Menü

Cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség tünetei és szövődményei azt jelzik, hogy az adott szervek, sejtek károsodtak, regenerációjuk csökkent. Ebben a helyzetben szervezetünknek több őssejtre van szüksége.

A cukorbetegség előfordulása

A cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel. A 2004-es adatok alapján mintegy félmillió diabeteszes egyénnel számolhatunk Magyarországon. A kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegség.

A cukorbetegség kezelése

Diéta és testmozgás: a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja. Célja normalizálni a testsúlyt olyan étrend segítségével, melyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő arányban vannak jelen. 1-es típusú cukorbajban fontos az inzulinkezelés és a diéta összehangolása.

Orális antidiabetikumok: A tabletták csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében játszanak szerepet. Egyes típusaik az inzulinérzékenységet fokozzák, mások az inzulintermelést, egy harmadik csoport a szénhidrátok felszívódását lassítja.

Inzulin: Az inzulinkezelés beállítása felelősségteljes, különös ismereteket igénylő szakorvosi feladat. A mai kiváló készítmények mellett a beteg kilátásai jelentősen javultak. Az inzulin bejuttatása a szervezetbe napjában több alkalommal a bőr alá adott injekcióval történik. Egyes esetekben lehetőség van az inzulint a bőr alá folyamatosan adagoló pumpa alkalmazására. Az alternatív bejuttatási módok (pl. belélegzés) még kísérleti fázisban vannak.

A cukorbetegség első vonalbeli terápiája minden diabéteszes beteg esetében az életmód kezelés. Ennek része a rendszeres, személyre szabott diéta és napi rendszerességű fizikai aktivitás. Minden cukorbeteg számára javasolt legalább heti 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás végzése. Tovább ellenjavallat hiányában felnőtteknek javasolt heti alkalommal legalább rezisztencia vagy más néven erősítő típusú terhelés végezése is. A mozgás intenzitását, időtartamát, formáját és gyakoriságát egyénre szabottan kell meghatározni, lehetőleg cukorbeteg terápiában jártas mozgásterapeuta iránymutatásával.

Szöveti cukor monitorozás

A szöveti cukor monitorozás folyamatosan méri a cukorszintet. Akinél nehézségbe ütközik a vércukorszint gyakori mérése, vagy gyakori az ingadozó vércukorszint még többszöri mérések ellenére is, nálunk javasolt szöveti cukor monitorozás alkalmazása.

A modern technikának köszönhetően van lehetőség a szöveti cukor folyamatos mérésére. Ilyen esetbe egy szenzor kerül beszúrásra a szövetek közé mely, folyamatosan méri és rögzíti a glükóz szintet. Az eszköz használata a cukorbetegség bármelyik fajtájánál hasznos, főleg, ha gyógyszeres kezelés, diéta és rendszeres mozgás melett rosszúllétek alakulnak ki.

Központunkban lehetőség van hét napra szöveti cukor mérésére alkalmas szenzor használatára, majd az eredmények kiértékelésére és a terápia finomítására.

Inzulinhatást javító szerek

Az inzulintermelést nem befolyásolják, más úton fejtik ki vércukorcsökkentő hatásukat.

A szénhidrátok felszívódásának csökkentése útján hatók (akarbóz): a vékonybél bolyhaiban lévő cukor- és keményítőbontó enzimet, az alfa-glukozidázt gátolja, így azok nem tudnak azonnal felszívódni, és továbbhaladnak a bélcsatornában. Ennek következtében elsősorban az étkezések utáni vércukor-emelkedés mérséklődik.

Metformin: növeli az inzulin hatását, fokozza az inzulinra érzékeny szövetekben a glukóz felhasználását, tehát csökkenti az inzulinrezisztenciát, csökkenti a máj glükóz kibocsátása, valamint a bélből történő cukorfelszívódást. Étvágycsökkentő hatása miatt a túlsúlyos cukorbetegek fogyását is elősegítheti. 2-es típusú cukorbetegek kezelésében a metformin az első választandó készítmény.

Nem is gondolnánk, pedig legtöbbször bizony a cukorbetegség a fő okozója a kialakult vakságnak, a veseelégtelenségnek, a szívinfarktusnak, a stroke-nak és az alsó végtagok amputációjának is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.