Menü

Egy önvallomás arról, miért tettem ki a mobiltelefont a szobámból éjszaka

Kettős helyzetben voltam az elalvás tekintetében az elmúlt pár hónapban. Egyrészt szerencsés helyzetben vagyok, mert mint szabadúszó nem vagyok időhöz kötve, tehát nem reggel 8-ra kell bejárnom egy munkahelyre dolgozni. Ez nagyon kényelmesen hangzik, hiszen az ébredésem sincs időhöz kötve. Éppen ezért látszatra többet megengedhet magának az ember. A mobiltelefonom ott hevert mellettem, lefekvés előtt elolvastam a legfrissebb híreket, készültem a következő napra, esetleg videókat nézegettem a megosztó oldalakon, nem feltétlenül munka, sokkal inkább szórakozás gyanánt. És egyszer csak azt vettem észre, hogy nem tudok időben elaludni. Sosem voltam egy korán lefekvő, Tehát ha azt mondom, hogy este 11 vagy éjfél körül alszok el, akkor nálam ez jelenti azt hogy időben.

De ez az idő is jócskán kitolódott, így mindennaposan éjjel 2, 3, de akár 4 óra is lehetett, amikor végre átadtam magam az álomnak. Ez két problémát okozhat: az egyik, hogy másnap kialvatlanul ébredek. Talán nagyobb szerencse volt az, hogy velem nem ez történt, hanem normál mennyiséget aludva jóval később ébredtem, akár 10-11 órakor. Így viszont könnyen kitalálható, hogy elment egy fél napom, hasznos munkavégzés nélkül. És éreztem, hogy ez legalább ugyanakkora probléma, mintha kialvatlanul ébrednék. Bizony jó pár hónapig beleragadtam ebbe az ördögi körbe, és azt éreztem, hogy nem tudok belőle kimászni, például olyan hagyományos módszerekkel sem, mint az olvasás. Egyszerűen vagy nem fáradtam el, vagy igen, de elaludni nem tudtam.

És itt jön az akarati tényező. Mert nem kell orvosnak lenni ahhoz, hanem csak egyszerű, tudatos olvasónak, hogy ismerjük annak káros hatásait, ha lefekvés előtt a telefonnal babrálunk. Hogy miért akarati tényező? Természetesen azért, mert kizárni őket a szobából, mármint a mobiltelefonokat, bizony komoly akarati kérdés.

Egyre több kutatás bizonyította már, hogy a telefonokon a LED-kijelző fénye erősen befolyásolja az elalvásért felelős melatonin nevű hormon mennyiségét. Ráadásul az ágyban a magunk mellett felejtett telefon elektromágneses hullámai is befolyásolhatják a szervezetünket, és időt vesz el az alvástól, sőt befolyásolja annak minőségét is. Szakértők is azt javasolják, hogy hagyományos módszerekkel aludjunk el, ha máshogy nem megy, és nem vagyunk az adott pillanatban eléggé fáradtak, akkor olvasunk könyvet. Kutatások azt is kimutatták, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály a tinédzserek, de hatással van a mobiltelefon egészen a nyugdíjas korosztályig.

Valóban nehéz harc, hogy távol tartsuk magunktól a mobiltelefont lefekvés előtt. Tettem egy próbát, szerencsére úgy tűnik sikerült. És noha az, hogy én magam este 11 előtt nehezen alszom el, régebbre és más okra nyúlik vissza, azért az elmondható, amióta ezt az este 11 órai sikerült fixálni, nemcsak a közérzetem, hanem a munkához való viszonyom is pozitív irányba változott. Nem mellesleg találtam egy jó könyvet, amit örömmel olvasok.

Örömtréning technikája

Szükségünk van a pihenésre, de nem mindegy, milyen körülmények között és hogyan töltjük a stresszes hétköznapok utáni lazítást.

A jó főnök tulajdonságai

A főnöki titulust nem adják ingyen, és a vezetői rang sem csöppen csak úgy az ölbe. Ahhoz pedig, hogy valaki kiváló vezető legyen, elengedhetetlen a kollégáival ápolt jó kapcsolat, ami egyben a vállalat fejlődésének kulcsa is.

Felnőtt társasjátékok II. avagy ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani?

Ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani? – tettem fel a kérdést az előző, felnőtt társasjátékokkal foglalkozó cikkemben. A folytatásban be is mutatok néhányat a legnépszerűbbek közül!

Aerob-anaerob edzés, melyik mi is pontosan?

Aerob és anaerob jelentése, az edzések közötti különbség. Sokszor hallani ezeket a kifejezéseket, de kevesen tudnák megmondani, pontosan, miről is van szó. Nézzük melyik mit takar.

Társasjátékok felnőtteknek

Ki mondta, hogy a felnőttek nem szeretnek játszani? Téves elképzelés, hogy a társasjáték a gyerekeknek való. Ha szétnézünk a piacon, bizony látni, milyen jópofa felnőtt társasjátékokra lehet bukkanni és milyen széles a paletta, akármilyen alkalomra is keresgélünk felnőtteknek való társasokat. Ötletes, kreatív, szórakoztató!