Menü

Mi lesz a sok karácsonyfával?

Sokan kidobják. Ledobják az erkélyen. Kirakják a kuka mellé. Megszabadulnak tőle így vagy úgy. Eddig tartott a tündöklése és fénylő pompája. Pedig rengeteg módja lenne környezetbarát módon megoldani, hogy nemcsak ragyogó karácsonyfánk legyen, hanem az újrahasznosítás vagy a környezetvédelem jegyében ünnepeljünk.

Mi már egy ideje műfenyőt díszítünk. Egyszerűen azért, mert nincs szívem élő fát venni, aztán eldobni, a műfenyő gazdaságosabb is, hiszen - bár drága – pár éven belül behozza az árát, a levele sem hullik és igazán könnyű az összeállítása. Igaz, nincs valódi fenyőillata és nem hozza a természetes fa érzetét, bármily jó minőségű is, ám nem is vágnak ki miattam egyetlen fenyőt sem karácsonykor az erdőkből.

Akik mégis az élő fára szavaznak, ők is megtehetik, hogy vásárolnak gyökerestől fát, és később kiültetik, vagy – ahogy rokonaimnál látom évek óta – egy élő szobafenyőt díszítenek fel, majd karácsony után újra hétköznapi fenyőként folytatja szoba-életét, így nem veszik kárba a növény.

Bármelyik évben lehet földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, azzal a szándékkal, hogy az ünnepek elmúltával kiültessük és tovább élhessen. A kivágott fenyők viszont sajnos a kukában végzik száradt csonkként. Szomorú látvány.

A dömping vízkeresztkor, vagyis január 6-án kezdődik, ilyenkor becslések szerint 500-600 ezer karácsonyfa kerül az utcákra, melyek máshogy is végezhetnék.

Az újrahasznosítás jegyében a használt fákból bizonyos városokban gyűjtéseket szerveznek, általában kihelyezett gyűjtőpontok formájában.

A fenyőkből madáretető is készülhet, a faágak és tűlevelek eltávolításával, a törzsből. Faggyút, magvakat és más eledeleket helyezhetünk el rajta. A tűlevelek kerülhetnek a komposzt közé is.

A karácsonyfák köztudottan gyúlékonyak, különösen, ha már jól kiszáradtak a szobában az ünnepek alatt, ezért ha lehetőség van otthon fával fűteni, akkor a fenyőt feldarabolva gyújtósnak is használhatjuk. Természetesen miután minden díszt eltávolítottunk róla, és ha valóban teljesen kiszáradt.

A világhálón utánakeresve még számtalan más egyéb felhasználási, vagyis újrafelhasználási módot találtam a már nem használt karácsonyfák, fenyők környezetbarát használatára, alkalmazására, illetve ötleteket a tudatosabb karácsonyfa állításra. Jövőre sem késő más hozzáállással kezdeni az ünnepeket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.

A katasztrófaturizmus jelensége

Miért szeretnek az emberek tragédiák helyszínén leskelődni? Kell-e szégyellni azt, ha az ember katasztrófákra kíváncsi, vagy valójában ez normális jelenség? Mi az emögött álló pszichológia? A legnépszerűbb helyszín ezen kifejezés kapcsán “Csernobil” lehet különösen a nagy sikerű sorozat után, viszont rengeteg más helyszín is van, ahol tragédiák ezrei történtek.