Menü

Sokat egyek reggelire?

Ahogy a mondás is tartja: Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus. És valóban: Kimutatások szerint sokkal jobb az ember munkateljesítménye, hogyha viszonylag tisztességesen megreggelizik. Nem jó az, hogyha üres gyomorral kezdünk neki a munkának, hamarabb megéhezik ebben az esetben, sőt, lehet hogy már egy felnőtt ember is a délelőtt közepén azt érzi, hogy egyszerűen éhes, ami kevésbé hatékonnyá és türelmetlenné teszi.

Számos szakember foglalkozik azzal, hogy mit érdemes ennünk reggelire mit érdemes, vagy éppen nem érdemes reggelizni és ebédelni, ám azt is megvizsgálom, az életvitelünket tekintve mi megvalósítható és megvalósítandó is. Ha a munkavégzés szempontjából nézzük a dolgokat, akkor inkább fontos, hogy a reggeli viszonylag bőséges legyen, hogy jóllakottan indulunk a munkába. A általában valóban nem szokták javasolni a fehér lisztből készült pékárukat, mint ahogy a joghurt is erre a nem javasolt listára szokott kerülni a különböző felsorolásokban, de ezt tényleg később.

Most csak arra biztatok mindenkit, hogy kellő mennyiségben vegyen magához reggel megfelelő ételt. Pláne akkor, hogyha megvan az a szokása, bevallom nekem is és hát rossz szokás, hogy szereti vagy talán érdemesebb úgy fogalmazni, hogy szükséges kávéval indítani a napot. Kávét ugyanis tilos éhgyomorra inni.

És vajon mit érdemes ebédre enni? Sokszor ugyanis a legnagyobb kihívás az, hogy tudjuk, ebéd után vissza kell menni dolgozni. Így legtöbben nem engedhetik meg maguknak természetesen, hogy olyan mértékben nehéz ételeket egyenek, ami esetleg megakadályozza őket a munkavégzésben, elnehezítse, elálmosítsa őket. Megjegyzendő, hogy bár Nyugat-Európából nem igazán ismerik, azért Magyarországon nagyon népszerű a leves, amit nem érdemes kihagyni. Ám a leves után is figyelni kell arra, hogy laktató, de minél könnyebb ételeket vegyünk magunkhoz. A vacsora az egy másik kérdés, nem kapcsolódik közvetlenül általában a munkánkhoz.

Tehát munkanapokra azt lehet javasolni, hogy reggelire többet étkezzünk, így könnyebben el tudjuk kezdeni a napot és a munkavégzést, míg ebédre rendes mennyiségű, laktató de könnyű ételeket együnk, hogy gyorsan meg tudjuk emészteni és ne jöjjön be az úgynevezett kajakóma. Egy későbbi cikkben részletesebben leírom, hogy mi is az ami tanácsos, vagy éppen nem tanácsos reggelire és ebédre.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.