Menü

Így ismerhetjük fel az ágyi poloska csípését

Az ágyi poloska 0,5-0,7 cm nagyságú, lapos, barnás-vöröses árnyalatú élősködő, mely állatokból, emberekből táplálkozik. Az ágyi poloska a világon mindenütt elterjedt, és bár gyakoribb az elhanyagolt, szennyezett környezetben, a tiszta otthonokban is megtelepedhet (számoltak már be ágyi poloskákról luxusszállodákban is).

Ágyi poloska csípése: honnan ismerhetjük meg?

Az ágyi poloska olyan élősködő, mely az emberekből kiszívott vérrel táplálkozik, vagyis más rovarokhoz (pl. a szúnyoghoz vagy a bolhához) hasonlóan a poloskák is csíphetnek. Az ágyi poloskák éjjel a legaktívabbak, és minden olyan testrészt megcsíphetnek, mely szabadon van, vagyis nem fedi takaró, ruha, hálózsák. Éppen ezért a leggyakrabban az arcot, a nyakat, a kezeket, a karokat vagy a lábfejet csípik meg az ágyi poloskák. Maga a csípés nem fájdalmas, az áldozat gyakran nem veszi észre azt, nem ébred fel rá.

Az ágyi poloska csípése apró és kerekded, kiemelkedik a bőr felületéből, leginkább a csalánkiütésre hasonlít. Rendszerint a csípés kipirosodik, megduzzad és erős viszketés jelentkezik. Egyéb rovarcsípésekkel ellentétben az ágyi poloska csípésének helye nem mindig lesz azonnal észrevehető! Akár még az is előfordulhat, hogy csak egy-két hét elteltével vesszük észre, hogy megcsípett az ágyi poloska. Fontos ismertetőjel, hogy nem egy-egy csípést ejt, hanem több is található egy kisebb területen, ezért az ágyi poloska csípése könnyen összetéveszthető allergiás reakció vagy fertőző betegség okozta kiütéssel.

Első ijedtségünkben NE kezdjük el szétpakolni, kivinni másik helyiségbe tárgyakat, ruhákat, mert csak szétszórjuk a poloskákat a lakásban! Ha poloska ártalom gyanúja áll fent, akkor az emberek nagyon gyakran első teendőként egyszerűen kidobják az ágyat, és újat vesznek. De ezzel a probléma sajnos nem oldódik meg, hiszen a poloskák NEMCSAK az ágyban, hanem annak környezetében is tartózkodnak.

A poloska fertőzöttség nagyságától függően döntsük el, hogy mi magunk próbálkozunk az irtással vagy szakember segítségét vesszük igénybe.

Amennyiben a poloska fertőzést a korai időszakban vettük észre, úgy az irtással magunk is megpróbálkozhatunk. Ebben az esetben arra kell törekedni, hogy a fertőzött helyiségben az ágyneműt, takarókat, mosható textíliát – óvatosan megfogva –erős, zárt zsákba csomagoljuk vigyázva, hogy véletlenül se szórjuk szét a poloskákat.

Amit feltétlen ki szeretnénk mosni, azt külön tegyük a mosógépbe, és legalább 60 fokon mossuk ki. Gondoljuk az ágyneműtartóban lévő, használaton kívüli takarókra, esetleg ágyneműre, kiváló búvóhely lehet az ágyi poloskák számára.

Az irtószeren lévő használati utasítást maradéktalanul tartsuk be.

Az irtást követően a használati tárgyakat lemoshatjuk, a textíliákat mossuk és vasaljuk át.

Ha viszont régóta fennálló fertőzöttséggel állunk szemben, úgy lehet, hogy csak szakember bevonásával biztosítható a lakás teljes poloskamentesítése.

Így kezelheted a tüneteket

Annyit te is megtehetsz – és tedd is meg, mert segíthet –, hogy alaposan átporszívózod a padlót, a matracokat és a bútorokat, majd gőztisztítóval is átmész rajtuk. Az ágyneműt, a szőnyegeket és a ruhákat érdemes a legmagasabb hőfokon kimosni, majd szárítani. A nem kimosható dolgokat pakold el légmentesen zárható tasakokba, és tárold őket néhány napig -17 fok hidegben (fagyasztóban, ha van), vagy hetekig szobahőmérsékleten. Tömd be a fal mentén, a konnektorok és vezetékek környékén található réseket.

A poloskacsípés általában egy vagy két héten belül magától is elmúlik. A viszketés enyhítésére használhatsz bőrnyugtató krémet, esetleg antihisztamint és fájdalomcsillapítót is, ha szükséges. Ritka esetben a csípés allergiás reakciót válthat ki, ilyenkor orvoshoz kell fordulni. Az elfertőződött csípésből cellulitisz (nem cellulit, azaz narancsbőr, hanem az orbánc egy súlyosabb formája!) alakulhat ki, ami súlyos, bakteriális eredetű gyulladásos betegség.

Fertőzésre utal, ha a seb fájni kezd, jobban megduzzad és kivörösödik a kelleténél, vörös csíkok vagy foltok jelennek meg benne, esetleg váladék kezd szivárogni belőle. Láz és hidegrohamok is előfordulhatnak ilyenkor. Allergia esetén láz, émelygés, hányinger, szédülés és elakadó légzés is jelentkezhet.

Szerző: Udvari Fanni

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.