Menü

Mi lesz a sok karácsonyfával?

Sokan kidobják. Ledobják az erkélyen. Kirakják a kuka mellé. Megszabadulnak tőle így vagy úgy. Eddig tartott a tündöklése és fénylő pompája. Pedig rengeteg módja lenne környezetbarát módon megoldani, hogy nemcsak ragyogó karácsonyfánk legyen, hanem az újrahasznosítás vagy a környezetvédelem jegyében ünnepeljünk.

Mi már egy ideje műfenyőt díszítünk. Egyszerűen azért, mert nincs szívem élő fát venni, aztán eldobni, a műfenyő gazdaságosabb is, hiszen - bár drága – pár éven belül behozza az árát, a levele sem hullik és igazán könnyű az összeállítása. Igaz, nincs valódi fenyőillata és nem hozza a természetes fa érzetét, bármily jó minőségű is, ám nem is vágnak ki miattam egyetlen fenyőt sem karácsonykor az erdőkből.

Akik mégis az élő fára szavaznak, ők is megtehetik, hogy vásárolnak gyökerestől fát, és később kiültetik, vagy – ahogy rokonaimnál látom évek óta – egy élő szobafenyőt díszítenek fel, majd karácsony után újra hétköznapi fenyőként folytatja szoba-életét, így nem veszik kárba a növény.

Bármelyik évben lehet földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, azzal a szándékkal, hogy az ünnepek elmúltával kiültessük és tovább élhessen. A kivágott fenyők viszont sajnos a kukában végzik száradt csonkként. Szomorú látvány.

A dömping vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdődik, ilyenkor becslések szerint 500-600 ezer karácsonyfa kerül az utcákra, melyek máshogy is végezhetnék.

Az újrahasznosítás jegyében a használt fákból bizonyos városokban gyűjtéseket szerveznek, általában kihelyezett gyűjtőpontok formájában.

A fenyőkből madáretető is készülhet, a faágak és tűlevelek eltávolításával, a törzsből. Faggyút, magvakat és más eledeleket helyezhetünk el rajta. A tűlevelek kerülhetnek a komposzt közé is.

A karácsonyfák köztudottan gyúlékonyak, különösen, ha már jól kiszáradtak a szobában az ünnepek alatt, ezért ha lehetőség van otthon fával fűteni, akkor a fenyőt feldarabolva gyújtósnak is használhatjuk. Természetesen miután minden díszt eltávolítottunk róla, és ha valóban teljesen kiszáradt.

A világhálón utánakeresve még számtalan más egyéb felhasználási, vagyis újrafelhasználási módot találtam a már nem használt karácsonyfák, fenyők környezetbarát használatára, alkalmazására, illetve ötleteket a tudatosabb karácsonyfa állításra. Jövőre sem késő más hozzáállással kezdeni az ünnepeket.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.