Menü

A krumpli különleges „unokatestvére”: az édesburgonya

Köretnek, főételnek, de még rágcsálnivalóknak is tökéletes a manapság nagy népszerűségnek örvendő édesburgonya. Nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, hanem ízében is különlegesebb, valamint alacsony kalóriatartalma miatt diétázók tányérjára is nyugodtan kerülhet.

Az édesburgonya, vagy másnéven batáta Dél-Amerikában őshonos növény, ami nem is a burgonyafélék, hanem szulákfélék nemzetségébe tartozik rendszertani szempontból. Két fajtáját különböztetjük meg, húsuk színe és ízük alapján. Az egyik már-már fehérhúsú, gesztenyére hasonlító íze van, míg a másik narancssárga húsú és leginkább sütőtökre vagy répára hajaz az ízvilága.

Nemcsak főétel mellé köretként készíthető el a batáta, hanem süteményeknek is finom hozzávalója lehet.

Édesburgonya olaszosan

Egyszerű és nagyon finom recept, igazi olaszos ízvilág, amit a tej- és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Hozzávalói:

1,5 kg édesburgonya

6 db újhagyma és 1 fej fokhagyma

4 teáskanál fűszersó, oregano és bazsalikom

1 teáskanál őrölt fekete bors és fehérbors

8 evőkanál extraszűz olívaolaj

Az adagokat természetesen arányosan lehet csökkenteni, vagy növelni.

Alapos tisztítás után meghámozzuk és karikákra vágjuk a batátát és a hagymákat. Egy nagyobb tepsibe szépen elrendezzük a zöldségeket, közben pedig 200 fokosra melegítjük elő a sütőt. Az olívaolajjal összekevert fűszereket ráöntjük az édesburgonyára és a hagymákra, majd alufóliával fedjük le. A felmelegített sütőben körülbelül háromnegyed órát sütjük.

Gnocchi édesburgonyából

Megint olaszos ízek, de az elkészítés már kicsit összetettebb.

Szükség lesz hozzá

1 kg batátára,

12,5 dkg ricottára,

3 dkg reszelt parmezán sajtra,

1 db tojásra,

1 késhegynyi őrölt szerecsendióra,

frissen őrölt borsra,

28 dkg lisztre,

olajra,

és 1 vagy 2 evőkanál petrezselyemre.

Megtisztítjuk a batátákat, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A villával megszurkált édesburgonyákat 45 percig sütjük sütőpapírral leterített tepsiben. Ezután félbe vágjuk őket és héjukból kiszedjük az átpuhult húsukat. Pépesre turmixoljuk botmixerre, majd ehhez adjuk a ricottát, a sajtot, tojást és a fűszereket. Az összekevert fűszeres krumplit simára gyúrjuk, hozzáadjuk a lisztet és két órát pihentetjük.

Négy részre osztjuk a masszát, aminek negyedét megszórjuk liszttel és egy centiméter vastagságú hengerré sodorjuk. Utána kis darabokat vágunk belőle, ugyanígy teszünk a maradék három adaggal is. Nagyobb lábasban megsózott vizet forralunk. A forró vízben főzzük a kis gnocchikat körülbelül 2-3 percig. Ezután egy serpenyőben olajat forralunk, amin megfuttatjuk a még meleg gnocchikat, megszórjuk őket petrezselyemmel, majd ha kész lettek parmezánnal tálaljuk. Főételnek, köretnek is tökéletes.

Egy kis uzsonna

Az édesburgonya finom és egészséges nasi is, vékonyra felszelelve, olajban vagy tepsiben fűszerekkel kisütve, munkába vagy iskolába is vihetjük.

Most ez komoly?

Ne legyen cukros, zsírban úszó, vagy csupa fehérlisztes, nos ez a fő irány. A többi már csak adalék. Abszolút nem csoda, ha az ember megkeveredik a sok jótanácsban és a sok irányzatban.

A ginzengben rejlő csodálatos erő

A ginzeng gyökeret évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Ernyős virágzatú.

Sokat egyek reggelire?

Több írásom is szólt arról, hogy hogyan mozogjunk, hogyan osszuk be hétköznapjainkat. Ugyanilyen fontos kérdés lehet a munkavégzésünk napján az, hogy vajon mennyi reggelit fogyasszunk és mennyit ebédeljünk. Persze ez nem csak egyénenként, de sokszor nemzetenként is különböző.

Mínusz kilók, de milyen áron?

A fogyás, az áhított alak elérése ma is rengeteg embert érint, akik a legkülönbözőbb diétákkal akarják lefaragni a felesleget. Legtöbbször ezek a fogyókúrák inkább ártanak az egészségnek, mintsem segítsenek megszabadulni a plusz kilóktól.

Torkosság vagy függőség?

Mindenkinek van kedvenc étele, amit szívesen fogyaszt, és van olyan, amelynek abbahagyása már komoly erőfeszítést igényel, mert szinte függünk tőle.