Menü

Mi lesz a sok karácsonyfával?

Sokan kidobják. Ledobják az erkélyen. Kirakják a kuka mellé. Megszabadulnak tőle így vagy úgy. Eddig tartott a tündöklése és fénylő pompája. Pedig rengeteg módja lenne környezetbarát módon megoldani, hogy nemcsak ragyogó karácsonyfánk legyen, hanem az újrahasznosítás vagy a környezetvédelem jegyében ünnepeljünk.

Mi már egy ideje műfenyőt díszítünk. Egyszerűen azért, mert nincs szívem élő fát venni, aztán eldobni, a műfenyő gazdaságosabb is, hiszen - bár drága – pár éven belül behozza az árát, a levele sem hullik és igazán könnyű az összeállítása. Igaz, nincs valódi fenyőillata és nem hozza a természetes fa érzetét, bármily jó minőségű is, ám nem is vágnak ki miattam egyetlen fenyőt sem karácsonykor az erdőkből.

Akik mégis az élő fára szavaznak, ők is megtehetik, hogy vásárolnak gyökerestől fát, és később kiültetik, vagy – ahogy rokonaimnál látom évek óta – egy élő szobafenyőt díszítenek fel, majd karácsony után újra hétköznapi fenyőként folytatja szoba-életét, így nem veszik kárba a növény.

Bármelyik évben lehet földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, azzal a szándékkal, hogy az ünnepek elmúltával kiültessük és tovább élhessen. A kivágott fenyők viszont sajnos a kukában végzik száradt csonkként. Szomorú látvány.

A dömping vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdődik, ilyenkor becslések szerint 500-600 ezer karácsonyfa kerül az utcákra, melyek máshogy is végezhetnék.

Az újrahasznosítás jegyében a használt fákból bizonyos városokban gyűjtéseket szerveznek, általában kihelyezett gyűjtőpontok formájában.

A fenyőkből madáretető is készülhet, a faágak és tűlevelek eltávolításával, a törzsből. Faggyút, magvakat és más eledeleket helyezhetünk el rajta. A tűlevelek kerülhetnek a komposzt közé is.

A karácsonyfák köztudottan gyúlékonyak, különösen, ha már jól kiszáradtak a szobában az ünnepek alatt, ezért ha lehetőség van otthon fával fűteni, akkor a fenyőt feldarabolva gyújtósnak is használhatjuk. Természetesen miután minden díszt eltávolítottunk róla, és ha valóban teljesen kiszáradt.

A világhálón utánakeresve még számtalan más egyéb felhasználási, vagyis újrafelhasználási módot találtam a már nem használt karácsonyfák, fenyők környezetbarát használatára, alkalmazására, illetve ötleteket a tudatosabb karácsonyfa állításra. Jövőre sem késő más hozzáállással kezdeni az ünnepeket.

Kés, villa, kanál, kütyü

Az étkezőasztalnál otthon, az étteremben, az ebédidőnkben, a családi összejövetelekkor, egy közös reggelinél… Ott hever a tányér mellett. Telefon, tablet, akármilyen kütyü. Miért kell, hogy szerves része legyen az étkezéseknek? Pláne a gyerekeknél!

Veszélyes gyerekjátékok

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Velük mi lesz télen?

Beköszöntött a csípős hideg, az ember szinte menekül a nap végén a meleg otthonába, hogy forró fürdőt vegyen, vagy betakarózzon, azonban sajnos ezt az utcán élő állatok nem tehetik meg. Nagyon sok kóborló kutyus szenved a hideg téli éjszakákon az utcán. Szerencsére sokan vannak, akik segítenek rajtuk. Te megteszed?

Ideje kidobni!

Újévi fogadalmak, új szokások, új tervek, új teendők, új feladatok, új célok. Mindenki másképp kezdi a 2020-as évet. Én egy kiadós szelektálással. Annyi kacatot kidobtam!

Hol szilveszterezel?

Néhányan úgy gondolják pont az „öli meg” a szilveszteri party - hangulatot, hogy túlságosan megtervezett, kigondolt, várva várt és rákészült este, miközben a spontán bulik az év bármely más napján sokkal jobban sikerülnek. Mások nagyon várják az év utolsó estéjét és hatalmas ünneplésbe csapnak.