Menü

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából elhagyhatjuk az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Természetesen sokan úgy gondolják, hogy a #maradjotthon az kizárólag a négy fal közötti teret jelenti, másoknak azonban - akinek például van gyermeke, vagy gyermekei, - azoknak nehezen megoldható hosszú hetekig a négy fal között betartani a karantént. Gondoljunk egy lakótelepi lakásban sínylődő két gyerekre, vagy friss levegőt rég látott családra.

A kijárásról szóló rendelet nem tiltja - természetesen megfelelő szabályok betartása mellett – a szabadidős sporttevékenységet, a települések külterületén, emberektől távol, vagy másokkal, de minimum másfél méter távolságban.

A csoportosulásokat, csoportos tevékenységet mellőzni kell, de az alapszabályok betartásával be lehet iktatni egy-egy túrát, futást, sétát, kocogást, biciklizést a város szélén.

Aki nem kisgyerekkel van otthon, neki is fontos a mozgás és a friss levegő, ráadásul ez az egészség megőrzésének is fontos alappillére. Túraútvonalunk tervezésekor természetesen kerüljük a népszerű túraútvonalakat, a zsúfolt és nagy népszerűségnek örvendő parkokat, köztereket, terepeket, bicikliutakat, kilátókat, ösvényeket.

A vírusok a közösen használt fém- vagy fafelületeken akár napokig is életképesek maradhatnak, ennek tudatában kerüljük el a fent említett helyeket.

Ha kimozdulunk, gondoskodjunk magunknak és családtagjainknak minden szükséges felszerelésről – kullancsriasztóról, naptejről, szendvicsekről, gyümölcsökről, vízről-, hogy még véletlenül se kelljen emiatt zsúfolt boltokba betérni vásárolni.

Fontos információ, hogy a futóknak, kerékpározóknak, görkorcsolyázóknak, rollerezőknek, gördeszkázóknak a szakemberek szerint javasolt 2 méternél nagyobb távolságot tartaniuk egymástól. Egy belga tanulmány szerint futásnál legalább 10, biciklizésnél pedig 20 méteres távolságot kellene tartanunk ahhoz, hogy sportolásunk valóban biztonságos legyen.

Mindenkinek a fentiek tudatásban és betartásával kívánok további kitartást és egészséget az elkövetkezendő időre.

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal.

Járványbiztos programötletek gyereknapra

Május utolsó vasárnapja hosszú ideje a gyerekeké, a koronavírus járvány miatt azonban kétszer meg kell gondolni milyen programon érdemes részt venni vagy hova lehet elmenni.

Egészséges nassolnivalók

Ha fogyókúrázol, akkor is ennél, ha amúgy nem vagy éhes. Ilyenkor inkább engedj a kísértésnek! Válogass kedvedre az alábbi 21 finomság közül, melyek ráadásul nem tartalmaznak többet 100 kalóriánál.

Alattomos kalóriák, de attól még léteznek

Amikor legyint az ember, hogy két szál sültkrumpli mi az már, megy egy harapás a sütiből, két nyalás fagyi, meg két evőkanál mindössze a nutellából, mos akkor sajnos rossz hírem, van: az a két evőkanál nutella több, mint 100 kalória pluszt jelent, amit 10 perc futással lehetne elégetni.

Mozgás közben nem elég a két méteres távolság korona vírus idején

A járvány idejére előírt 2 méteres távolságtartás bőven elegendő, sőt, az az előírt, ha szélcsendes időben álldogálunk egymás mellett – sportolás közben viszont ezt az általános szabályt felülírja az aerodinamika és az erős kilégzés – írja a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmánya