Menü

A krumpli különleges „unokatestvére”: az édesburgonya

Köretnek, főételnek, de még rágcsálnivalóknak is tökéletes a manapság nagy népszerűségnek örvendő édesburgonya. Nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, hanem ízében is különlegesebb, valamint alacsony kalóriatartalma miatt diétázók tányérjára is nyugodtan kerülhet.

Az édesburgonya, vagy másnéven batáta Dél-Amerikában őshonos növény, ami nem is a burgonyafélék, hanem szulákfélék nemzetségébe tartozik rendszertani szempontból. Két fajtáját különböztetjük meg, húsuk színe és ízük alapján. Az egyik már-már fehérhúsú, gesztenyére hasonlító íze van, míg a másik narancssárga húsú és leginkább sütőtökre vagy répára hajaz az ízvilága.

Nemcsak főétel mellé köretként készíthető el a batáta, hanem süteményeknek is finom hozzávalója lehet.

Édesburgonya olaszosan

Egyszerű és nagyon finom recept, igazi olaszos ízvilág, amit a tej- és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Hozzávalói:

1,5 kg édesburgonya

6 db újhagyma és 1 fej fokhagyma

4 teáskanál fűszersó, oregano és bazsalikom

1 teáskanál őrölt fekete bors és fehérbors

8 evőkanál extraszűz olívaolaj

Az adagokat természetesen arányosan lehet csökkenteni, vagy növelni.

Alapos tisztítás után meghámozzuk és karikákra vágjuk a batátát és a hagymákat. Egy nagyobb tepsibe szépen elrendezzük a zöldségeket, közben pedig 200 fokosra melegítjük elő a sütőt. Az olívaolajjal összekevert fűszereket ráöntjük az édesburgonyára és a hagymákra, majd alufóliával fedjük le. A felmelegített sütőben körülbelül háromnegyed órát sütjük.

Gnocchi édesburgonyából

Megint olaszos ízek, de az elkészítés már kicsit összetettebb.

Szükség lesz hozzá

1 kg batátára,

12,5 dkg ricottára,

3 dkg reszelt parmezán sajtra,

1 db tojásra,

1 késhegynyi őrölt szerecsendióra,

frissen őrölt borsra,

28 dkg lisztre,

olajra,

és 1 vagy 2 evőkanál petrezselyemre.

Megtisztítjuk a batátákat, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A villával megszurkált édesburgonyákat 45 percig sütjük sütőpapírral leterített tepsiben. Ezután félbe vágjuk őket és héjukból kiszedjük az átpuhult húsukat. Pépesre turmixoljuk botmixerre, majd ehhez adjuk a ricottát, a sajtot, tojást és a fűszereket. Az összekevert fűszeres krumplit simára gyúrjuk, hozzáadjuk a lisztet és két órát pihentetjük.

Négy részre osztjuk a masszát, aminek negyedét megszórjuk liszttel és egy centiméter vastagságú hengerré sodorjuk. Utána kis darabokat vágunk belőle, ugyanígy teszünk a maradék három adaggal is. Nagyobb lábasban megsózott vizet forralunk. A forró vízben főzzük a kis gnocchikat körülbelül 2-3 percig. Ezután egy serpenyőben olajat forralunk, amin megfuttatjuk a még meleg gnocchikat, megszórjuk őket petrezselyemmel, majd ha kész lettek parmezánnal tálaljuk. Főételnek, köretnek is tökéletes.

Egy kis uzsonna

Az édesburgonya finom és egészséges nasi is, vékonyra felszelelve, olajban vagy tepsiben fűszerekkel kisütve, munkába vagy iskolába is vihetjük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.