Menü

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

A chia mag Dél-Amerika egyes részein őshonos, tulajdonképpen az aztékzsálya magja, ami omega-3 zsírsavakat, fehérjét és B vitaminokat is tartalmaz és emellett magas a rosttartalma is. A mentafélék családjába tartozó növényt már az aztékok is fogyasztották.

A chia mag fogyasztásának veszélyeire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is felhívja a figyelmet, ami „új élelmiszerként” kategorizálja a magot. Részletes és pontosan kimért adagokat hoz példának, hogy mivel, milyen mennyiségben fogyasztható úgy, hogy ne legyen káros az egészségre.

A magas rosttartalom miatt jelentkezhetnek emésztőrendszeri problémák. Az átlagosan ajánlott napi adag a 15 gramm.

Kereszt allergiás reakció is jelentkezhet a fogyasztásakor, a mustárra érzékenyeknél jellemző a tünetek megjelenése.

A chia mag fogyasztása kellő odafigyelés mellett nagyon hasznos az egészségnek, a kiegyensúlyozott táplálkozást segíti elő. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy rendben tartja az emésztőrendszer működését, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. A magas vérnyomást csökkenti és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet.

Sokféleképpen felhasználható, legegyszerűbben joghurthoz vagy kefirhez hozzáadva fogyasztható. Tejjel elkeverve, gyümölccsel puding is készíthető belőle, de sós ételekhez, salátára szórva is tálalható. Sütemények és kenyerek, zsemlék tésztájába is tehetünk, feldobja és ízletesebbé teszi a pékárukat.

Az aztékzsályamagot nem csak szilárd formában használhatjuk fel az étkezés során, hanem olajként is. Az olajat hidegsajtolással állítják elő a magból, oldószer hozzáadása nélkül.

Salátaöntetek hozzávalója, de akár müzlire és gyümölcs- vagy zöldséglevekre is tehetjük. Fontos, hogy a chia mag olaj esetén figyeljünk a napi 2 gramm maximális bevitelre.

Az alapos odafigyelés mellett a chia mag remek táplálék, ami segít a megfelelő rost és fehérje-bevitel fenntartásában is. Mint minden táplálékot, ezt is mértékkel és odafigyeléssel kell fogyasztani.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.