Menü

Pajzsmirigyesek tanácstalanul: most kell jód, vagy nem?

Sokáig fogalmam sem volt, mi a válasz erre a kérdésre. Azt tudtam, hogy melyek azok az étrendkiegészítők, vitaminok, melyeke szükségesek egy pajzsmirigybeteg számára, azonban mi a helyzet a jóddal? Most akkor kell, vagy nem, kinek fontos, kinek tilos?

Egy egészséges felnőttnek körülbelül 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, melyet bevihet tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában, de étrendkiegészítők alkalmazásával is szedheti.

Pajzsmirigybetegség esetén azonban fennállhat olyan helyzet is, amikor a jód csak árt, ahelyett, hogy használna, ilyen például a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, valamint a pajzsmirigy túlműködése, jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, ekkor a jód úgymond olaj a tűzre.

Ekkor kerülni kell minden olyan ételt, étrendkiegészítőt, jódozott sót, algakészítményeket, fogyókúrás shakeket, melyekben fellelhető a jód.

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladásban adott jód fokozhatja a gyulladásos folyamatot, így az ilyen betegek esetében a jód adása ellenjavallt. Erre a beteget gondozó orvos hívja fel a figyelmet, továbbá nem alkalmaznak jódkezelést göbös pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknél sem.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy „sima” pajzsmirigy alulműködésről, vagy autoimmun pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, melyet egyszerű, pár perces vérvétellel meg lehet állapítani.

Ha nem áll fenn az autoimmunitás veszélye, akkor érdemes jódot bevinni a szervezetbe, mert ekkor meg ez lehet gyógyír a pajzsmirigy normál működésére, ehhez javasolt követni a jódprotokollt, mely alaposan és logikusan felépített jódpótlást jelent.

Melyik érték milyen esetben mondható ideálisnak?

A TSH érték 0-4 között ideális, de a középérték a legjobb, illetve a T3 és T4 hormonok esetében az fT4: 12.0-22.0 pmol/L között, az fT3: 2.4-6.3 pmol/L között működik ideálisan, de inkább a felső harmadban.

Nem elég önmagában a TSH értéket nézetni, szükség van a komplett pajzsmirigy laborcsomag vizsgálatára (T3, T4, Anti-TPO, TG, Anti-TG stb.), melynek eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, természetesen endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni a leletekkel és a teendőkkel.

Nagyon fontos, hogy a várandós kismamák mielőbb nézessék meg pajzsmirigyüket, hogy az esetleges túl-vagy alulműködés kiderüljön és időben elkezdjék a gyógyszeres kezelést. A már kezelt pajzsmirigybeteg kismamáknál gyakran szükséges lehet a terhesség alatti gyógyszeradag megváltoztatása, ezért a betegeknél 4-6 hetente laborvizsgálat javasolt.

Sajnos a magánlaborok nagyon drágák, mégis érdemes hozzájuk fordulni vizsgálatért, mert a legtöbb esetben 24 órán belüli eredményt kaphatunk (1-2 értéktől eltekintve, melynek eredményére néhány napot várni kell)

A pajzsmirigyes várandósok vegyék figyelembe, hogy sok terhes vitamin jódot tartalmaz, azonban a patikákban kaphatóak jód nélküli vitaminkészítmények is, csak tudni kell, hogy a betegség melyik típusába tartozik a kismama.

A jódhiány veszélyt jelent a fejlődő magzatra, ezért nagyon fontos tisztában lenni a pajzsmirigyzavarunk pontos diagnózisával és keresni egy jó endokrinológust, aki segít eligazodni a teendőkben.

Tartozzunk bármelyik „táborhoz” is, azt fontos kiemelni, hogy a túlzott jódfogyasztást mindenkinek érdemes elkerülnie, mivel bizonyos esetekben kiválthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését is.

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Csinálj edzősarkot otthon!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, azonban mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből!

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!


Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Koffeintúladagolás

A hirtelen koffeinmegvonás sem jó, de a túlzásba vitt koffeinfogyasztás sem. Koffein túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, ami napi pár kávéval, csokival, vagy kólával hamar elérhető. Mi történik ilyenkor, s milyen tünetek jelzik, hogy sok volt a pörgető?