Menü

Ajándéklista rokonoknak

Avagy: „köszi, inkább ezeket ne!” Az ajándékozás mögött természetesen mindig jó szándék van: elsősorban a meglepetés öröme, amit a gyerekeken látunk, amikor valami újat kapnak. Ahogy csillogó szemekkel bontják ki az ajándékot.

Nekem két fiam van, így van körülbelül két köbméter legó (de már összevissza, nem a saját, eredeti dobozukban), kétszáz kisautó, két kosár építőkocka, 2 doboz kiskatona, nagykatona, hadihajókkal, várral. Három nagy tároló tele mesekönyvvel, a plüssállatokat már nem számolom, a kifestőket, újságokat és filctollakat meg pláne nem.

Mindezt eddig 58 négyzetméternyi lakásban tároltam és most elköltöztünk, de így is kevés a hely, nem csoda, ha rohamot kapok, ha eljön egy karácsony vagy húsvét és már azon agyalok, hová pakolom az újabb játékokat és vajon mekkora dobozzal állítanak be a rokonok. A régiektől meg szoktam szabadulni, tudom, hogy sokba kerültek, de elajándékozom kórházak gyerekosztályainak, vagy ismerősöknek, kisgyerekes családoknak, vagy van, amit eladok, bár ez a ritkább.

A gyerekek, még ha iskoláskorúak is, igénylik a játékot, nem örülnek egy új pulcsinak sem sapkának, ők keresik a meglepetést, a játékot, az édességet. Nem lehet lekenyerezni őket egy új tolltartóval, vagy táskával sem.

Általában hasznos dolgokat kapunk, hiszen a nagyszülők mindig megkérdezik, mire van szüksége a gyerekeknek, de természetesen van olyan játék is, amiért nem volt őszinte a mosolyom, ugyanis nem, nem örülünk a dobfelszerelésnek, sem a tizedik szirénázó autónak, meg a vinnyogós zenélő teknősbékának sem, az angolul beszélő nyúl meg éjjel zendít rá mondandójára, általában a szívbajt hozva a szülőkre.

Kisgitár sem kell és köszönjük, mini-zongora sem. (úgyis „véletlen” kifogy belőle az elem…) Ellenben örülünk mindenféle sportfelszerelésnek, biciklisisaknak, napszemüvegnek, focimeznek (de előtte kérdezz azért, melyik csapatnak szurkol).

Jól jön a pénz is, a kicsiknek is van perselye, ha nincs, majd lesz és abban nagyon izgi gyűjteni a pénzt valami áhított dologra. Az enyéim tévére gyűjtenek és nagyon lelkesek ettől, de élmény-kupont is kaphatnak, amire ráírjuk, hogy például egy alkalom mozi, egy óra játszóház, közös fagyizás stb.

A menő tanszerek is lehetnek divatos ajándékok, menő ceruzák, filctollkészlet, úgyis mind fogyóeszköz. Ó és a könyvek. A könyvek nagyon hasznos ajándékok. Ha sikerül megszerettetni velük a meseolvasást, mesehallgatást, nyert ügyünk van.

Az ajándékozásnál is igaz a mondás, a kevesebb több, és az egyszerűbb dolgokkal, sokkal tovább és sokkal szívesebben eljátszanak a gyerekek, mint a drága kütyükkel. A kisfiam egy bottal és két kővel elvan egész délután, ha békén hagyom. Mondjuk, ha sokáig csönd van a szobájában, akkor jó, ha tízig számolsz, mielőtt kinyitod az ajtót…

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?