Menü

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából elhagyhatjuk az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Természetesen sokan úgy gondolják, hogy a #maradjotthon az kizárólag a négy fal közötti teret jelenti, másoknak azonban - akinek például van gyermeke, vagy gyermekei, - azoknak nehezen megoldható hosszú hetekig a négy fal között betartani a karantént. Gondoljunk egy lakótelepi lakásban sínylődő két gyerekre, vagy friss levegőt rég látott családra.

A kijárásról szóló rendelet nem tiltja - természetesen megfelelő szabályok betartása mellett – a szabadidős sporttevékenységet, a települések külterületén, emberektől távol, vagy másokkal, de minimum másfél méter távolságban.

A csoportosulásokat, csoportos tevékenységet mellőzni kell, de az alapszabályok betartásával be lehet iktatni egy-egy túrát, futást, sétát, kocogást, biciklizést a város szélén.

Aki nem kisgyerekkel van otthon, neki is fontos a mozgás és a friss levegő, ráadásul ez az egészség megőrzésének is fontos alappillére. Túraútvonalunk tervezésekor természetesen kerüljük a népszerű túraútvonalakat, a zsúfolt és nagy népszerűségnek örvendő parkokat, köztereket, terepeket, bicikliutakat, kilátókat, ösvényeket.

A vírusok a közösen használt fém- vagy fafelületeken akár napokig is életképesek maradhatnak, ennek tudatában kerüljük el a fent említett helyeket.

Ha kimozdulunk, gondoskodjunk magunknak és családtagjainknak minden szükséges felszerelésről – kullancsriasztóról, naptejről, szendvicsekről, gyümölcsökről, vízről-, hogy még véletlenül se kelljen emiatt zsúfolt boltokba betérni vásárolni.

Fontos információ, hogy a futóknak, kerékpározóknak, görkorcsolyázóknak, rollerezőknek, gördeszkázóknak a szakemberek szerint javasolt 2 méternél nagyobb távolságot tartaniuk egymástól. Egy belga tanulmány szerint futásnál legalább 10, biciklizésnél pedig 20 méteres távolságot kellene tartanunk ahhoz, hogy sportolásunk valóban biztonságos legyen.

Mindenkinek a fentiek tudatásban és betartásával kívánok további kitartást és egészséget az elkövetkezendő időre.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.