Menü

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A tiszta juharszirup

A juharszirupot akkor kapunk, ha a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik. Ma már Délkelet-Kanada és New England az egyetlen juharszirup termelő régiók a világon, bár a juhar szélesebb körben terem meg ebben a régióban. A juharszirup tömegének 66-67 százaléka cukor, Cornell szerint 66, az University of New Hampshire Cooperative Extension szerint 67, emiatt éppen nem a leginkább fogyasztó élelmiszerek közé tartozik, viszont azt meg kell jegyezni, hogy értékes ásványi anyagai, nyomelemei és vitaminjai miatt érdemes ezt az alternatívát választani édesítésre és főzésre, mivel sokkal egészségesebb a tiszta cukornál.

Jó antioxidáns, mivel nagyszerű forrása a mangánnak. Ez az ásványi anyag amellett hogy energiát ad, segít az immunrendszer megerősítésében, ezáltal szembeszáll a különböző baktériumok és fertőzések ellen. A juharszirup antioxidáns vegyületeiről megállapították, hogy semlegesíthetik a szabadgyököket is, és csökkenthetik a sejtek oxidatív károsodásának mértékét. Antioxidáns vegyületei közül az egyik legfontosabbak a fenolok, amelyek segíthetnek cukorbetegeknél szinten tartani a vércukrot, mivel megakadályozzák, hogy az enzimek a szénhidrátokat cukorrá alakítsák.

A juharszirup fontos tápanyagok tárháza: Tartalmaz cinket, vasat, magnéziumot, mangánt, kálciumot és káliumot. A juharszirup tápanyagai támogatják a szervezet egészségét, és segítenek fenntartani a fehérvérsejtek számát – közvetve harcolnak a megfázás és a vírusok ellen.

Tartalmaz flavonoidokat, amelyek köztudottan jó hatással vannak a szervezetre – Maga a juharfa a flavonoidokkal öli meg a számára ártó baktériumokat. A szirup sem működik másképp: Az értékes vegyületeknek köszönhetően véd a betegségekkel szemben.

A juharszirup segít csökkenteni a zsírbevitelt. A ’Fat Secret’ élelmiszer és táplálkozási adatbázisa szerint nem is tartalmaz zsírt, így a tiszta juharszirup a legjobb minőségű főzésre alkalmas zsiradékok egyike. Használhatjuk a húsok ízének fokozására, a sütemények és az édes kenyerek édesítésére.

A kutatások bebizonyították, hogy a juharszirup polifenolokat is tartalmaz. A polifenolokról köztudott, hogy antioxidáns - és gyulladáscsökkentő hatásúak, illetve képesek szabályozni a vércukorszintet is.

Egyes dietetikusok a szuperételek egyre bővülő skálájára sorolják a juharszirupot. Hogy miért? Például mindössze 100g juharszirup elegendő, hogy biztosítsuk a mangán napi bevitelének 100%-át, vagy éppen a cink ajánlott napi mennyiségének 28%-át.

Fenolok

A fenolos vegyületek közé tartoznak a flavonoidok. Ezek általában a bogyós gyümölcsökben, a szőlőben, a szederben, a tőzeg áfonyában, az acai berryben stb. találhatóak meg és köztudott róluk, hogy igen jó hatással vannak a szervezetre. Navindra Seeram szerint a fenolos juharszirup a juharfa önvédelmi fegyvere, mivel ezzel öli meg a számára ártó baktériumokat és kórokozókat. És hasonlóan működik a szervezetben is: értékes anyagainak köszönhetően megvédi a szervezetet a betegségekkel szemben. Összességében tehát elmondható, hogy érdemes a juharszirupot fogyasztani, de nem szabad túlzásba esni vele, mert nagy mennyiségben gátolhatja a fogyást, a súlycsökkenést.

Szerző :Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.