Menü

Szabadtéri sportok karantén idején?

Mivel pillanatnyilag, azaz eme cikk írása idején nincs kijárási tilalom, „csak” kijárási korlátozás, így a sport és szabadidős tevékenységek céljából elhagyhatjuk az otthonunkat. Véleményem szerint épp az immunrendszerünk védelme érdekében ez hasznos és fontos is, természetesen vannak azonban szabályok, amelyeket saját és mások védelme érdekében be kell tartani.

Természetesen sokan úgy gondolják, hogy a #maradjotthon az kizárólag a négy fal közötti teret jelenti, másoknak azonban - akinek például van gyermeke, vagy gyermekei, - azoknak nehezen megoldható hosszú hetekig a négy fal között betartani a karantént. Gondoljunk egy lakótelepi lakásban sínylődő két gyerekre, vagy friss levegőt rég látott családra.

A kijárásról szóló rendelet nem tiltja - természetesen megfelelő szabályok betartása mellett – a szabadidős sporttevékenységet, a települések külterületén, emberektől távol, vagy másokkal, de minimum másfél méter távolságban.

A csoportosulásokat, csoportos tevékenységet mellőzni kell, de az alapszabályok betartásával be lehet iktatni egy-egy túrát, futást, sétát, kocogást, biciklizést a város szélén.

Aki nem kisgyerekkel van otthon, neki is fontos a mozgás és a friss levegő, ráadásul ez az egészség megőrzésének is fontos alappillére. Túraútvonalunk tervezésekor természetesen kerüljük a népszerű túraútvonalakat, a zsúfolt és nagy népszerűségnek örvendő parkokat, köztereket, terepeket, bicikliutakat, kilátókat, ösvényeket.

A vírusok a közösen használt fém- vagy fafelületeken akár napokig is életképesek maradhatnak, ennek tudatában kerüljük el a fent említett helyeket.

Ha kimozdulunk, gondoskodjunk magunknak és családtagjainknak minden szükséges felszerelésről – kullancsriasztóról, naptejről, szendvicsekről, gyümölcsökről, vízről-, hogy még véletlenül se kelljen emiatt zsúfolt boltokba betérni vásárolni.

Fontos információ, hogy a futóknak, kerékpározóknak, görkorcsolyázóknak, rollerezőknek, gördeszkázóknak a szakemberek szerint javasolt 2 méternél nagyobb távolságot tartaniuk egymástól. Egy belga tanulmány szerint futásnál legalább 10, biciklizésnél pedig 20 méteres távolságot kellene tartanunk ahhoz, hogy sportolásunk valóban biztonságos legyen.

Mindenkinek a fentiek tudatásban és betartásával kívánok további kitartást és egészséget az elkövetkezendő időre.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?