Menü

Ismerd fel az energiavámpírt!

Az energiavámpírt onnan ismered fel, hogy kiszívja belőled az energiát. Abból építkezik, hogy gyakorlatilag elszívja a te pozitívumaidat, jókedvedet, lelkesedésedet, mert ő ettől érzi jobban magát. Mintha ezzel táplálkozna.

Ezeknek az embertípusoknak több fajtájával is volt már dolgom. A kedvencem a barátnő, aki ha találkozunk, egy szóval nem kérdi, hogy vagyok, ám a találkozó végéig – ameddig bírom, de szinte órákon át – a saját egészségügyi, anyagi, párkapcsolati problémáit darálja, a sok negatívumot, amin keresztülment ő és a családja. Vele soha semmi jó nem történt és nem is fog, neki szerencsétlen az élete és mindenki más problémája, vagy betegsége eltörpül az ő életéhez képest.

A másik ilyen embertípus a folyton helyesbítő, kiigazító. Mindent jobban tud, mindenben jobb nálam, eleve ügyesebb. Ha én lefutom 2 óra alatt a félmaratont, ő 1 óra 40 perc alatt, ha én olvasni kezdek egy könyvet, ő már rég kiolvasta, ha valami szóba kerül, ő pontosan ismerteti a részleteket és, hogy mi hogy van valójában. Túl akarja szárnyalni azt, amit mondok, még akkor is, ha hazudnia kell hozzá.

Hiába mesélek el egy jó vagy vidám sztorit, nem fogja lelkesedéssel és jókedvvel fogadni, inkább kijavít, vagy rákontrázik, hogy nagyobbat tudjon mondani. Folyamatosan megkérdőjelez, beleköt a mondanivalóba, vagy helyesbít.

Energiavámpír kategória az a kolleganő is, aki folyton rosszkedvű, mondhatni haragszik a világra, semmi sem jó neki, mert minden és mindenki rossz, mindenkiben megkeresi és persze meg is találja a hibát. Beszélgetésekben nem vesz részt a kávészünetben, de messziről figyel és időnként odamond ezt-azt, esetleg apróbb beszólásokat ejt el, vagy gúnyos megjegyzéseket tesz. Az ilyen ember nincs kibékülve magával és az életével, a depresszió határán mozog és nem kifelé törekszik mászni ebből a gödörből, hanem másokat is magával rántani. Egyszerűen azért, hogy másoknak se legyen jobb kedve.

Hogy ezek ellen az embertípusok ellen hogyan lehet védekezni, az számomra is jó kérdés. Mindegyikben egy nem jó a közelükben lenni, és nem jó velük beszélgetni. a közös: Elkerülni lenne tanácsos, de nem mindig lehetséges, hiszen egy kollega, vagy családtag napi szinten az életünk része, ott van velünk, mellettünk, nem lehet nem észrevenni. Egy mosoly, egy kedves apróság, vagy illedelmes gesztus nem segít. Én sajnos nem találtam el a megoldást, így próbálok arra törekedni, hogy elengedjem a fülem mellett a negatívumaikat, hiszen felismertem és elfogadtam, hogy ezeknek az embereknek saját magukkal van problémájuk és nem velem.

Segíteni pedig csak azon lehet, aki maga is szeretné.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.