszítenek fel, majd karácsony után újra hétköznapi fenyőként folytatja szoba-életét, így nem veszik kárba a növény.

Bármelyik évben lehet földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, azzal a szándékkal, hogy az ünnepek elmúltával kiültessük és tovább élhessen. A kivágott fenyők viszont sajnos a kukában végzik száradt csonkként. Szomorú látvány.

A dömping vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdődik, ilyenkor becslések szerint 500-600 ezer karácsonyfa kerül az utcákra, melyek máshogy is végezhetnék.

Az újrahasznosítás jegyében a használt fákból bizonyos városokban gyűjtéseket szerveznek, általában kihelyezett gyűjtőpontok formájában.

A fenyőkből madáretető is készülhet, a faágak és tűlevelek eltávolításával, a törzsből. Faggyút, magvakat és más eledeleket helyezhetünk el rajta. A tűlevelek kerülhetnek a komposzt közé is.

A karácsonyfák köztudottan gyúlékonyak, különösen, ha már jól kiszáradtak a szobában az ünnepek alatt, ezért ha lehetőség van otthon fával fűteni, akkor a fenyőt feldarabolva gyújtósnak is használhatjuk. Természetesen miután minden díszt eltávolítottunk róla, és ha valóban teljesen kiszáradt.

A világhálón utánakeresve még számtalan más egyéb felhasználási, vagyis újrafelhasználási módot találtam a már nem használt karácsonyfák, fenyők környezetbarát használatára, alkalmazására, illetve ötleteket a tudatosabb karácsonyfa állításra. Jövőre sem késő más hozzáállással kezdeni az ünnepeket.

Vendégház VS Szálloda

Sok turista gyakran nem tudja a vendégház és egy privát szálloda közötti különbséget. Egyesek naiv módon hiszik, hogy nincs különbség köztük. Ez azonban nem így van.

Óvd a környezetet, vegyél vászontáskát…?

Műanyag zacskó helyett vászontáska. Tényleg használ vagy inkább árt a környezetnek a pamut szatyrok előállítása?

Ne bántsd a pókokat!

A Magyarországon előforduló pókfajok közül azok, amik lakásokban is előfordulhatnak, mind veszélytelenek. A legtöbb pókunk ártalmatlan, ezért semmi értelme rettegni tőlük.

Mostantól okos SMS figyelmeztet

Egy éves kor alatt kapják a legtöbb oltást a gyermekek, a friss szülők pedig gyakran tanácstalanok, mikor, melyik esedékes éppen, és mit kell róluk tudni. A probléma megoldására jött létre a VaccInTime oldal, egy okos SMS rendszer, mely tíz nappal előre emlékezteti a szülőket gyermekük soron következő védőoltásaira, és segít eligazodni az oltásokkal kapcsolatos tudnivalókban. A szolgáltatás ingyenes és egy szülő több gyermekének oltásait is fejben tartja a szülők helyett.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.