Menü

Filléres játékok kartondobozból!

A karanténban nem egyszerű lekötni a gyerkőcöket, az iskolásnak tanulni kéne, a kicsi unatkozik, engem határidős melók várnak, pedig jó lenne kicsit lekötni a felesleges energiákat.

Régóta tudjuk, hogy mindig a filléres játékok a legjobbak, egy bottal és két kaviccsal jobban eljátszanak olykor a törpék, mint a legdrágább játékcsodával, épp ezért ehhez az otthoni elfoglaltsághoz, csak kartondobozra lesz szükség, az pedig azért mindig akad egy háztartásban. (ha nincs, akkor ne dobd ki ezután).

Mert ugye arról ne is álmodjunk, hogy a szobapolcain roskadozó legók, várak, mesekönyvek, kiskatonák, kisautók, filctollak (lányos játékokat is kérem ide most felsorolni, köszönöm) és egyéb drága holmikkal órákig békében eljátszanak a drágaságok. Jobb lekötni őket valami olyannal, ami új, ami kreatív, amit együtt lehet elkészíteni.

Ha elég sok vagy nagy a kartondoboz, lehet építeni belőle kuckót, bunkert, házikót, vagy akár autót is, vagy vonatot. Ehhez kell némi anyag és hely, de van, akinél akad annyi doboz, amivel megvalósítható. Később a teraszra, kertbe is kitehetjük, lehet még használni.

A kisebb dobozokból garázst szoktam építeni a kisautóiknak, a doboz oldala simán egy nyitható garázs, de három szerállásos tűzoltóállomás is készült már nagyon profi módon. Láttam egy jó ötletet is a neten, ahol liftnek nevezték ki a dobozt függőlegesen állítva és gombokat rajzolva rá a megfelelő emeletre juthatunk el vele, de szerintem időgép is lehet, ha a kicsik fantáziája úgy akarja.

Mini bábszínházzal tuti, hogy hosszú ideig nem lesz gond az unatkozással, igaz ebbe a szülőnek is be kell kapcsolódnia aktívan, esetleg nagyobb testvérnek, ha eljátssza a mesélő és bábozó szerepét.

Egy doboz simán hajó is, ha úgy akarjuk, vitorla is készíthető hozzá lepedőkből, ehhez is nagyobb dobozokra van szükségünk, de nagyon ötletes, megéri eltenni a nagyobb kartonokat.

Televíziót is alkothatunk dobozokból, benne a gyerkőc elszórakoztat minket, vagy saját magát, a gombokat is rárajzolhatja, egyszerű feladat.

Ha csak cipősdobozaink vannak otthon, abból is készülhet garázs a kisautóknak, vagy babaágy a babáknak, plédekkel, kispárnával, esetleg egy ötletes akvárium, ha a doboz oldalait tartjuk csak meg, felfelé állítjuk és halacskákat fűzünk fel egy madzagra benne.

Láttam csocsót is, közönséges ruha csipeszekkel, botokra, vagy fonálra rögzítve.

Ezek a kreatív játékok nemcsak lekötik az ördögöket - mondjuk több, mint fél órára -, hanem fejlesztik a kreativitásukat is, s még sok pénzünkbe sem kerül. A kartonban rejlő lehetőségek száma végtelen, csak a kézügyességünkön, illetve a gyerekek fantáziáján múlik, hogy mit hozunk ki a beszerzett alapanyagokból. Tessék keresni egy kartondobozt!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.