Menü

Edzés utáni regeneráló ételek

Edzés után nagy szüksége van a szervezetnek szénhidrátokra, fehérjére, zsírokra megfelelő arányban. Ha „jól” eszünk, a testünk meg fogja hálálni, mert megfelelően fel tudja használni a bevitt tápanyagokat. Máskor sem tanácsos üres kalóriákat enni, de edzés után kifejezetten nem szabad.

Szakemberek szerint edzés után testtömeg kilogrammonként kb. 0,4-1 gramm szénhidrátra és 0,1-0,25 gramm fehérjére van szükség.

Nem kell különleges porokra gondolni, vagy drága shakekre, hiszen hétköznapi élelmiszerekből is összeállíthatjuk a megfelelő, tápanyagdús ételeket, úgy mint zab, rizs, csirkemell, olajos magvak, túró és zsírszegény tejtermékek, zöldségek, gyümölcs, tojás.

Nekem valamiért edzés után első dolgom megenni egy banánt, nem kombinálom túl, hiszek a szervezetemnek, valamiért ezt kívánja, akár egy pohár tejjel, vagy joghurttal. Jobb, ha nem is áll senki az utamba, amíg be nem toltam, valamiért bizonyára erre van szükgésem.

Klasszikus szénhidrátforrás, gyors felszívódású, nem véletlen szerepel futóversenyeknél a frissítőpontok asztalain. Magas magnézium- és káliumtartalma miatt szinte tökéletes regeneráló étel, melyet ha zabkásába karikázunk és megcsapjuk egy kanál mogyoróvajjal, gyakorlatilag nagyon jó edzés utáni étkezést kaptunk. Aki használ proteinport, egy kanállal keverhet hozzá – én szoktam.

Jó hír, hogy a legújabb kutatások alapján a testmozgás tekintetében jobban állunk, mint pár éve, ugyanakkor nem ilyen biztató a helyzet azt vizsgálva, hogy mi kerül a tányérunkra. A magyarok nagy része beiktatja a sportot az életébe, de az étkezésére továbbra sem figyel. A válaszadók majdnem kétharmadának étrendjét gyakran alkotják zsíros és nehéz, olajban kisütött ételek.

Ha pedig a sport mellett helytelenül eszünk, akkor nem sokat ér. Gondoljunk a 20-80 szabályra, köztudott, hogy 80%-ban az határozza meg formánkat és fittségünket, hogy mit eszünk és „csak” 20 –ban játszik közre a sport.

Ha emellé még hozzátesszük, hogy a folyadékfogyasztásunk igen gyatra, akkor érthető, miért van a sok egészségi és esztétikai probléma. A lakosság több mint harmada nem issza meg a másfél litert, ami pedig igen kevés. A rossz étkezést és a kevés folyadékfogyasztást pedig nem fogja kompenzálni a sportolás, ezért vagyunk túlsúlyosak, tisztelet a kivételnek.

Jól lenni és jól kinézni, láthatjuk ez igencsak többtényezős. Az egészséges életmód alappillérei pedig: a kiegyensúlyozott étrend és folyadékfogyasztás, a testmozgás, a mentális egyensúly. Ezeket sorra kell venni az egészség, fittség és a szebb külső felé vezető úton.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.