Menü

Légy elégedett önmagaddal

Mint mindenkinek, nekem is egy nap 24 óra áll a rendelkezésemre, hogy valami jót alkossak, valami szépet tegyek hozzá a világ dolgaihoz. Már csak azért is érdemes élni, mert az élet szép. Még akkor is, mikor a leglehetetlenebb helyzetben vagyunk, akkor is fel tudunk fedezni a környezetünkben valamit, ami csodálattal tölt el. Mindig találjuk meg a módját, hogy ha csak egy kicsit is lecsípjünk ebből a 24 órából egy nap, és arra szenteljük, hogy értékes perceket áldozzunk a minket körülvevő világ számára.

Tényleg létezik, hogy csak pár szokásunktól kellene elbúcsúznunk?

Hajlamosak vagyunk belehergelni magunkat az önbizalomhiányba.

Az állandó, megalapozatlan gondok, összehasonlítások, és mások mustrálása függőséget okozhat, és ezért állandó önbizalomhiányban szenvedünk.

Hiszen sosem lehetünk olyanok, mint mások, mert mi vagyunk önmagunk!

Ezt meg lehet tanulni!

Túl sok ellenőrzés

Bízzunk meg valakit, aki segít, hogy kívülről láthassuk a változást.

Ő lesz az, aki nem naponta fog bennünket ellenőrizni.

Mindig csak a rosszat látni

Folyamatosan aggódva azon, hogy mi fog rosszul lesülni, teljesen elrontja a jelenünket. Csakis azzal foglalkozzunk, ami a jelenben történik.

Mindenkinek a kedvére tenni. Ez egyszerűen lehetetlen, és így mindig kudarcélményünk lesz.

Legyünk hűek önmagunkhoz, és mondjunk NEM-et néha. Aki igazán szeret minket, az el fogja fogadni visszautasításunkat is.

Elhalasztani a problémákat. Rendben, majd holnap megoldódik valahogyan, hiszen holnap is lesz egy nap.

De ha holnap sem fogjuk megoldani, akkor csak toljuk magunk előtt, és ez rányomja mindennapunkra a bélyegét.

Nézzünk szembe a problémával, beszéljünk róla, és próbáljuk meg megoldani.

Nem baj, ha mégsem sikerül, mert már attól is felszabadulunk, hogy elkezdtük a megoldás végrehajtását. És ezért legyünk büszkék magunkra!

A halogatás témaköréről kitűnő írás jelent meg Geiger Klára kineziológusunktól.

Összehasonlítás

Mások szebb házban laknak, jobb autóval járnak.

Csalóka lehet, hiszen nem tudhatjuk, vajon boldogok-e minden téren.

1-2 hét elteltével töltsünk el egy napot azzal a személlyel, akit megkértünk, hogy szemlélje kívülről változásunkat.

Betartva a fentebb leírt tanácsokat, csakis azt mondhatja, hogy ez IGEN!

Sikerült, jó úton haladunk, és már látszanak a változás jelei.

Ez is önbizalmat fog bennünk kelteni, és erőt ad a folytatáshoz.

Dicsérd magad

Másik hatásos módszer, ha elkezded dicsérni magad. Mindent amit másoktól szeretnénk hallani elkezded magadnak mondogatni: Jó feleség vagyok. Jó anya vagyok. Jó gyereke vagyok a szüleimnek. Jó munkaerő vagyok. Sikeres vagyok, boldog vagyok, vonzó vagyok és így tovább. Amire vágysz. Amitől elégedettebb leszel. Dicsérd magad! Sokszor ha mások dicsérnek, valamilyen hátsó szándékkal teszik azt, úgyhogy ne várj erre, kezdd el mondogatani magadról azt, amit másoktól szeretnél hallani. Az életed meglepő módon meg fog változni.

Legtöbbünk nem tudja elfogadni a dicséretet, rögtön mondunk valami negatívumot magunkról. Például: “Milyen jól nézel ma ki!” “Jaj ne is mondd, olyan szörnyű a hajam.” vagy “Gratulálok, ezt nagyon jól csináltad!” “Dehogy is, itt is és itt is elrontottam.” vagy “Hogy lefogytál!” “De még mindig csupa narancsbőr vagyok.” Meg kell tanulnunk elfogadni a dicséretet és dicsérni magunkat is. A kritizálás, akár saját magunktól vagy mástól ered, elsorvasztja az embert, ugyanakkor a dicséret építő jelleggel hat. Ezért gyerekeinket is dicsérve tanítsuk folytonos dorgálás helyett. Le kell szoknunk saját magunk kritizálásáról is, és csak pozitív dolgokat mondjunk, gondoljunk magunkról. Azt is meg kell tanulnunk, hogy ne engedjük be a negatív kritikát másoktól sem, ne hagyjuk, hogy hasson ránk (kivéve az építő jellegű, kedvesen tálalt kritikát). Tudom ez rettenetesen nehéz, de meg lehet tanulni, mint minden mást.

1-2 hét elteltével töltsünk el egy napot azzal a személlyel, akit megkértünk, hogy szemlélje kívülről változásunkat. Betartva a fentebb leírt tanácsokat, csakis azt mondhatja, hogy ez IGEN! Sikerült, jó úton haladunk, és már látszanak a változás jelei. Ez is önbizalmat fog bennünk kelteni, és erőt ad a folytatáshoz.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.