Menü

Ajándéklista rokonoknak

Avagy: „köszi, inkább ezeket ne!” Az ajándékozás mögött természetesen mindig jó szándék van: elsősorban a meglepetés öröme, amit a gyerekeken látunk, amikor valami újat kapnak. Ahogy csillogó szemekkel bontják ki az ajándékot.

Nekem két fiam van, így van körülbelül két köbméter legó (de már összevissza, nem a saját, eredeti dobozukban), kétszáz kisautó, két kosár építőkocka, 2 doboz kiskatona, nagykatona, hadihajókkal, várral. Három nagy tároló tele mesekönyvvel, a plüssállatokat már nem számolom, a kifestőket, újságokat és filctollakat meg pláne nem.

Mindezt eddig 58 négyzetméternyi lakásban tároltam és most elköltöztünk, de így is kevés a hely, nem csoda, ha rohamot kapok, ha eljön egy karácsony vagy húsvét és már azon agyalok, hová pakolom az újabb játékokat és vajon mekkora dobozzal állítanak be a rokonok. A régiektől meg szoktam szabadulni, tudom, hogy sokba kerültek, de elajándékozom kórházak gyerekosztályainak, vagy ismerősöknek, kisgyerekes családoknak, vagy van, amit eladok, bár ez a ritkább.

A gyerekek, még ha iskoláskorúak is, igénylik a játékot, nem örülnek egy új pulcsinak sem sapkának, ők keresik a meglepetést, a játékot, az édességet. Nem lehet lekenyerezni őket egy új tolltartóval, vagy táskával sem.

Általában hasznos dolgokat kapunk, hiszen a nagyszülők mindig megkérdezik, mire van szüksége a gyerekeknek, de természetesen van olyan játék is, amiért nem volt őszinte a mosolyom, ugyanis nem, nem örülünk a dobfelszerelésnek, sem a tizedik szirénázó autónak, meg a vinnyogós zenélő teknősbékának sem, az angolul beszélő nyúl meg éjjel zendít rá mondandójára, általában a szívbajt hozva a szülőkre.

Kisgitár sem kell és köszönjük, mini-zongora sem. (úgyis „véletlen” kifogy belőle az elem…) Ellenben örülünk mindenféle sportfelszerelésnek, biciklisisaknak, napszemüvegnek, focimeznek (de előtte kérdezz azért, melyik csapatnak szurkol).

Jól jön a pénz is, a kicsiknek is van perselye, ha nincs, majd lesz és abban nagyon izgi gyűjteni a pénzt valami áhított dologra. Az enyéim tévére gyűjtenek és nagyon lelkesek ettől, de élmény-kupont is kaphatnak, amire ráírjuk, hogy például egy alkalom mozi, egy óra játszóház, közös fagyizás stb.

A menő tanszerek is lehetnek divatos ajándékok, menő ceruzák, filctollkészlet, úgyis mind fogyóeszköz. Ó és a könyvek. A könyvek nagyon hasznos ajándékok. Ha sikerül megszerettetni velük a meseolvasást, mesehallgatást, nyert ügyünk van.

Az ajándékozásnál is igaz a mondás, a kevesebb több, és az egyszerűbb dolgokkal, sokkal tovább és sokkal szívesebben eljátszanak a gyerekek, mint a drága kütyükkel. A kisfiam egy bottal és két kővel elvan egész délután, ha békén hagyom. Mondjuk, ha sokáig csönd van a szobájában, akkor jó, ha tízig számolsz, mielőtt kinyitod az ajtót…

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.