Menü

Ajándéklista rokonoknak

Avagy: „köszi, inkább ezeket ne!” Az ajándékozás mögött természetesen mindig jó szándék van: elsősorban a meglepetés öröme, amit a gyerekeken látunk, amikor valami újat kapnak. Ahogy csillogó szemekkel bontják ki az ajándékot.

Nekem két fiam van, így van körülbelül két köbméter legó (de már összevissza, nem a saját, eredeti dobozukban), kétszáz kisautó, két kosár építőkocka, 2 doboz kiskatona, nagykatona, hadihajókkal, várral. Három nagy tároló tele mesekönyvvel, a plüssállatokat már nem számolom, a kifestőket, újságokat és filctollakat meg pláne nem.

Mindezt eddig 58 négyzetméternyi lakásban tároltam és most elköltöztünk, de így is kevés a hely, nem csoda, ha rohamot kapok, ha eljön egy karácsony vagy húsvét és már azon agyalok, hová pakolom az újabb játékokat és vajon mekkora dobozzal állítanak be a rokonok. A régiektől meg szoktam szabadulni, tudom, hogy sokba kerültek, de elajándékozom kórházak gyerekosztályainak, vagy ismerősöknek, kisgyerekes családoknak, vagy van, amit eladok, bár ez a ritkább.

A gyerekek, még ha iskoláskorúak is, igénylik a játékot, nem örülnek egy új pulcsinak sem sapkának, ők keresik a meglepetést, a játékot, az édességet. Nem lehet lekenyerezni őket egy új tolltartóval, vagy táskával sem.

Általában hasznos dolgokat kapunk, hiszen a nagyszülők mindig megkérdezik, mire van szüksége a gyerekeknek, de természetesen van olyan játék is, amiért nem volt őszinte a mosolyom, ugyanis nem, nem örülünk a dobfelszerelésnek, sem a tizedik szirénázó autónak, meg a vinnyogós zenélő teknősbékának sem, az angolul beszélő nyúl meg éjjel zendít rá mondandójára, általában a szívbajt hozva a szülőkre.

Kisgitár sem kell és köszönjük, mini-zongora sem. (úgyis „véletlen” kifogy belőle az elem…) Ellenben örülünk mindenféle sportfelszerelésnek, biciklisisaknak, napszemüvegnek, focimeznek (de előtte kérdezz azért, melyik csapatnak szurkol).

Jól jön a pénz is, a kicsiknek is van perselye, ha nincs, majd lesz és abban nagyon izgi gyűjteni a pénzt valami áhított dologra. Az enyéim tévére gyűjtenek és nagyon lelkesek ettől, de élmény-kupont is kaphatnak, amire ráírjuk, hogy például egy alkalom mozi, egy óra játszóház, közös fagyizás stb.

A menő tanszerek is lehetnek divatos ajándékok, menő ceruzák, filctollkészlet, úgyis mind fogyóeszköz. Ó és a könyvek. A könyvek nagyon hasznos ajándékok. Ha sikerül megszerettetni velük a meseolvasást, mesehallgatást, nyert ügyünk van.

Az ajándékozásnál is igaz a mondás, a kevesebb több, és az egyszerűbb dolgokkal, sokkal tovább és sokkal szívesebben eljátszanak a gyerekek, mint a drága kütyükkel. A kisfiam egy bottal és két kővel elvan egész délután, ha békén hagyom. Mondjuk, ha sokáig csönd van a szobájában, akkor jó, ha tízig számolsz, mielőtt kinyitod az ajtót…

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

ONLINE RENDELŐ INDUL– Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indul TB támogatott online vizit/távkonzultáció a Svábhegyi Gyermekgyógyintézeben.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat, és ez a Hajrá Egészség oldalán is meglátszik. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

Futó-szabályok járvány idején

A rendszeresen futóknak sem kell feladni a karantén idejére szenvedélyüket.