Menü

Pajzsmirigyesek tanácstalanul: most kell jód, vagy nem?

Sokáig fogalmam sem volt, mi a válasz erre a kérdésre. Azt tudtam, hogy melyek azok az étrendkiegészítők, vitaminok, melyeke szükségesek egy pajzsmirigybeteg számára, azonban mi a helyzet a jóddal? Most akkor kell, vagy nem, kinek fontos, kinek tilos?

Egy egészséges felnőttnek körülbelül 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, melyet bevihet tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában, de étrendkiegészítők alkalmazásával is szedheti.

Pajzsmirigybetegség esetén azonban fennállhat olyan helyzet is, amikor a jód csak árt, ahelyett, hogy használna, ilyen például a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, valamint a pajzsmirigy túlműködése, jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, ekkor a jód úgymond olaj a tűzre.

Ekkor kerülni kell minden olyan ételt, étrendkiegészítőt, jódozott sót, algakészítményeket, fogyókúrás shakeket, melyekben fellelhető a jód.

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladásban adott jód fokozhatja a gyulladásos folyamatot, így az ilyen betegek esetében a jód adása ellenjavallt. Erre a beteget gondozó orvos hívja fel a figyelmet, továbbá nem alkalmaznak jódkezelést göbös pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknél sem.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy „sima” pajzsmirigy alulműködésről, vagy autoimmun pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, melyet egyszerű, pár perces vérvétellel meg lehet állapítani.

Ha nem áll fenn az autoimmunitás veszélye, akkor érdemes jódot bevinni a szervezetbe, mert ekkor meg ez lehet gyógyír a pajzsmirigy normál működésére, ehhez javasolt követni a jódprotokollt, mely alaposan és logikusan felépített jódpótlást jelent.

Melyik érték milyen esetben mondható ideálisnak?

A TSH érték 0-4 között ideális, de a középérték a legjobb, illetve a T3 és T4 hormonok esetében az fT4: 12.0-22.0 pmol/L között, az fT3: 2.4-6.3 pmol/L között működik ideálisan, de inkább a felső harmadban.

Nem elég önmagában a TSH értéket nézetni, szükség van a komplett pajzsmirigy laborcsomag vizsgálatára (T3, T4, Anti-TPO, TG, Anti-TG stb.), melynek eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, természetesen endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni a leletekkel és a teendőkkel.

Nagyon fontos, hogy a várandós kismamák mielőbb nézessék meg pajzsmirigyüket, hogy az esetleges túl-vagy alulműködés kiderüljön és időben elkezdjék a gyógyszeres kezelést. A már kezelt pajzsmirigybeteg kismamáknál gyakran szükséges lehet a terhesség alatti gyógyszeradag megváltoztatása, ezért a betegeknél 4-6 hetente laborvizsgálat javasolt.

Sajnos a magánlaborok nagyon drágák, mégis érdemes hozzájuk fordulni vizsgálatért, mert a legtöbb esetben 24 órán belüli eredményt kaphatunk (1-2 értéktől eltekintve, melynek eredményére néhány napot várni kell)

A pajzsmirigyes várandósok vegyék figyelembe, hogy sok terhes vitamin jódot tartalmaz, azonban a patikákban kaphatóak jód nélküli vitaminkészítmények is, csak tudni kell, hogy a betegség melyik típusába tartozik a kismama.

A jódhiány veszélyt jelent a fejlődő magzatra, ezért nagyon fontos tisztában lenni a pajzsmirigyzavarunk pontos diagnózisával és keresni egy jó endokrinológust, aki segít eligazodni a teendőkben.

Tartozzunk bármelyik „táborhoz” is, azt fontos kiemelni, hogy a túlzott jódfogyasztást mindenkinek érdemes elkerülnie, mivel bizonyos esetekben kiválthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését is.

Leptin hormon növelése

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

Hajápolás télen

Túl a tél közepén a hajunk is megérzi a természetes meleg és az elegendő napsütés hiányát. A fűtés miatt kiszárad, a sapka miatt azonban folyamatosan zsírosodik. Természetes hajpakolásokkal azonban a hajunk is egészségesen vészelheti át a hideg időszakokat.

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

Élelmiszerek a kellemetlen szájszag ellen

Íme, pár gondolat arról, hogy , mi okozza és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!