Menü

Antioxidánsok – mik ezek?

Rövid választ adva: az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül lehet hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukba: többek között vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat, polifenolokat, enzimeket. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Fő szerepük a szabadgyökök elbontása, semlegesítése.

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepét nem győzik hangsúlyozni bizonyos kutatók. Ennek valóságalapja vitatott, azonban az antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása fontos és szem előtt tartandó, főleg, hogy ezek az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek a nemzetközileg elfogadott táplálkozási piramis alsó lépcsőjén helyezkednek el.

Milyen forrásokból fedezhetjük az antioxidánsainkat? Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, a szelén, a Q10 molekula.

A C-vitamin a növekedéshez fontos, sebgyógyuláshoz, kötőszövetek kialakulásához és egy sor létfontosságú dologhoz. Az E-vitamin a sejthártya épségének fenntartásáért felel, csökkenti a szívinfarktus és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik szerepet.

A flavonoidok hatalmas, több mint 6000 vegyületet magában foglaló vegyületcsoport. Azok, akik sok flavonoidtartalmú táplálékot (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztanak, kisebb eséllyel szenvednek rákban vagy szív-érrendszeri betegségben.

A kiegyensúlyozott, növényi eredetű táplálékban gazdag étrend fedezni képes az antioxidáns-szükségletünket.

Az antioxidánsok "sikersztorija" a múlt század közepén indult, amikor egy amerikai kutató a szabadgyökök és az öregedés kapcsolatát feltételező teóriáját tette közzé. Az összefüggés vitathatatlan, hiszen ez az „öregedéselmélet” azt jelenti, hogy az antioxidánsoknak fontos szerepük van az öregedés lassításában. A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni.

A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs is kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás elleni védekezésre, ám véleményem szerint a kozmetikai cégek által reklámozott termékei gyakran túlzónak tűnnek, hiszen legjobb hatást belsőleg érhetjük el antioxidánsban gazdag táplálkozással.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.