Menü

Senki sem veszi észre, ha megcsináljuk, de azonnal , ha nem…

Biztos van, akinél a férj (is) vasal, az enyém a minap megkérdezte, hol tartjuk a vasalót, tehát mondhatom, hogy többségében a nők végzik el ezt a hálátlan feladatot. Szerencsére vannak már vasalásmentes ruhadarabok is, de a házimunka attól még sok időt elvesz, hiszen nemcsak a vasalás értendő alatta. Ha pedig vasalásra négy hónapot áldozunk, vajon mennyit tehet ki egy egész háztartás vezetése? Kedves kutatók? Ha esetleg ráérnétek, érdekelne az eredmény. Bár azon csak felidegesíteném magam.

A házimunkában jó lenne időt megspórolni, a vasalás megkönnyítésére például kifejezetten jó tanács a mosás elkezdése előtt kiválasztani a programot és a fordulatszámot. Ha alacsony fordulatszámot állítunk be, akkor több nedvesség marad az anyagban, így könnyebben szárad gyűrődésmentesen, s nem kell annyit, vagy nem is kell egyáltalán vasalni. (elég csak átsimogatni)

Nagyon praktikus trükköt tanultam ma, amely – hacsak nem szeretnénk élére vasalt ruhákat – mindenképp megkönnyíti a vasalással eltöltött négy hónapot.

A trükk pedig: hajtogatás nedvesen! A legfontosabb művelet a mosás után, hogy amint lejárt a gép, vegyük ki a ruhákat, húzogassuk ki őket, majd hajtogassuk őket össze.

Ha egymásra halmozzuk a nedves ruhákat, akkor a saját súlyuk is rásegít az „önvasaló hatásra”. Hagyjuk a ruhákat így 10-15 percre, majd teregessük ki őket. Ez mindenképp jól jöhet, ha nagyon időhiányban szenvedünk, vagy nagyon nincs kedvünk élére vasalni minden darab pólót, nadrágot.

Szerencsére nem feltétlen utálatos mindegyik házimunka, a kutatások szerint a mosással nincs baj, a férfiak pedig a főzést szívesen átvállalják.

A kutatásból arra is fény derül, hogy az ablakpucolás messze az egyik leggyűlöltebb házimunka, de a vasalás és a portörlés is népszerűtlen, míg a férfiak a mosogatás alól szeretnek kibújni, a fürdőszobát pedig akkor takarítjuk előszeretettel, ha vendégeket várunk. (van benne valami)

A megkérdezettek közel fele átlagosan egy-két óra alatt végez a takarítással, pláne akik gyakrabban takarítanak, akik azonban heti egy napot szánnak rá, ők gyakran 3-4 óra alatt sem végeznek.

Amúgy véleményem szerint a házimunkával nem is lenne baj, sem a gyermekneveléssel járó feladatokkal, csak mindez úgy nehéz, hogy közben mi nők is napi 8-10 órát dolgozunk…

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.