Menü

A krumpli különleges „unokatestvére”: az édesburgonya

Köretnek, főételnek, de még rágcsálnivalóknak is tökéletes a manapság nagy népszerűségnek örvendő édesburgonya. Nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, hanem ízében is különlegesebb, valamint alacsony kalóriatartalma miatt diétázók tányérjára is nyugodtan kerülhet.

Az édesburgonya, vagy másnéven batáta Dél-Amerikában őshonos növény, ami nem is a burgonyafélék, hanem szulákfélék nemzetségébe tartozik rendszertani szempontból. Két fajtáját különböztetjük meg, húsuk színe és ízük alapján. Az egyik már-már fehérhúsú, gesztenyére hasonlító íze van, míg a másik narancssárga húsú és leginkább sütőtökre vagy répára hajaz az ízvilága.

Nemcsak főétel mellé köretként készíthető el a batáta, hanem süteményeknek is finom hozzávalója lehet.

Édesburgonya olaszosan

Egyszerű és nagyon finom recept, igazi olaszos ízvilág, amit a tej- és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Hozzávalói:

1,5 kg édesburgonya

6 db újhagyma és 1 fej fokhagyma

4 teáskanál fűszersó, oregano és bazsalikom

1 teáskanál őrölt fekete bors és fehérbors

8 evőkanál extraszűz olívaolaj

Az adagokat természetesen arányosan lehet csökkenteni, vagy növelni.

Alapos tisztítás után meghámozzuk és karikákra vágjuk a batátát és a hagymákat. Egy nagyobb tepsibe szépen elrendezzük a zöldségeket, közben pedig 200 fokosra melegítjük elő a sütőt. Az olívaolajjal összekevert fűszereket ráöntjük az édesburgonyára és a hagymákra, majd alufóliával fedjük le. A felmelegített sütőben körülbelül háromnegyed órát sütjük.

Gnocchi édesburgonyából

Megint olaszos ízek, de az elkészítés már kicsit összetettebb.

Szükség lesz hozzá

1 kg batátára,

12,5 dkg ricottára,

3 dkg reszelt parmezán sajtra,

1 db tojásra,

1 késhegynyi őrölt szerecsendióra,

frissen őrölt borsra,

28 dkg lisztre,

olajra,

és 1 vagy 2 evőkanál petrezselyemre.

Megtisztítjuk a batátákat, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A villával megszurkált édesburgonyákat 45 percig sütjük sütőpapírral leterített tepsiben. Ezután félbe vágjuk őket és héjukból kiszedjük az átpuhult húsukat. Pépesre turmixoljuk botmixerre, majd ehhez adjuk a ricottát, a sajtot, tojást és a fűszereket. Az összekevert fűszeres krumplit simára gyúrjuk, hozzáadjuk a lisztet és két órát pihentetjük.

Négy részre osztjuk a masszát, aminek negyedét megszórjuk liszttel és egy centiméter vastagságú hengerré sodorjuk. Utána kis darabokat vágunk belőle, ugyanígy teszünk a maradék három adaggal is. Nagyobb lábasban megsózott vizet forralunk. A forró vízben főzzük a kis gnocchikat körülbelül 2-3 percig. Ezután egy serpenyőben olajat forralunk, amin megfuttatjuk a még meleg gnocchikat, megszórjuk őket petrezselyemmel, majd ha kész lettek parmezánnal tálaljuk. Főételnek, köretnek is tökéletes.

Egy kis uzsonna

Az édesburgonya finom és egészséges nasi is, vékonyra felszelelve, olajban vagy tepsiben fűszerekkel kisütve, munkába vagy iskolába is vihetjük.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.